Haberler

Bakan Varank'tan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevirmenine "Hanım kızımız" diyen Kılıçdaroğlu'na sert başörtüsü çıkışı

Güncelleme:

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde çevirmen olarak yer alan Merve Kavakçı'nın kızı Fatma Abushanab için "hanım kızımız" ifadesini kullanması sonrasında CHP lideri Kılıdaroğlu'na "Rezilsin" tepkisi vermişti. Kılıçdaroğlu'nun "hanım kız" ifadesinin Anadolu'da kullanılan nezaket yüklü bir kelime olduğunu belirtmesinin ardından Bakan Varank, CHP liderinin küçültücü bir dil kullandığını söyleyerek "Bunun tek sebebi de onun soyadı ve başörtüsüdür" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dış politikayla ilgili eleştirirken yanındaki çevirmeni olan Merve Kavakçı'nın kızı Fatma Gülham Abushanab'ı da hedef alarak, "Erdoğan ne zaman diplomatik görüşmelerde çevirmen olarak yanına o hanım kızımızı aldıysa, ya milyonlarca kaçak sığınmacı ülkemize girdi ya da bedeli milletimize çok yüksek olan sözleşmelere imza attırdılar. Hep söyledim yine söyleyeceğim, Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor" demişti.

Bakan Varank'tan Erdoğan'ın çevirmenine 'hanım kızımız' diye Kılıçdaroğlu'na sert suçlama: Küçültücü bir dil kulandı, tek sebebi başörtülü olması

VARANK VE KILIÇDAROĞLU ARASINDA "HANIM KIZ" TARTIŞMASI

Kılıçdaroğlu'nun kullandığı "hanım kızımız" ifadesine çok sinirlenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkçe ve İngilizce'yi ana dili gibi konuşan, profesyonel tercüme yapan bir kadına hanım kız diyerek küçümseyen Kılıçdaroğlu, rezilsin! Sen partindeki kadınlara böyle hitap edebiliyor musun?" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu ise söz konusu ifadenin Anadolu'da yaygın şekilde kullanıldığını ve nezaket yüklü olduğunu ifade ederek "Kibirlerinden hanım kız hitabının bile ne anlamı geldiğini unutmuş görünüyorlar" dedi.

Bakan Varank'tan Erdoğan'ın çevirmenine 'hanım kızımız' diye Kılıçdaroğlu'na sert suçlama: Küçültücü bir dil kulandı, tek sebebi başörtülü olması

BAKAN VARANK, TEPKİSİNİN SEBEBİNİ ANLATTI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından Bakan Varank, Habertürk'te bir canlı yayına katılarak neden CHP liderine tepki gösterdiğine açıklık getirdi. Yayına telefonla bağlanan Bakan Varank, şunları söyledi:

"Ben şu anda Dışişleri Bakanlığı'nın çalışan herhangi bir mensubu ya da ya da emekli mensubundan çok daha fazla sayıda zirveye, ikili toplantıya katılmış hem de organize etmiş biri olarak konuşuyorum. Dışişleri'nde bütün liderlerin baş başa görüşmeleri olur. İsterlerse yanına birini alırlar, isterlerse heyetler halinde görüşürler. İki lider aynı dili konuşuyorsa yanlarında tercüman olmadan da baş başa görüşürler. Bunlar uluslararası ilişkilerde her zaman görebileceğimiz uygulamalardır.

Bakan Varank'tan Erdoğan'ın çevirmenine 'hanım kızımız' diye Kılıçdaroğlu'na sert suçlama: Küçültücü bir dil kulandı, tek sebebi başörtülü olması

"CUMHURBAŞKANI ONLARCA FARKLI TERCÜMAN KULLANMIŞTIR"

Cumhurbaşkanımız da binlerce kez bu şekilde görüşmeler yapmıştır, onlarca farklı tercüman kullanmıştır. Buradaki sıkıntı başka hiçbir tercüman gündeme getirilmezken, burada ben de beraber tanıştığım için tanıdığım, iki dile de hakimiyeti çok fazla olan bir tercümanın küçümsenmesi var.

"TEK SEBEBİ MERVE KAVAKÇI'NIN KIZI OLMASI VE BAŞÖRTÜLÜ OLMASI"

İkinci husus, burada siyasi bir meselenin hesabının bir tercümandan sorulması var. Neden başka bir tercüman gündeme gelmiyor? Bunun tek sebebi Merve Kavakçı'nın kızı olması ve başörtülü olması. Başka bir sebep yok. Dünyada da bir tercümandan hesap sormaya çalışan başka bir lider herhalde olmamıştır.

Bakan Varank'tan Erdoğan'ın çevirmenine 'Hanım kızımız' diyen Kılıçdaroğlu'na sert başörtüsü çıkışı

"BURADAKİ SIKINTI BİR KADININ HEDEF SEÇİLMESİDİR"

Uluslararası toplantılar liderler hazırlıklı giderler. Buradaki sıkıntı bir kadının hedef seçilmesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik konularda ne kadar başarılı olduğunu gölgeleyecek şekilde bir takım safsataların dile getirilmesidir. 'Hanım kız' ifadesi çok yakışıksız bir ifadedir. Çünkü burada mesleğini yapan bir kadın, küçültücü bir dille tahkir edilmeye çalışılmıştır. Bunun tek sebebi de onun soyadı ve başörtüsüdür. Onun için ben tepkimi gösterdim. Çünkü benim mesai arkadaşımdı."

Haberler.com / Emre İliksiz - Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Mustafa Varank Haberler

500

Yorumlar (8)

Mehmet Vatandaş:

Sayın Varank, sen atanmış kişisin sadece işini yap seçilmişlerle söz dalaşına girme girme o işi seçilmişlere bırak

33
19
yanıtYanıtla
Haci Taştan:

Sayın varank seçim yaklaşıyor ya yine evirdiniz çevirdiniz başörtüsüne bağladınız. Ama artık bu millet yutmuyor.

37
13
yanıtYanıtla
Ic Minnak:

Hanım kız lafından münakaşa çıkarmaya çalışıyorlarsa, göçmen geliyor demektir.

28
8
yanıtYanıtla
ender türk :

Bıktırdınız, memlekette dünya kadar sorun var şu hallere bak

17
1
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

Sayın varank hanım kızımız demek sizce hakaret anlamı taşıdığına göre sizce ne şekilde hitap edilmesi gerekiyordu. Bunun cevabı Türk örf ve töresi dışı olmalıdır tabiki size göre.

14
1
yanıtYanıtla
Samet Can:

Milet açiz diyor,gündem tirnaklarimizi cuma gunu mu kesmeliyiz once hangi parmaktan başlamaliyizdirrrr??

12
1
yanıtYanıtla
M Key:

herkes hanım kızım diyor kimse de küçümseme için demiyor. sn varank, literatüre yeni bir küçümseme tamlaması kazandırdın "hanım kız" . helal olsun ne diyeyim bir el atmadığın Türkçe kalmıştı :)

12
1
yanıtYanıtla
Cemre Şentürk:

Başörtülü biri olarak gerçekten çok sıkıldım. AKP bizi ötekileştirdiğinin farkında değil sanırım. Bizlerde normal bireyler gibi olmak istiyoruz.

9
3
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title