Haberler

Pakette Son Dakika Değişiklikleri

AK Parti, Pazartesi Günü Muhalefete Götüreceği Anayasa Değişiklik Paketini Son Anda Genişletti.

AK Parti, pazartesi günü muhalefete götüreceği Anayasa değişiklik paketini son anda genişletti. En fazla 13 olarak düşünülen madde sayısı 15’in üzerine çıkarken, pakete sürpriz bir biçimde Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısını arttırıp, Meclis’in de üye seçmesini içeren değişiklik de giriyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün partisinin il başkanları toplantısında paketin dün muhalefete iletilip, aynı anda da kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Ancak, Erdoğan’ın bu açıklamasına karşın, son rötuşları yapılan paket üzerindeki çalışmaların tamamlanamadı. Ak Parti, paketi pazartesi günü muhalefete götürecek. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ pazartesi günü CHP, MHP ve BDP’ye gidecek. Ak Parti, DSP’nin yanı sıra en az yüzde 1 oy alan Meclis dışındaki partilere de paketi götürecek. Paket, TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD ve sendikalar başta olma üzere sivil toplum örgütlerine de iletilecek.

21 üyeli 2 daireli olacak

Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısını 11’den 21’e çıkaran değişikliğin de pakete girmesi, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Ak Parti Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda gündeme geldi. Ak Parti kurmaylarının yarın son kez toplanarak şekillendireceği pakette yer alması beklenen bu değişikliğe göre, Yüksek Mahkeme iki daireli olacak, Yüce Divan ile parti kapatma davalarına ise iki dairenin oluşturacağı Genel Kurul’da bakılacak.

21 üyeyi ise Cumhurbaşkanı, Meclis ve Yüksek Yargı seçecek.

Bireysel başvuru hakkı var

Bu değişiklikle Yüksek Mahkeme’ye AİHM’de olduğu gibi vatandaşların bireysel başvuru hakkı tanınması öngörülüyor. Ombudsmanlığın da yer alacağı paketle, Yüksek Askeri Şura’nın ihraç kararları ile HSYK kararlarının yargı denetimine açılması da öngörülüyor. Memurlarla ilgili kınama ve uyarı gibi disiplin cezaları için de yargıya başvurma yolu açılıyor.

Yüksek Kurul 21 üye olacak

21 üyeli hale getirilecek HSYK’ya Meclis ve Bakanlar Kurulu’nun üye seçmesinden vazgeçilirken, Cumhurbaşkanı için 3 olarak düşünülen üye kontenjanının 4’e çıkarılması, Adalet Bakanı ve Müsteşarı dışında kalan 15 üyenin ise Yargıtay, Danıştay ile kürsü hakim ve savcıları arasından seçilmesi öngörülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler Son Dakika

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title