Haberler

Papart Vadisi, Bilirkişi Heyetinden de Sit Alanı Vizesi Aldı

KTÜ heyeti, Şavşat ilçesi Papart Vadisi'nin, yaban hayatı açısından önemli olduğu, ender biyoçeşitlilik kaynakları barındırdığı gerekçesiyle 1. ve 3. derece doğal sit alanı özelliği taşıdığı yönünde rapor hazırladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti, Rize İdare Mahkemesinde açılan davada hidroelektrik santrallerin (HES) yapılabilmesi için sit alanı kapsamından çıkarılması istenen Artvin'in Şavşat ilçesi Papart Vadisi'nin, yaban hayatı açısından önemli olduğu, ender biyoçeşitlilik kaynakları barındırdığı gerekçesiyle 1. ve 3. derece doğal sit alanı özelliği taşıdığı yönünde rapor hazırladı.

İlçenin Meydancık beldesindeki Papart Vadisi'nde Ebara AŞ tarafından yapılması planlanan Cüneyt I, II, III, IV HES projeleri hakkında, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin alınması sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca 18 Mart 2008 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca gerekli inceleme ve değerlendirmenin yapılması istendi. Bu süreçte Çevre ve Orman Bakanlığınca, planlanan HES projeleri hakkında 17 Eylül 2008 tarihinde "ÇED Olumlu" kararı verilerek inşaat çalışmalarına başlandı.

Bunun üzerine yörede yaşayan vatandaşlar tarafından Rize İdare Mahkemesine "ÇED Olumlu" kararının iptali talebiyle dava açıldı. Dava sürecinde mahkeme, önce "ÇED Olumlu" kararının yürütmesini durdurdu, sonra da "ÇED Olumlu" kararını iptal etti.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da daha önce istenilen görüş bildirme kapsamında 4 Ağustos 2010 tarihinde verdiği kararda, proje alanı dahil Papart Vadisi'nin büyük bölümünü 1. derece, vadi içindeki yerleşim yerlerini ise 3. derece doğal sit alanı ilan etti. Vadinin Doğal Sit Alanı ilan edilmesi üzerine Ebara AŞ, sit ilanı kararının iptali talebiyle Rize İdare Mahkemesinde dava açtı. Bunun üzerine mahkeme, dava kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan heyeti bilirkişi olarak atadı.

-"ENDER BULUNAN ÖZELLİKLER BARINDIRIYOR"-

Bilirkişi heyeti inceleme sonucunda hazırladığı raporda, dava konusu alanda bitki örtüsü ve peyzaj açısından önemli biyoçeşitlilik kaynakları bulunduğunu, alanın ayrıca yaban hayatı açısından da önem taşıdığını belirtti.

Vadinin aşağı kısımlarında dere tabanının eğiminin azalmasıyla alüvyon toprakların oluşturduğu küçük düzlükler bulunduğu, bu yapının Doğu Karadeniz'de ender görülen nitelikte olduğu ifade edilen raporda, keşif sırasında alanda çengel boynuzlu dağ keçisi görüldüğü, bu türün koruma altına alınmış bir tür olduğu, bölgenin sit alanlarının kaynak değerleri yönünden oldukça zengin olduğu, özellikle 1. derece sit alanında doğal yaşlı ormanlar, anıt nitelikli köknar ağaçları, çok sayıda otsu ve odunsu bitki türünü içeren flora zenginliği, berrak akan sular ve çağlayanlar gibi ender bulunan özellikler barındırdığı anlatıldı.

Raporun sonuç bölümünde de davaya konu olan arazilerin 1. ve 3. derece doğal sit alanı özelliği taşıdığı kanaatine varıldığı kaydedildi. Mahkeme, yapacağı duruşmada bilirkişi raporunu değerlendirerek davayı karara bağlayacak.

-"GİZLİ KALMIŞ BİR CENNET "-

Papart Dereleri Platformu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Meydancık Beldesindeki Papart Vadisi'nin, Karçal Dağları eteklerinde yeşilin her tonunun nakış gibi işlendiği, doğası, doğal yaşlı ormanları, barındırdığı endemik türlerle Camili (Maçahel) biyosfer rezerv alanının hemen bitişiğinde bulunduğu belirtildi.

Papart Vadisi'nin barındırdığı önemli kuş alanı ve önemli bitki alanları, kırmızı benekli alabalığı, eşsiz doğası ve yaban hayatıyla ekoturizme uygun eşsiz bir vadi ve gizli kalmış bir cennet niteliğinde olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu vadide ardışık olarak kilometreler boyunca Papart Deresi'ni kurutacak şekilde hidroelektrik santralleri yapılmak istenmektedir. Bilirkişi raporuyla yöre halkı olarak 2008 yılından bu yana Papart Vadisi ile ilgili ileri sürdüğümüz görüşler ve HES'lere karşı verdiğimiz mücadeledeki haklılığımız bir kez daha kanıtlanmıştır. Mahkemenin de bilirkişi raporu doğrultusunda sit alanına devam etmesi yönünde, davanın reddine karar vereceğine inanıyoruz. Bu eşsiz vadimizin gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılmasında katkı sağlayan sivil toplum örgütlerine, tüm davalarımızı yürüten avukatımıza ve bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz. "

- RİZE

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title