Haberler

Osmanlı'daki Estetik Cerrahi Uygulamaları Canlandırılıyor

Sultan 2. Bayezid Edirne Darüşşifası'nda (Sağlık Müzesi), Osmanlı dönemindeki estetik cerrahi uygulamalarının anlatıldığı canlandırmalar ilgi çekiyor.

Sultan 2. Bayezid Edirne Darüşşifası'nda (Sağlık Müzesi), Osmanlı dönemindeki estetik cerrahi uygulamalarının anlatıldığı canlandırmalar ilgi çekiyor.

Darüşşifanın müze bölümünde geçmişte pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler, görsel öge ve metinlerle ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Müzede, o dönemdeki estetik cerrahiyle ilgili yansıtılan bilgilerde, Osmanlı dönemi tıbbında erkeklerde göğüslerin aşırı büyümesi, fazla parmak, bitişik parmak, düşük göz kapağı, göz kapağını kesip dikme ameliyatları gibi estetik cerrahi operasyonların yapıldığı anlatılıyor.

Döneme ilişkin metinlerde, estetik cerrahide genel yöntem olarak "dağlama"nın kullanıldığı bilgisi ayrıca dikkati çekiyor.

Geçmişin tedavi yöntemlerinin mankenler aracılığıyla geleceğe taşındığı müzenin en çok ilgi çeken bölümünde ise  göğüs küçültme operasyonundaki dağlama yöntemine ait canlandırma yer alıyor.

- Sağlık Müzesi

Külliyenin önemli bir bölümünü oluşturan eski adı "Medrese-i Etibba" olan Tıp Medresesi, medrese ve şifahane bölümlerinden oluşuyor. Dönemin hekimlerinin yetiştirildiği bölümlerde 18 öğrenci odası, dershane ve orta avlu bulunuyor.

Geçmişte tedavi sırasında musiki, su sesi ve güzel kokudan da yararlanılan şifahanede, tıbbın gelişimi, metinler ve zamanın tıp aletleriyle anlatılırken, minyatürlerle de dönem yansıtılmaya çalışılıyor.

Külliyenin camisi hariç diğer bölümleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 1984'te Trakya Üniversitesi'ne devredilmiş, üniversite bünyesinde sağlık müzesine dönüştürülme çalışmalarına 1993'te başlanan darüşşifa da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1997'deki onayıyla resmen müze olmuş, Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği'nin katkılarıyla da 2000 yılında şifahane kısmı, Psikiyatri Tarihi Bölümü olarak düzenlenmişti.

Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü 2004'te kazanan müze, 2005'te Hırvatistan'ın Dubrovnik kentindeki "Dünya Ödüllü Müzeler Buluşması"nda "en iyi ikinci sunum", 2008'de ise Almanya'nın Köln kentinde "en iyi sunum" ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title