Haberler

Papandreu: Çözüme Hazırız

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Makedonya ile Yaşadıkları Sorunlar Konusunda Karşılıklı Kabul Edebilecekleri Bir Çözümün Bulunmasına ve Bunun Bir An Önce Yapılmasına Hazır Olduklarını Belirterek, Bunun Bölge İçin de Önemli Bir Sembol Teşkil Edeceğini Kaydetti.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Makedonya ile yaşadıkları sorunlar konusunda karşılıklı kabul edebilecekleri bir çözümün bulunmasına ve bunun bir an önce yapılmasına hazır olduklarını belirterek, bunun bölge için de önemli bir sembol teşkil edeceğini kaydetti.

Papandreu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) devlet ve hükümet başkanları zirvesinde yaptığı konuşmada, bölgede demokratikleşme, insan hakları, yolsuzlukla mücadele, hukukun üstünlüğünün kurulması yolunda önemli adımlar atıldığını, ancak bazı siyasi ve toplumsal sorunların hala devam ettiğini kaydetti.

Reformların hayata geçirilme hızının her zaman ve her yerde tatmin edici nitelikte olmadığına dikkati çeken Papandreu, "Katılım sürecinde yeni bir dinamizme ihtiyacımız var. Bu bölgenin geleceği AB'nin içindedir" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman desteklediklerini ve bu konuda katkılarını esirgemeyeceklerini vurgulayan Papandreu, hedef ve vizyonlarının, Balkanlar'daki tüm ülkelerin Avrupa ailesinin bir parçası haline getirilmesi olduğunu kaydetti.

Bu süreçte bölge ülkeleri arasındaki sorunların çözümünün önemine dikkati çeken Papandreu, Makedonya ile aralarındaki sıkıntılara ilişkin olarak Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'nin de girişimlerde bulunduğunu anımsattı.

Papandreu, "Aramızdaki meselenin çözümü için yeni adımlar attılar. Elbette BM arabuluculuk süreci burada önemli bir rol oynadı ve biz karşılıklı olarak kabul edebileceğimiz bir çözümün bulunmasına ve bunun bir an önce yapılmasına çok hazırız. Sadece ikili ilişkiler için bunu söylemiyorum, çünkü bu bölge için de önemli bir sembol teşkil edecektir" diye konuştu.

-"DAHA AZ DEĞİL, DAHA FAZLA AVRUPA'YA İHTİYAÇ VAR"-

Papandreu, son dönemdeki ekonomik gelişmelere de değinerek, yaşadıkları ülkenin borçları konusunda Avrupa'nın en sonunda müdahalede bulunmasının "daha az değil, daha fazla Avrupa'ya" duyulan ihtiyacın göstergesi olduğunu belirtti.

Ülke borcu kriziyle başa çıkmaya çalışırken bütçe konsolidasyonu ile büyüme ve Avrupa'nın kalkınmasını aynı anda koordine etmek zorunda kaldıklarını, ulaştırma, enerji, yeşil enerji, insan kaynakları, çevreci endüstrilerin geliştirilmesi gibi alanlarda altyapılara Güneydoğu Avrupa'da daha fazla yatırım yapılabileceğini anlatan Papandreu, "Bunlar bizim için hem fırsat hem de işbirliği alanları. Biz bu alanlarda işbirliği yaparak ekonomik işbirliğimizi de güçlendirebiliriz ve böylece karşımızdaki krize net bir yanıt vermiş oluruz" diye konuştu.

-MAKEDONYA BAŞBAKANI GRUEVSKİ-

GDAÜ devlet ve hükümet başkanları zirvesinde konuşan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Avrupa'da herkese etnik kimlik ve dini aidiyetlerine bakılmaksızın saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti ve aradaki farklılıklar yerine benzerliklere odaklanılarak bölgede kültürel köprüler inşa edilebileceğini söyledi.

Bölgedeki anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmenin önemine değinen Gruevski, "O zaman yeni bir sayfa açabiliriz. Bu aramızda barış alanı açar ve bizi başarıya götürür" dedi.

Balkan ülkeleri için Avrupa ve Avro-Atlantik bütünleşmesinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Gruevski, kendilerinin bu yönde adımlar attığını ve ortak ülkelerle işbirliğini artırmaya yönelik çabalar sarf ettiklerini ifade etti.

Gruevski, Makedonya ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara da işaret ederek, iki ülke halkının binlerce yıldır birlikte yaşadığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title