Haberler

Osmanlı Arşivlerinde Kocaeli Bölgesinde Soğan Karaborsacılarına Karşı Alınan Önlemler Yer Alıyor

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yer alan tarihi belgelerde 1800 yılında Kocaeli bölgesinde soğan karaborsacılarına karşı alınan önlemler yer alıyor.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde yer alan tarihi belgelerde 1800 yılında Kocaeli bölgesinde soğan karaborsacılarına karşı alınan önlemler yer alıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun en dikkat çeken bölümlerinden birisi de Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nden oluşan sergi oldu. Dönem ile ilgili 50 belge fuaye alanında sergilendi. Belgeler arasında dikkat çekenlerden biri ise Osmanlı Devleti'nin bölgedeki soğan karaborsacılarına göz açtırmaması oldu.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nden oluşan sergide Kocaeli bölgesi ve İzmit'e ilişkin birbirinden ilginç belgeler yer aldı. Osmanlı Devleti'nin Kocaeli Sancağı'na verdiği önemi gösteren belgeler arasında Kudüs'e Kocaeli'den direklerin gönderilmesinden, soğan karaborsacılığı yapmaya çalışanlara karşı alınacak önlemlere kadar çok ilginç bilgiler var.

14 Ağustos 1742 tarihli Osmanlıca belgede Kudüs'te bulunan Sahratullah'ın tamiri için Padişaha ait Kocaeli sancağındaki korulardan 11 metre boyunda 40 adet direğin kesilip, İstanbul'a gönderilmesi için Bostancıbaşı'ya verilen emir yer alıyor. Kaynaklarda İzmit'in su ihtiyacını karşılayan Paşa Suyu'na ait belge de yer alıyor. İzmit'e su sağlayan Paşa Suyu'nun şehre 4 saat mesafedeki suyolunun her yıl temizlendiğini aktaran Osmanlıca belgede tamir ve bakımı için 4 bin 816 kuruş, amele ücreti olarak 12 bin 252 kuruş, toplamda 17 bin 068 kuruş harcandığına dair İzmit Kaymakamı Seyyid İbrahim'in hazırladığı 3 Şubat 1854 tarihli masraf cetveli de bulunuyor.

5 Ocak 1896'da ise İzmit şehrinin genişliği ve ticaret hacminin büyüklüğü nedeniyle İzmit'te bir ticaret borsası açılması için bölgenin ileri gelenlerinden Mehmed Tevfik ve arkadaşlarının önerisi yer alıyor. Belgede konuyla ilgili gereken çalışmanın yapılması için Ticaret ve Nafia Nezareti'ne havale edildiği anlatılıyor. Belgeler arasında bölgede soğan karaborsası oluşturmak isteyenlere karşı alınacak önlemler de var. 31 Ağustos 1800 tarihli Osmanlıca belgede İzmit Mutasarrıfı'na, "Memlekette soğan fazlasıyla üretilmesine rağmen bir takım kişilerin İzmit ve civarındaki iskelelere getirilen soğanları toplayarak, yüksek fiyatla piyasaya sürdükleri anlaşıldığından İzmit, Değirmendere, Kazıklı ve Başiskele iskelelerine getirilen soğanların satılmayarak, tamamının İstanbul'a nakledilmesi" emrediliyor.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan bir belge ise Kocaeli sancağına verilen önemi gözler önüne seriyor. Belgede bölgede alınan vergileri keyfi şekilde artıran ve alınmaması gereken kalemlerden kalem aldığı iddia edilen Hasan Ağa hakkındaki şikayet hemen dikkate alınıyor. 29 Haziran 1810 tarihli emirde konunun tahkik edilmesi ve vergilerin eskisi gibi alınması için İzmit Mutasarrıfı'na talimat veriliyor. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kudüs Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title