Haberler

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Final Çalıştayı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kamu Sanayi Strateji Belgesi aslında çok ciddi çalıştaylar sürecinin sonucunda ayağı son derece yere basmış, hedefleri çok netleşmiş, eylemleri çok belirginleşmiş ve uygulama kabiliyeti çok yüksek bir strateji belgesi olarak hayata geçecek” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kamu Sanayi Strateji Belgesi aslında çok ciddi çalıştaylar sürecinin sonucunda ayağı son derece yere basmış, hedefleri çok netleşmiş, eylemleri çok belirginleşmiş ve uygulama kabiliyeti çok yüksek bir strateji belgesi olarak hayata geçecek" dedi.

Bakan Fikri Işık, TOBB Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Final Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda bir konuşma yapan Bakan Işık, bakanlığı devraldığında bakanlıkta da önemli projelerin yürütülmüş olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Beni en çok memnun eden projelerden bir tanesi benden önceki bakan arkadaşımın talimatıyla başlayan ve 24 kalkınma ajansı bölgesinde yapılmış olan, son iki tanesine de benim katıldığım Üniversite-Kamu-Sanayi İşbirliği Toplantıları gerçekten uzun yıllar konuşulan ama bir türlü sistematiğe bağlanamayan bir konu idi. Değerli arkadaşım, dostum benden önceki bakan arkadaşım Nihat Ergün Bey, bu konuya özel bir hassasiyet göstermiş olması ve bu konuyu bakanlığımız, üniversitelerimiz ve sanayicilerimiz ile birlikte bir çalıştaylar zinciri haline dönüştürüp sonuçta da bir strateji belgesi oluşturma kararı alkışlanacak bir karardır" diye konuştu.

Bakan Işık, yapılan bu çalışmaların finalini yapacaklarını belirterek, "Burada 26 tane toplantıda ortaya konulan 141 tane sorun ve 191 tane çözüm önerisini sizler konunun bütün taraflarını tartışacaksınız. Çözüm önerilerini hep birlikte bir daha gözden geçireceğiz, geçireceksiniz. Kamu Sanayi Strateji Belgesi aslında çok ciddi çalıştaylar sürecinin sonucunda ayağı son derece yere basmış, hedefleri çok netleşmiş, eylemleri çok belirginleşmiş ve uygulama kabiliyeti çok yüksek bir strateji belgesi olarak hayata geçecek" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, toplantıda 141 sorunun ve 191 çözümün tartışmalar sonucunda çok daha billurlaşacağını kaydederek, "Yol haritası net olarak ortaya çıkacak ve biz de bu çalışmanın sonucunda oluşacak strateji belgesini bu yılın sonuna kadar hayata geçireceğiz. Yani 2014'ün sonuna kadar Türkiye'de Kamu-Üniversite-Sanayi Strateji Belgesi yürürlüğe girmiş olacak. Bizde bu nokta da bundan sonra atacağımız adımı yazılı kurallar içerisinde her şeyin kayda girdiği ve her şeyin kayıtlı olduğu bir belge üzerinden yürüteceğiz. Türkiye'de biraz eksiğimiz; bu ayaküstü karar almalar geleneksel olarak bizde çok yoğun. Bu açıdan bu toplantıyı gerçekten çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli mesafeler aldığının altını çizen Bakan Işık, "Bunu belki Türkiye'nin iç politik tartışma ortamında hissedemeyebiliyoruz. Ama sizler gibi dünya ile yakın bağlantıda olan insanlar dışarıya çıktığı zaman bizler de, sizler gibi net olarak görüyoruz. 36 milyar dolar ihracatını 152 milyar dolara çıkarmış bir ülkeyiz. Bu bir ülkenin geldiği seviye açısından önemli. Ama bu rakamlarında bir orta gelir tuzağı olduğunun da bilincindeyiz. Aşmamız gereken bir orta gelir tuzağı var. Orta gelir tuzağını aşmanın da anahtarı burada tartışılacak ve sonucunda ortaya çıkacak görüşlerde değerlendirilecek" dedi.

