Haberler

Özel Haber) Müftüden 'Sevgililer Günü' Açıklaması

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün Batı'dan Türkiye'ye ve İslam ülkelerine intikal eden bir gün olduğunu ifade ederek, ''İslam dininde sevgiyi, hediyeleşmeyi bir güne hasretmek diye bir şey yok. İslam'da her gün Sevgililer Günü'dür'' dedi.

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün Batı'dan Türkiye'ye ve İslam ülkelerine intikal eden bir gün olduğunu ifade ederek, "İslam dininde sevgiyi, hediyeleşmeyi bir güne hasretmek diye bir şey yok. İslam'da her gün Sevgililer Günü'dür" dedi.

Batı toplumunda yaygın olarak kutlanan ve Türkiye ile diğer Müslüman toplumlarda da kabul gören 14 Şubat Sevgililer Günü hakkında açıklamalarda bulunan Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, "Aslında 14 Şubat Sevgililer Günü, batıdan bize intikal etmiş bir gündür. Dünya milletlerinin çoğunun kabul ettiği bir gündür. Demek insanların sevgiye ihtiyaçları vardı ki böyle bir günü kabul ettiler. Demek aile sıcaklığına ihtiyaç vardı ki, eşlerin birbirini sevmesinin zarureti vardı ki, insanlar böyle bir günü ihdas ettiler" ifadelerini kullandı.

Sevgililer Günü gibi özel günlerin ortaya çıkışına bakıldığında iki ana sebebin görüldüğünü kaydeden Maraşlıgil, bunlardan birisinin insanlar arasındaki sevgi ve muhabbet eksikliğinin giderilmesi, diğerinin ise ticari canlılık sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Geçmişe baktığımızda insanlar, ticari bir canlılık gerekiyordu ki, böyle günleri ihdas ettiler. Batılılar, böyle ticari canlılığa sebebiyet verebilecek günleri İslam'dan aldılar diye düşünüyorum çünkü İslam toplumlarına baktığınız zaman, bir Ramazan ayı geldiğinde çarşı, pazarda çok seviyeli bir canlılık görüyoruz. Babalar, çocuklarını ve eşlerini sevindirmek için ve de kendi açlıklarını iyice gidermek için gözlerinin gördüğü her şeyi alırlar. Mübarek gecelerde bizim toplumumuzda, İslam aleminde bütün insanlar, eş ve çocuklarına, çevrelerine hediyeler alırlar. Hele hele bayramlar, ayrı birer canlılık. Kurban Bayramı da hayvancıların, ziraatle uğraşanların hedeflendiği, onların ticari canlanmasının hedeflendiği bir bayramdır. Fakir, fukaranın evlerine etlerin girdiği bir bayramdır. Yani bunları basite almamak lazım geliyor. Toplumun her kesiminde bir canlılığın olduğunu kabul etmek lazım. Dolayısıyla İslam toplumunda ekonominin sürekli canlı kaldığını söyleyebiliriz. Bu ticari canlılık sebebiyle Batılıların İslam'dan birçok şeyi aldığını ifade edebiliriz" diye konuştu.

İSLAM'DA HER GÜN SEVGİLİLER GÜNÜ

Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, İslam dininin sevgi, hoşgörü ve merhamet dini olduğunu vurgulayarak, "İslam dininde sevgiyi, hediyeleşmeyi bir güne hasretmek diye bir şey yok. İslam'da her gün Sevgililer Günü'dür. İslam'da her gün hediyeleşme günüdür. Bir defa Allah (c.c) eşlerin, kadın ve erkeklerin arasına sevgiyi koymuştur. Bu sevgiyi koyan Allah'tır. Bu ayetle sabittir ve bu sevgi daimidir, kalıcıdır" dedi.

Anaya, babaya sevgiyi, saygıyı emredenin yine Alemlerin Rabbi olduğunu belirten Maraşlıgil, şöyle devam etti:

"Anaya, babaya sevgi ve saygı dinimizde var. Bunu biz bir güne sıkıştıramayız. Anneler Günü'nü, Babalar Günü'nü bir güne sıkıştırma şansımız yok. Allah'a ve Allah'ın Resulü'ne sevgi, müminlere sevgi, yaşayanlara ve ölenlere sevgi hep dinimizin güzelliğindendir. Sevgi, imana endekslenmiştir. Peygamberimiz (s.a.v), 'Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız, iman edemezsiniz' buyuruyor. Demek ki, hakikaten iman edebilmek için gönüllerde nefretin olmaması, gönüllerin hep sevgi dolu olması lazım. Seven insanların hediyeleşmeleri var. Hediyeleşmek de sevgiyi bize kazandırıyor. Hediye alın verin ki birbirinizi sevesiniz. İslam dini sevgi dinidir. Mümin seven insandır. Seven insanın da sevdiğinin emir ve yasaklarına dikkat etmesi gerekir. Dolayısıyla bizim bugün içinde bulunduğumuz bu atmosferde sevgiye, saygıya, ekmek ve sudan daha çok ihtiyacımız var diye düşünüyorum."

Maraşlıgil, açıklamasını, "Muhabbetli gönüller, muhabbetli aileler, sevgiyle dolu toplumlar, sevgiyle dolu yarınlar, milletimizin olsun, İslam aleminin olsun. Bu vesileyle herkesin Sevgililer Günü'nü can-ı gönülden kutluyorum. Sevgi dolu yarınlara diyorum" sözleriyle tamamladı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali Maraşlıgil Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title