Haberler

"Projeler Büyük Dikkatle Uygulanmalı"

İslam Konferansı Teşkilatı (İkt) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Darfur İçin Toplanacak Yardımların Amacına Ulaşması İçin Projelerin Büyük Dikkatle Uygulanmasının Önemine İşaret Etti.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Darfur için toplanacak yardımların amacına ulaşması için projelerin büyük dikkatle uygulanmasının önemine işaret etti.

İKT tarafından Türkiye ve Mısır'ın eşbaşkanlığında Kahire'de düzenlenen Uluslararası Darfur Donörler Toplantısının açılışında konuşan İhsanoğlu, uluslararası kamuoyunun Darfur'a gösterdiği ilgiden çok memnun olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, sorunun başından beri Darfur ile yakından ilgilendiklerini ve bölgeye barışı getirmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Bölgeye barış ve istikrar gelmesi için bugüne kadar birçok kez Sudan hükümetiyle direkt bağlantı kurduklarını ve Darfur bölgesine sayısız ziyaretlerde bulunduklarını kaydeden İhsanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Darfur sorunu hem bölgedeki insanlara, hem de çevreye büyük zarar vermiştir. Bölgede kalkınma durmuştur. Yerlerinden olan insanlar nedeniyle sosyal yaşam kesintiye uğramıştır. İKT olarak 2008 yılından bu yana bölgedeki sorunun çözümü için uluslararası kuruluşlar aracılığıyla donörler toplantısı düzenlenmesi için büyük çaba harcıyoruz."

Darfur toplantısının açılış oturumundan sonra, katılımcı ülkeler yapacakları yardımlar hakkında açıklamalarda bulundular. İslam Kalkınma Bankası Başkanı Muhammed Ali, önümüzdeki 5 yıl içinde banka olarak 350 milyon dolar katkıda bulunacaklarını söyledi.

Katar, Darfur için yapılan toplantıda 200 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

İhsanoğlu da Darfur'da devam eden projeler olduğunu ve Amerika'nın temsilcisinin İKT'nin projelerine büyük destek verdiğini söyledi.

Amerika'nın son birkaç yıl içinde Darfur bölgesinde 2 milyar dolarlık projeler gerçekleştirdiğini belirten İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Darfur için bunlar devam edecek ve bizimle işbirliği içinde olacaklar. Açacağımız ofisin yardımların ulaştırılmasında önemli bir odak noktası teşkil edeceğini söylediler. Çok iyi bir neticeye ulaştığımızı umuyorum. Katar 200 milyon dolar yardımda bulunacağını ilan etti. Darfur için hedefimiz 2 milyar dolarlık Kalkınma Bankası kurmak. Bunun yüzde 10'unu Katar kendisi yatırıyor."

-TÜRKİYE DARFUR'DA 70 MİLYON $ HARCAYACAK-

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya, Uluslararası Darfur Donörler Konferansında, Türkiye'nin 70 milyon dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı.

Kulaklıkaya, "Bu donörler toplantısında Türkiye olarak, özellikle Darfur'da bir kalıcı hastane inşası, bir meslek eğitimi merkezi inşası, özellikle insani yardım alanlarında içme suyu temini başta olmak üzere projeleri ilan ettik. Yaklaşık 70 milyon dolarlık proje uygulamak istiyoruz. Biz 5 yıl dedik, ama 3 yıl içinde bunları gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

İnsanları böyle kandırıyordu! Son numarası işe yaramayınca foyası ortaya çıktı

İnsanları böyle kandırıyordu! Son numarası işe yaramayınca foyası ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title