Haberler

Pastırma Satışlarının Büyük Bölümü Hediyelik

KTB Başkanı Ünlü: "Vakumlanan pastırma uzun süre bozulmadığı için dünyanın her yerine hediye olarak gönderilebiliyor.

MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin pastırma üretim merkezi Kayseri'de satışların büyük bölümü hediyelik olarak gerçekleşiyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pastırmanın hazırlanan özel hediyelik kutularda satıldığını söyledi.

Türkiye genelinde pastırmanın yüzde 85'e yakınının Kayseri'de üretildiğini ve sadece Türkiye içinde değil özellikle gurbetçiler aracılığıyla dünyanın dört bir tarafına hediyelik olarak götürülebildiğini söyledi.

Kayseri'deki pastırma satıcılarının tamamının şehir dışında müşterilerinin olduğunu ve kargoyla sipariş gönderdiklerini anlatan Ünlü, İstanbul'daki bir müşterinin Kayseri'den Ankara'ya hediyelik pastırma gönderebildiğini ifade etti.

Geçmiş yıllarda pastırmanın, bu kadar pahalı olmadığı için ve insanların yiyecek alternatifinin azlığı nedeniyle dilimlenmeden tüm satıldığını, günümüzde ise ince ince dilimlenerek 250 ve 500'er gramlık hediyelik kutulara konulduğunu anlatan Ünlü, şunları kaydetti:

"Eskiden pastırma ambalaj kağıdına sarılır müşteriye öyle verilirdi. İnsanlar aileleriyle evinde tüketirdi. Pastırma dükkanlarında tezgahtar çalıştırılmazdı. Günümüzde sadece dilimleme işlemini yapması için tezgahtar çalıştırılıyor. Vakumlanan pastırma uzun süre bozulmadığı için dünyanın her yerine hediye olarak gönderilebiliyor. Pastırma esnafının satışlarının büyük bölümü de hediyelik. Kayseri'de evine pastırma alıp da yiyen insan sayısı çok az. Önceden esnaf öğle yemeği olarak işçilerine pastırma, üzüm, peynir alırdı. Şimdi daha ucuz olması nedeniyle tavuk dürüm tercih ediliyor. Bu da pastırmanın satışını olumsuz etkiliyor."

Pastırmanın ince doğranması gerekiyor

Pastırmanın ince doğranmışının makbul olduğunu, kalın doğranan pastırmanın yeme güçlüğü nedeniyle tercih edilmediğini belirten Ünlü, "İnce pastırmayı yemesi daha kolaydır. Ayrıca kutuya konulduğunda daha fazla yer kaplar. Hediyelik 250'şer gramlık alındığı için müşteriler de ince doğranmasını istiyor. Pastırmayı ince doğrayamayan tezgahtar dükkanlarda çalıştırılmaz" şeklinde konuştu.

Ünlü, altınla yarışan pastırmayı pahalı olması nedeniyle daha çok maddi durumu iyi olan kişilerin değer verdikleri kişilere gönderdiğini ifade ederek, pastırmanın, çikolata, pasta veya diğer hediyelik ürünlerden daha kıymetli bir hediye olarak görüldüğünü söyledi.

Pastırmaya lezzet veren çemeni

Birçok kişinin pastırma yerken yüzeyindeki çemeni sıyırdığını belirten Ünlü, "Pastırmaya lezzet veren çemenidir. İnsanlar koku yaptığı düşüncesiyle üzerindeki çemeni sıyırıp yiyor. Çemensiz pastırma, pastırma değil et kurusu olur. Ayrıca pastırma kuru fasulye veya nohut gibi yemeklerin içine katılarak yenmez. Yemeklerin yanında çiğ söğüş olarak, alüminyum folyoda pişirilerek veya üzerine yumurta kırılarak yenmesi tercih edilir. İyi pastırma, kaliteli pastırma yemeklerin içine konmaz başlı başına tüketilir" diye konuştu.

Ünlü, pastırmanın perakende kilogram satış fiyatının 55 ile 75 lira arasında değiştiğini söyledi.

Pastırmacı esnafı Ahmet Palamutoğlu da hediyelik satışların yoğun olması nedeniyle web sitesi oluşturduklarını ve satışları büyük oranda sanal ortamdan gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kargo şirketleriyle anlaşma yaptıklarını ve istenilen her yere siparişleri gönderebildiklerini dile getiren Palamutoğlu, Türkiye içinde kargoyla en geç iki gün içerisinde ürünün müşterinin elinde olduğunu vurguladı. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Şaban Ünlü İstanbul Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title