Haberler

Patrik Bartholomeos, İzmir Ziyaretinin İlk Gününde Ayin Yönetti

Fener Rum Patriği Bartholomeos, 6 Şubat'ta düzenlenen kentin ilk din adamlarından Aziz Voukolos Günü için Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak İzmir'e geldi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, 6 Şubat'ta düzenlenen kentin ilk din adamlarından Aziz Voukolos Günü için Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak İzmir'e geldi.

Bartholomeos'un 5 gün sürecek kent ziyareti, Aya Voukla Kilisesi'nde, Aziz Voukolos adına yapılan ayinle başladı. Ayini yöneten Bartholomeos konuşmasında, "Çevremizde hem ulusal hem de uluslararası ölçekte bir durumla karşılaşmaktayız. Hepimiz bunların son bulmasını isterken birileri bunları bizlere dinsel çatışmalar olarak empoze etmekte. Hayır bunlar dinsel çatışmalar değildir. Bunu bir dini lider olarak söylüyorum. Bunlar dini kendi bağnazlıklarına kullanmak isteyen dayanaksız tezlerdir" dedi.

İzmir'in inanç turizmine katkı sağlaması amacıyla, 6 Şubat'ta düzenlen kentin ilk Hristiyan din adamlarından Aziz Voukolos Günü için, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Rum Patriği Bartholomeos, davet edildi. Daveti kabul eden Bartholomeos, İzmir'de, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve kiliselerle ayin yönetmek için kente geldi. 5 gün boyunca kentte bulunacak olan Bartholomeos, ziyaretine ilk olarak, İzmir'in ilk din adamlarından Aziz Voukolos adına Basmane Semti'ndeki Aya Voukla Kilisesi'nde, yapılan ayine katıldı. Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayinde, kilise cemaatinin yanı sıra, Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile İzmir Başkonsolosu Theodare Tsakiris'de hazır bulundu. Bu sırada Bartholomeos için alınan sıkı güvenlik önlemleri de dikkat çekti.

DİN ADAMI İÇİN MUM YAKIP AYİNE BAŞLADI

Kilisenin kapısında kilise cemaati ile Fener Rum Patriği'nin ileri gelen din adamlarınca karşılanan Bartholomeos, ilk olarak kapıdaki Aziz Voukolos'un fotoğrafını öpüp onun için mum yaktı. Daha sonra kendisini karşılayanlara selamlayan Bartholomeos, kendisi için ayrılan özel alanda, ayini başlatıp yönetti. İki koronun söylediği ilahiler eşliğinde Aziz Voukolos adına yapılan ayin, yaklaşık üç saat sürdü.

Ayinin sonunda, konuşan Bartholomeos, "Bugün kilisede yurt içinden yurt dışından gelen cemaatle birlikte bir arada tanrıya şükretmek imkanı buldum. Çevremizde hem ulusal hem de uluslararası ölçekte bir durumla karşılaşmaktayız. Hepimiz bunların son bulmasını isterken birileri bunları bizlere dinsel çatışmalar olarak empoze etmekte. Hayır bunlar dinsel çatışmalar değildir. Bunu bir dini lider olarak söylüyorum. Bunlar dini kendi bağnazlıklarına kullanmak isteyen dayanaksız tezlerdir. Birçok ülkede, müslümanların, musevilerin, hrıstiyanların ve başka dinlere inananların bir arada yaşayabilecekleri örnekleriyle doludur. Her ülkede dinsel farklılıklar mevcuttur. Bunlar bir arada yaşayabilme paradigmasını yaşatmak zorundadır. Bu güzel örneği açık yüreklilikle sevgi ve samimiyetle yaşatan İzmir'in mülki amirlerine, belediyeye başkanına, belediye mensuplarına, Ticaret Odası'na ve bu eşsiz şehrin güzel haklına patrikhanemiz adına şükranlarımı sunarız. Aranızda huzurla yaşayan küçük Rum topluklarını ve diğer azınlıkları desteklemeye devam ediniz. Birlikte yaşamak önemli bir erdemdir. İzmir halkı tarih boyunca bu örneği göstermiştir. Allahın nimetlerinin üzerimizde olmasını diliyoruz. Sevgili İzmirliler" dedi. Bartholomeos, bazı patrikhane görevlilerinin de Türk vatandaşlığına kabul edildiğini ayinde açıkladı. Bartholomeos, kilisede bulunan küçük bir bebeği de öpüp ona altın hediye etti.

KOCAOĞLU İLE BİRLİKTE AĞAÇ DİKTİ

Ayinin sona ermesinin ardından Bartholomeos, kiliseye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile bahçeye mersin ağacı dikti. Mersin ağacının, Aziz Voukolos'un mezarının üzerinde çıktığı inanışından dolayı tercih edildiği öğrenildi. Geçen Ağustos ayında da, aynı kilisede 92 yılın ardından ilk kez ayin yapıldığı, Bartholomeos'un yönettiği bu ayinin ise ikinci olduğu açıklandı. Bartholomeos, ağaç dikiminin ardından, kendisi için İzmir Ortodoks cemaatinin verdiği yemeğe katılmak üzere kiliseden ayrıldı.

Bu arada Patrik Bartholomeos'un İzmir gezisi için dağıtılan programın başına bir zamanlar çok tartışılan 'Ekümenik' ifadesinin yer aldığı da dikkat çekti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Patrik Bartholomeos Bartholomeos Mersin İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi? ALTNY kaç lot verir? Altınay Savunma Teknolojileri halka arz kaç lot düşer? RÜYADA ESKİ SEVGİLİYİ GÖRMEK ne anlama gelir? Rüyada eski sevgiliyi görmek ne demek? ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? ALES sonuçları nasıl sorgulanır? ÖSYM sorgulama ekranı! Göz çapaklanması neden olur, nasıl temizlenir? Göz Çapaklanması neyin belirtisi? Öğretmenler grev mi yapacak? Öğretmenler ne grevi yapıyor, neden? Bugün (9 Mayıs) hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur yağacak mı? Meteoroloji il il hava durumu tahminleri! Real Madrid- Borussia Dortmund maçı ne zaman? Şampiyonlar ligi finali nerede oynanacak? 9 Mayıs hangi burç? 9 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 9 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title