Haberler

Otizmli Çocuklar Robotik Eğitimle Daha Kolay Öğreniyor

Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi örnek bir projeyi hayata geçirdi.

Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi örnek bir projeyi hayata geçirdi. Kontrollü akademik çalışma kapsamında özel seçilen 8 otizmli öğrenciye Rob adlı robot eşliğinde, eğitim verildi. Altı ay süren çalışma neticesinde eğitimde elde edilen sonuçlar değerlendirilerek bilimsel makale hazırlanacak.

Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinin ortaklığında hayata geçirilen kontrollü akademik çalışmaya Rob isimli robot önemli katkı sağladı. Öğretmenler 1 yıl boyunca 8 otizmli çocuğa robot eşliğinde, 8'ine ise robotsuz eğitim verdi. İç yazılımını ve kodlamasının İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Merkezi öğretim üyeleri ve öğrencilerince yapılan "Rob" adlı robot, otizmli öğrencilerin hızlı eğitimine büyük katkı sağladı. 150'ye yakın otizmli çocuğun da kurs gördüğü Engelliler Sarayı da robotik eğitimin farklı ortamlarda etkilerinin belirlenmesinde önemli rol oynadı. Öğrenciler robotla dans ediyor ve birlikte şarkı söylüyor.

"Bilimsel incelememizi makale olarak hazırlayacağız"

İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, 5 yıldır robotik teknolojileri ile ilgilendiklerini ve eğitimde nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili araştırmalar yaptıklarını belirtti. Otizmli çocuklarda bu ihtiyacı hissettiklerini ifade eden Şişman, şunları söyledi:

"Otizmli çocuklar robotla etkileşim kurabiliyor mu? Bunu robotlarla test ettik. Etkileşim düzeylerinde yüksek seviye yakaladık. Otizm alanında bu robotları kullanabilir miyiz, diye düşündük. Dünyada da pek örneği yok. Üzerinde çalışmalar yaptık. İlk başta bir test çalışması yaptık. Çocukların etkileşim seviyelerini test ettik. Otizmli çocukların etkileşim ve sosyal iletişimle ilgili becerilerinde sıkıntıları var. Bunu robotlarla test ettik ve etkileşim düzeylerinde yüksek seviye yakaladık."

"Bilimsel inceleme yaptık"

Bu yılki eğitim döneminde çocukların sosyal iletişim ve fen bilimi becerilerine ağırlık vererek çalışma başlattıklarını ifade eden Şişman, Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Üniversitesinin desteğiyle projeyi 1 yıl yürüttüklerini anlattı. Şişman, "Derslerimizi Engelliler Sarayı ve İTO Özel Eğitim Merkezinde yaptık. Seçtiğimiz 16 çocuğu 8'li iki gruba ayırdık. 8 çocukla robotlu eğitim yaptık. Bilimsel incelememizi makale olarak hazırlayacağız. Devamını önümüzdeki yıllarda Bağcılar Belediyesinin de desteğiyle sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Biz ve aileler memnun kaldık"

İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelli Eğitim Ana Bilim Başkanı Yavuz Yaman ise çalışmaya başlarken öğrencilerin, topluma uyumunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Otizmli çocukların sosyal gelişim problemleri olduğunu hatırlatan Yaman, bu projede, onların topluma uyum sağlamalarını kolaylaştırmayı ve kabul görmelerini hedeflediklerini anlattı. Yaman, "Teknoloji yardımıyla öğrencilerin eğitimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizde otizmli çocukların eğitimde kullanılan materyallerde ve eğitim imkanlarında kısıklık var. Yeni materyaller geliştirmek istiyoruz. İhtiyacı olanlara ve ülkemizdeki diğer okullara ulaşabilmeyi hedefliyoruz" dedi.

Öğrencileri otizm seviyelerine uygun seçmeye çalıştıklarını anlatan Yaman, çocukların 6-10 yaş aralığında olduğunu kaydetti. Çocukların etkileşim seviyesinin birbirine yakın olmasına dikkat ettiklerini de belirten Yaman, "Çalışmaların veriminden aileler ve biz memnun kaldık. Çocuklar robotu çok sevdi. Çalışmak eğlenceli hale geldi. İnsanla etkileşim sorunu yaşayan çocukların robotla daha kolay etkileşim sağladığını gördük. Niyetimiz, öğretmenlere yardımcı öğretmen, yeri geldiğinde öğretmenle beraber öğretmenlik yapabilecek teknoloji geliştirmek. Türkçe konuşan, Türkçe eğitim programları hazırlamaya çalışıyoruz. Çocukların bireysel eğitim programlarına uygun etkinlikler hazırlamaya çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Özel Eğitim Öğretmeni Zehra Aysel de robotlu eğitimle çocuklar arasındaki iletişimin geliştiğine dikkat çekti. Çocukların robot materyalleri çok sevdiğini de belirten Aysel, "Birbirleriyle iletişimleri robot üzerinden daha kolay oldu. Öğretmen olarak 1 ayda öğrettiğimizi robot 2 ya da 3 haftalık sürede daha hızlı öğretebildi" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Bağcılar Belediyesi Hasan Ali Yücel Yavuz Yaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title