Haberler

'Parmaklar Tetikten Çekilmelidir'

Güncelleme:

Diyarbakır'da 649 STÖ, hafta sonu düzenledikleri çalıştayın ardından hazırladıkları ortak bildiriyi yayınlandı.

DİYARBAKIR'da bir araya gelen 649 sivil toplum örgütü, PKK'nın artan saldırıları karşısında hafta sonu düzenledikleri çalıştayın ardından hazırladıkları ortak bildiriyi yayınlandı. Ortak bildiriyi okulan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Semşettin Koç, TSK'ya operasyonları durdurmasını, PKK'ya ise eylemlerine son vermesi çağrısında bulundu. Koç, "Parmaklar karşılıklı olarak tetiklerden çekilmelidir. TSK operasyon yapmamalı ve PKK eylemlerine son vermelidir. Çatışmaların bir an önce durmasının sağlanması ve siyasal çözümün önünü açacak bir barış iklimi oluşturulmalıdır. Öcalan'ın sürece katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.

Doğu ve Güneydoğu'daki 20 ilde faaliyet gösteren ve aralarında Meslek örgütleri, barolar, sendikalar, dernekler ve iş çevrelerinin de bulunduğu 649 sivil toplum örgütü, PKK'nın artan saldırıları karşısında, Diyarbakır'da hafta sonu bir araya gelerek, düzenledikleri çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Sümerpark'ta düzenlenen ve bildirgede imzası bulunan STK temsilcilerinin bir bölümünün katıldığı basın açıklamasında bildiriyi Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Şemsettin Koç okudu.

'ÖZEL ORDU KURMAK SORUNU ÇÖZMEZ'

Tabipler Odası Başkanı Koç, daha önce yaptıkları çağrıların toplumun geniş kesimi tarafından desteklenmesine rağmen siyasi iktidarın bu çağrıları dikkate almadığını söyledi. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü yerine sürekli denenen ve çözüm getirmeyen 'güvenlik konsepti'nin yeniden öne çıkarıldığını belirten Koç, "Özel ordu kurma gibi arayışlara girerek, bölgedeki çatışma hali kalıcılaştırılmaya çalışılmaktadır. Ayrı ölü bedenler üzerinde insanlık vicdanının bir zaman diliminde kabul etmediği ve her zaman mahkum ettiği uygulamalarla barış umutları giderek zayıflatılmaktadır" dedi.

Kanlı sürecin yarattığı ve daha da artmasından kaygı duyduklarını, tahribatın farkında olduklarını ifade eden Şemsettin Koç, "Görüş ve önerilerimizi bir kez daha kamuoyuna aktarmayı tarihi bir sorumluluk olarak addediyoruz. Bölgenin sivil toplum örgütleri olarak, Kürt meselenin Demokratik çözümü için öncelikle çatışmasızlık ortamının oluşmasını olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu itibarla, parmaklar karşılıklı olarak tetiklerden çekilmelidir. TSK operasyon yapmamalı ve PKK eylemlerine son vermelidir. Çatışmaların bir an önce durması sağlanmalı ve siyasal çözümün önünü açacak bir barış iklimi oluşturulmalıdır" diye konuştu.

AKTÖRLER DIŞLANMAMALI

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Koç, kalıcı bir çözümün mümkün kılınması için diyalog sürecinin başlatılmasını ve kendini sorunun tarafı gören hiçbir aktörün dışlanmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Sürecin nihai amacı olan çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyetler ve dinamiklerin önerisi önyargısız olarak tartışılabilmelidir. Bölgenin sivil toplum kuruluşları demokratik ve sivil bir anayasanın Kürt meselesinin çözümünde hayati bir değer taşıdığı kanaatindedir. Bu bağlamda çoğulcu demokratik değerleri, özgürlüğü ve eşitliği esas alan yeni bir anayasa için yapılacak her türlü çabayı desteklemeyi taahhüt etmektedir. Siyasetin sorun çözücü işlerini yerine getirebilmesi için bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli. Siyasi partiler yasası yasaklardan arındırılmalıdır. Bütün toplumun vicdanını yaralayan TMK mağduru çocukların mağduriyetini giderecek düzenlemeler acilen yapılmalıdır. TMK kaldırılmalı, TCK'nın evrensel hukuka aykırılık taşıyan ve adaletsizliğe sebebiyet veren hükümler ile mevzuatta ki benzer anti demokratik kanunlar, haklar temelinde değiştirilmelidir."

