Haberler

Prof. Gümrükçü: Almanya'da Türk Üniversitesi Kurulması İçin

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Berlin'de Üç Dilli Olarak Eğitim Yapacak Avrupa Türk Üniversitesi Kurulması Konusunda 2000 Yılından Beri Çalışma Yürütüldüğünü Açıklayarak, Akdeniz Üniversitesi Olarak Bu Projeye Destek Verdiklerini Belirtti.

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Berlin'de üç dilli olarak eğitim yapacak Avrupa Türk Üniversitesi kurulması konusunda 2000 yılından beri çalışma yürütüldüğünü açıklayarak, Akdeniz üniversitesi olarak bu projeye destek verdiklerini belirtti.

Almanya'nın Hürth kentinde konferans veren Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Berlin'de üç dilli Avrupa Türk Üniversitesi kurulması konusunda 2000 yılından beri çalışma yürütüldüğünü açıklayarak, Akdeniz üniversitesi olarak bu projeye destek verdiklerini belirtti. Akdeniz Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Anabilim Dalı EuroMaster Direktörü olan Prof. Dr. Gümrükçü, Türkiye'de Alman üniversitesi kurulmasının doğru olduğunu ve aynı desteğin Almanya'da kurulması gereken Türk üniversitesine de verilmesi gerektiğini belirterek, artık bu konuda adım atılma zamanının geldiğini söyledi.

ÜÇ DİLLİ BİLİM VE ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMALI

Hürth camisi konferans salonunda ?Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde vizesiz seyahat ve Avrupa Birliği hukuku? konusunda konferans veren Prof. Dr. Harun Gümrükçü şunları söyledi: ?Avrupa ve Almanya'daki Türklerin ciddi sorunları olduğunu gördük. Birde bu sorunların tek başına global anlamda çözülemeyeceğini düşünüyoruz. Hem bu sorunları çözme perspektifi sunmak hemde bilim çağında Avrupa Türklerinin yerini almasını sağlamak, Türkiye ile Avrupa üniversiteleri arasındaki koordinasyonu düzenlemek için Berlin'de bir bilim ve araştırma üniversitesi kurulması için harekete geçtik. Türkiye'den değişik 4 üniversiteyi çağırdık ve bu üniversitelerin rektörleri ve profesörleri gelip toplantıya katıldılar. Almanya'dan, Hollanda'dan, Belçika ve Avusturya'dan da toplam 212 akademisyen gelerek Berlin'de Avrupa Türk Üniversitesi kurulmasının çalışmasını yaptık. Bu üniversite İngilizce, Almanca ve Türkçe olarak üç dilli olarak düşünülmüştür. Bu üniversitede Avrupa'nın her yerinden öğrencilerin öğrenim görmeleri öngörüldü ve elit bir üniversite olması çok önemli. 10 ? 20 bin öğrenci yerine 500 ? 600 öğrenciye üst düzey eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Burada 100'den fazla bilim insanının çalıştığı bir ihtisas ve araştırma üniversitesi düşünülmüştür.?

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TÜRK ÜNİVERSİTESİNİ DESTEKLİYOR

Prof. Dr. Gümrükçü Türkiye'de kurulacak Alman üniversitesini desteklediklerini, ancak burada kurulması hedeflenen Türk üniversitesine de Türk hükümeti tarafından aynı desteğin verilmesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: ?Biz Akdeniz üniversitesi olarak böyle bir projeye destek vermeye hazırız. Rektörümüz de bu konuya açık ve net olarak bakıyor ve destekliyor. Ben bir bilim insanı olarak artık bunun gerçekleşmesi gerektiğini, Türkiye ? Almanya ve Türkiye ? Avrupa ilişkileri bakımından çok faydalı buluyorum. Birde Avrupalı Türklerin cem evi ve cami yapmaları yanında bilime de yeterince önem vermeleri gerekiyor. Çünkü küreselleşen bir dünyada bilime dayalı bir ekonomi modeli ortaya çıktı. Bu modelde insanlarımızın başarılı olabilmesi için gençlerimizin bilimi ön plana çıkartarak üretime katkı yapmaları gerekmektedir. Bilim verildiği zaman azalmaz, aksine verildiği zaman artan tek üründür, paylaşıldığı zaman çoğalır. Bilim insanlığın ortak ürünüdür. Bu üründe Avrupalı Türklerin de kendilerine düşen yeri almaları gerektiğini düşünüyorum.?

GLOBALLEŞEN DÜNYADA TÜRKÇE ÇOK ÖNEMLİ

Dördüncü nesil Avrupalı Türklerin temel sorununun eğitim olduğunu da belirten Prof. Dr. Gümrükçü, ?Şuan Alman üniversitelerinde 20 ? 30 bin gibi bir rakam var ve bu rakam çok az. İlk ve orta öğretimde okuyan yarım milyon çocuğumuz var. Bu yarım milyon öğrencimizden 250 bini üniversite mezunu olmak zorunda. Türkçe şu anda Almanya'da en çok konuşulan ikinci dil. Anadil eğitimi ve gençlerimizin diğer dillerin yanı sıra iyi düzeyde Türkçe konuşması da çok önemli. Artık küreselleşen dünyada iş yerimizin sadece Almanya olması gerekmiyor. Bu alanda Türkçe de gençlerimize ciddi anlamda yardım ve katkıda bulunabilir? şeklinde konuştu.

Avrupa-Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucusu ve ilk başkanı olan Prof. Dr. Harun Gümrükçü'nün ekonomi, siyaset, sendikalar ve özellikle AB-Türkiye ilişkileri ve göçmen sorunları alanında 20'yi aşkın kitabı ve 30'un üzerinde Türkçe, Almanca ve İngilizce yayınlanmış makaleleri bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title