Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin Temel Haklar Kararları İzmir'de Tartışıldı

Güncelleme:

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamında İzmir'de gerçekleştirilen toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru ihlal kararları ve sonuçlarının ele alındığı oturumlar düzenlendi.

"Türk Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi" başlıklı Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamında "İdari Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı" İzmir'de gerçekleştirildi.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya, bireysel başvuru sisteminin Türk hukuk sistemine dahil edilmesiyle hak ihlali iddialarını ulusal sınırlar içerisinde incelenmesi ve varsa ihlallerin uluslararası yargı organlarına taşınmadan giderilmesinin ve temel haklara ilişkin standartların yükseltilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yeni anayasa hükmüyle birlikte Anayasa Mahkemesi'nin görev alanının genişletildiğini, mahkemenin bireylerin günlük hayatından yansıyan somut hak ihlali iddialarını da inceler duruma geldiğini aktaran Özkaya, şöyle konuştu:

"Mahkeme bu kapsamda her hak ve özgürlükle ilgili bugüne kadar çok önemli kararlar vermiştir. Ciddi sorumluluklar üstlenmiştir. Bu kararlar bir yandan bireysel düzeyde hak ihlallerinden kaynaklanan zararları gidermiş diğer yandan da objektif etki bağlamında temel hak ve özgürlüklere ilişkin hukuki sorunların çözümüne önemli katkı sağlamış böylece dönüştürücü bir etkiye sahip olmuştur. Elbette bu etki alakadarların da katkısıyla temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi bağlamında toplumsal bilinci ve farkındalığı da arttırmıştır. Uygulamanın iyi işleyen bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesi ve dönüştürücü etkisinin gücünü ve devamlılığını sürdürmesinin kararların uygulanmasına gerekçelerinin yerine getirilmesine ve bu kararlarda esas alınan ilke, standart ve yaklaşımların benimsenmesine ve alakadarlar arasında etkili bir ve verimli bir işbirliği oluşmasına bunların ortak irade ile hareket etmelerine bağlıdır. Aksi takdirde Anayasa Mahkemesi'nin sadece verdiği kararlarla bu işin sonuçlandırılması çözüme kavuşturması mümkün değildir."

Avrupa Konseyi Türkiye Birim Başkanı Könül Gasımova da projenin başladığından bu yana hızlı bir ilerleme kaydedildiğini, gelinen noktada önemli sonuçlar elde edildiğini vurguladı.

Proje kapsamında 30 bölgesel yuvarlak masa toplantısı yapılmasının planlandığını aktaran Gasımova, "Şu ana kadar Ankara, İstanbul, Gaziantep, Bursa, Trabzon ve Erzurum bölgelerinde yuvarlak masa düzenledik ve adli yargı mensupları da dahil olmak üzere yaklaşık 1200 katılımcıya ulaştık." dedi.

Gasımova, İzmir'de de önemli konuların ele alınacağını sözlerine ekledi.

İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanı Mustafa Gürsoy ile çok sayıda adli ve yargı personelinin katıldığı toplantıda konuşmaların ardından "Bireysel Başvuru İhlal Kararlarının Objektif Etkisi" ile "Bireysel Başvuru İhlal Kararlarının Subjektif Etkisi" oturumları gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Politika

Anayasa Mahkemesi Avrupa Birliği Avrupa Konseyi İzmir Hukuk Politika Haberler

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Bakmadan Geçme

16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 17 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title