Türkiye'de bulunan Teknopark ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Şu anda bizim 39 teknokentte yer alan firma sayımız 2 bin 508, bu firmalarda çalışan toplam personel sayımız 26 bin 500. Devam eden Ar-Ge projemiz 6 bin 888. Tamamlanan proje sayımız 10 bin 774. Bu teknoketlerden yaptığımız ihracat 1, 5 milyar dolar. Yurt içi satışımız 8.9 milyar TL ve vergi olarak kullanılan istisna 1.9 milyar TL."

Kamu, sanayi ve üniversite kategorilerinde endeks sonuçlarını da açıklayan Bakan Işık, "2002-2005 yılı arasında kurulan faaliyete geçen teknoparklarımızdan en önemli performansı gösteren ODTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgemiz. Kendilerini tebrik ediyorum. Tabi bir ODTÜ'lü olarak da 60 puanını ODTÜ için yeterli görmediğimi ifade ediyorum. Daha yüksek bir performansı beklediğimizi de özellikle vurgulamak istiyorum. İkinci olan teknokentimiz Ankara Bilkent Teknokenti. Bilkent'in de kısa sürede performansı arttıracağına inanıyorum. Üçüncü teknokentimiz İTÜ 50.48. İTÜ'nün birikimine bu puanların çok doğrusu örtüşmediği noktasında bir kanaate sahibim. Biz bu ekosistemi daha yeni güçlendirme aşamasındayız. Rakamları yeterli görememekle beraber asla ve asla anlamsız bulmuyorum. Bu rakamlar çok anlamlıdır ama Türkiye'nin birikime ve gücüne yansıma noktasında yetersizdir. Diğer İzmir İleri teknoloji Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Batı Karadeniz Antalya Teknokenti, Eskişehir'deki Teknokentimiz, Hacettepe Üniversitesi'ndeki Teknokentimiz, TÜBİTAK'taki MARKET, Erciyes ve Kocaeli Üniversitesi olarak sıralanıyor" diye konuştu.

2006-2009 yılları arasında faaliyete geçen teknokentleri sıralayan Bakan Işık şunları dedi:

"Bu noktada en yüksek performans Gazi Üniversitesi'nin teknokenti. Kendilerini tebrik ediyorum. Mersin, Trabzon, Çukurova, Ulutek Bursa, Ankara Üniversitesi teknokenti, Fırat Elazığ Fırat Üniversitesi'nin teknokenti, Isparta Teknokenti ve Trakya Üniversitesi'nin teknokenti diye sıralanıyor."

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Sakarya Üniversitesi Teknokenti. Burada Sakarya Üniversitesi'nin çok önemli bir sıçrama yaptığını ifade etmek istiyorum. 19 basamak birden yükseldi Sakarya Üniversitesi. Daha sonra Erzurum Teknokenti, İstanbul Üniversitesi Teknokenti, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Teknokenti, Cumhuriyet Üniversitesi'nin Teknokenti, Düzce Üniversitemizin teknokenti, Boğaziçi Üniversitemizin teknokenti, Pamukkale Üniversitemiz ve Bolu İzzet Baysal Üniversitemizdeki teknokent olarak sıralanıyor. İnşallah 2013 performans endeksi çıktığında buradaki teknokent performanslarının artışında total bir artış olacağına inanıyorum. 2012'den daha iyi bir performans göstereceğiz, buna inanıyorum. Ar-Ge merkezlerindeki performansı da bu noktada önemseyeceğiz, biraz da başarı bazlı belki ilave ödülleri de düşüneceğiz. Aradaki rekabeti biraz tatlı bir rekabet olarak, sürdürülebilir bir rekabet alanı olarak oluşturmak istiyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Sakarya Üniversitesi Nihat Ergün Fikri Işık Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title