Haberler

Pülümür Regülatörü ve Hes Projesi

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Üyesi Yıldırım: "Bu süreç (ÇED süreci) sonlandırıldı.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Üyesi Barış Yıldırım, Pülümür Regülatörü ve HES Projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin sonlandırıldığını belirterek, "ÇED sürecinin sonlandırılması projenin hayata geçirilemeyeceği anlamına geliyor" dedi.

Avukat Barış Yıldırım, yöredeki köylerde yaşayan vatandaşlarla Dokuzkaya Deresi mevkisinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, doğanın korunmasının önemine dikkati çekti.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında mart ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurduğunu ve Pülümür Regülatörü ve HES Projesi ile ilgili bilgi talep ettiğini belirten Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Müdürlüğünden gelen yazıda, "Söz konusu projeye ait ÇED raporunun firmaya iade edilerek ÇED süreci sonlandırılmıştır" ifadelerinin yer aldığını kaydetti.

Pülümür Vadisi'nde yapımı planlanan 2 regülatör ve 1 Hidroelektrik Santrali (HES) için ÇED sürecinin sonlandırıldığını ifade eden Yıldırım, "Bu süreç (ÇED) sonlandırıldı. Bunu Dersim halkıyla bir müjde olarak paylaşıyoruz. ÇED sürecinin sonlandırılması, projenin hayata geçirilemeyeceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Dokuzkaya Deresi'nin Pülümür Çayı ile birleştiği noktadan Pülümür'e doğru 6,5 kilometre yukarıdan alınan su, yaklaşık 12,5 kilometre boyunca enerji tüneli vasıtasıyla enerji santraline verilecekti. Bu gerçekleşmiş olsaydı 12,5 kilometre boyunca su akmayacaktı. Suyun yüzde 10'u bırakılacaktı. Buradaki vadi ekosistemi tamamen yok olacaktı. Yine Dokuzkaya Deresi'nin Pülümür Çayı ile birleştiği noktada regülatör inşa edilecekti. Bu da Dokuzkaya Vadisi'nin ekosistemini yok edecekti. Bu projelerin hayata geçirilmesi, endemik fauna ve florayı yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakacaktı." - Tunceli

Kaynak: AA / Yerel

Barış Yıldırım Pülümür Çayı Dersim HES Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title