KCK TUTUKLULARI BIRAKILSIN

PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davalarını isim vermeden eleştiren ve tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen Koç, "Toplumun adalet duygularını sarsan uygulamalara duruşma günleri beklenmeksizin son verilmeli ve özgürlüklerine kavuşmaları sağlanmalıdır" dedi.

MÜZAKERE ZEMİNİ ARAYACAĞIZ

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Şemsettin Koç, barışın oluşması için, barışçıl bir dilin kullanılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Son dönemlerde siyasete hakim olan ve diyalogu engelleyen militer dilden derin endişe ediyoruz. Barış için siyasi aktörlerin dilinin özgürlüğünü esas almasını ve sivil toplum örgütlerinin çağrılarına yanıt vermelerini temenni ederiz. Dünyada etnik temelli sorunların çözümünde sivil toplum kuruluşları önemli bir rol oynamıştır. Bizler de bu önemli ve sorumluluğun bilince örgütler olarak barışçıl bir çözüm için tüm tarafların katılabileceği bir müzakere zemini oluşturmanın yollarını arayacağız. Bu konuda gerekli iradeyi gösteriyor. Bölge sivil toplum örgütleri inisiyatifi olarak hareket edeceğimizi deklere ediyor. Üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirme konusunda kararlılığımızı kamuoyuna duyurmayı bir görev biliyoruz."

ÇUKURCA SALDIRISI

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şemsettin Koç, Hakkari'nin Çukurca İlçesinde 6 şehidin verildiği saldırıyla ilgili, "Bu sabah Çukurca'da maalesef insanlarımız yine ölmüştür. Ölümlerin tümüne karşı olduğumuzu, bir an önce ölümlerin durması gerektiğine inanıyoruz. Biz ölümlerin her şekline karşıyız. Ölümün, gözyaşının tarafı yok, herkes bir insan olarak algılanmalı ve bu doğrultuda bir yaklaşım geliştirmek gerekiyor. Sorunun temelini statükocu, yasakçı bir zihniyet dayatıyor. Ölmekle, öldürmekle bu sorun silahla çözülmez. Dolayısıyla bir an önce barışık ortam yaratmak gerekiyor" dedi.

MAHMUR'A DÖNÜŞLER

Kandil ve Mahmur'dan gelenlerin geri dönüşleriyle ilgili başka bir soruyu cevaplandıran Koç, "Tutuklanmadan salıverildiler ve sivil siyasete adım atacağa doğru bir kanaat gelişti. Sonraki süreçte artık ne olduysa bilemiyoruz. Gizli güçler mi devreyle girdi? Yoksa gerçekten siyasi anlayışın çözüme yönelik bir perspektifi mi yoktu? bunu bilemiyoruz. Çözümsüzlüğe doğru bir gidişi gözlemliyoruz. Keşke o giden arkadaşlar, ülkemizde barışa, kardeşliğe yönelik bir çalışma imkanı yaratabilselerdi. Bu imkan onlara doğsaydı" diye konuştu.

"ÖCALAN'IN KATKISI OLUR"

Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın, siyasi partilerin ve akademisyenlerin tüm bu kesimlerin mutlaka bu sürece müdahil olması gerektiğini söyleyen Koç, "Ayrıca hepimizin bildiği gibi dünya tarafından kabul edilen bir anlayış var. Silahlı gücü elinde bulunduran kesim üzerinde etkisi olduğu hepimiz tarafından bilinen PKK lideri Abdullah Öcalan'dır. Dolayısıyla yani onun bu sürecin barışa evrilmesine katkısı olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla özveri diyalog ortamı hepimiz için önemli" dedi.

Cem EMİR- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title