Haberler

AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren karar: Çerçeve anlaşma protokolleri bağlayıcı olamaz

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi kamu işçilerini ilgilendiren bir karar aldı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olamayacağı hükmünü verdi. Anayasa'ya aykırı bulunan düzenlemenin iptal edilmesiyle idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmeleri öne çıkacak.

Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonlarıyla hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. AYM'nin kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer aldı.

HAKLAR PROTOKOLLERLE DEĞİL, İŞ SÖZLEŞMELERİYLE BELİRLENECEK

AYM'nin kararına göre kamu işçilerinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleyen süreçte konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokollerin yerine idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmelerinin öne çıkmasına imkan tanınacak.

"GREV VE TİS HAKKI ENGELLENİYOR"

Sözcü'nün haberine göre CHP'li milletvekillerinin başvurusunu değerlendiren AYM, 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin "Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır." hükmünün anayasaya aykırı olduğunu tespit etti.

Çerçeve protokollerinin bağlayıcılığı sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı belirtilen kararda, "Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir" ifadelerine yer verildi.

"DÜZENLEME ANAYASA'YA AYKIRI"

Kararda bu engellerin sendikal faaliyete ve sendika hakkı kapsamında olan haklara temas ettiği ve düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdığı aktarıldı. Düzenlemenin Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

2017'DE DÜZENLENMİŞTİ

696 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na Aralık 2017'de ek 2. madde eklenerek hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmasına olanak tanındı.

OHAL kapsamında yapılan düzenlemeyle işçi konfederasyonları, sendikaları geri plana atarak hükümetle toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolü imzalayabiliyordu.

Haberler.com / Selahattin Demirel - Politika

Anayasa Mahkemesi Hükümet Sendika Hukuk 3.Sayfa Politika Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500

Yorumlar (25)

Ay Yıldız:

17 Yıldır İstanbul'da Bir Kamu Hastanesinde Çalışıyorum..2018 de Taşerondan Kadroya Geçtik.Ama Taşerondan Kadroya Geçenlerin Tayin Hakkı Yoktur, Çakılı Kadrodur Diye Konulan 23.Madde Yüzünden Ailemde 2-3 Kişi Engelli Olmasına ve Depremzede Olmama Rağmen Tayin Hakkı Vermiyolarlar. Ancak İşkurdan Torpille İse Giren Bir Yıllık İsçiler İstedikleri Yere Tayin Oluyorlar.. Bu Ortaçağ Sınıf Ayrımından Bıktık Artık. Yemin Ederim Bıktık

124
53
yanıtYanıtla
Ali Hamza:

En büyük adaletsizlik torpille girmiş, hiçbir niteliği olmayanlara kadro verilmesidir. Torpille kadro almışsın bir de adalet diyorsun, o kadro için KPSS köşelerinde sürünen, hak yemeden ekmeğinin peşine düşüp hakkı yenenler bahsetsin adaletten.

yanıt123
yanıt52
ümr onko:

lisans veya önlisans mezunu kura çelilip, uygulamalı sınav ve mülakat ile işe girenmi torpilli yoksa vasıfsız özel şirkette tanıdığı olup o vasıtayla işe girip haketmediği halde kadroya geçen mi

yanıt40
yanıt20
Kaan Koç:

Sen zamamında özel sektör olarak girmişsin kadro almışsın daha ne istiyorsun işkurla girenlere laf ediyorsun ya ders çalışmaktansa kafasında saç kalmamış 30 yaşına kadar okumuş adamla asıl sen nasıl bir olabiliyorsun sence adalet mi ?

yanıt31
yanıt22
Celal Altın:

İşçilerin yüzde 80 ni üniversite kpss ile atanan arkadaşlar sanki 90 95 ile atanmışlar 10 Türkçe 5 matematik sorusu ile atanmış arkadaşlar var bunda övünülecek birşey yok

yanıt0
yanıt0
AbdulMetin:

Neden Devlet işçileri kollanırken Özel Sektör işçileri kullanılıyor? Devlet kendi işçisine her türlü sosyal hak vs tanımlarken özel sektör işçileri neden köle gibi kullanılıyor? bizler bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? birisi gider büyükelçi ile rakı balık yer diğeri gider ıstakoz paylaşır... bu dünya size de kalmayacak... toprağın altında değil üstünde hesap görülecek.

63
14
yanıtYanıtla
Ali Hamza:

8 yıl özel sektörde çalışıp kamuya geçen birisi olarak söylüyorum, kamuda çalışan işçi, imam, öğretmen, memur ne varsa hepsinin maaşı sizin sırtınızdan çıkıyor. Vergiler çok yüksek, maaşınızın yarısı vergiye gidiyor, bankamatik memurlarına maaş olarak veriliyor. Bu ülkede özelde çalışmak modern köleliktir. 8 yıl boyunca bunu gördüm.

yanıt29
yanıt15
Burak ERGÜL:

Önümüzdeki 3 yıl memur , memur emeklisi , kamu işçisi vs ye enflasyon farkı dışında fazladan refah payı verilmemesi gerekir . Sadece sgk emeklisini bir miktar enflasyon üstü refah payı verilmelidir bununda sebebi 20 yıldır sgk emeklisi memur emeklisinden az zam aldı

15
50
yanıtYanıtla
pusatalfa:

Sen ne içiyorsun

yanıt0
yanıt0
Fatih Yıldırım:

Şimdi AYM nin reddettiği şeyle ne değişecek? Anlayan lütfen anlatsın! Ben Bi halt anlamadım bu haberden?

61
0
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title