Haberler

Osd Genel Sekreteri Ercan Tezer: "Otomotiv İhracatı Yüzde 30, Üretimi Yüzde 35 Azalacak"

Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, Yaşanan Küresel Kriz Nedeniyle 2009 Yılında Türkiye'de Olduğu Gibi, Tüm Dünya Ülkelerinde de Öncelikli Olarak Otomotiv Ürünlerine Talebin Daraldığını Söyledi.

Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, yaşanan küresel kriz nedeniyle 2009 yılında Türkiye'de olduğu gibi, tüm dünya ülkelerinde de öncelikli olarak otomotiv ürünlerine talebin daraldığını söyledi.

Tezer, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 2008 yılı son çeyreğinden itibaren AB ülkelerinde satışların düşmeye başladığını ve dolayısıyla ihracatın yüzde 90'nının bu bölgeye gerçekleştirilmesine bağlı olarak, üretim adetlerinin de Eylül ayı itibariyle önemli oranda azalmaya başladığını kaydetti.

Bu yıl uygulamaya giren ilk ÖTV indiriminin otomobil ve hafif ticari araca kıyasla, ticari araçlar ve özelliklede ağır ticari araçlar üzerinde etkili olmadığını vurgulayan Tezer, "Ancak başlayan ikinci ÖTV uygulamasında son aylarda önemli oranlarda düşen ticari araç ve traktör üretiminde olumlu bir gelişme sağlandı. Diğer taraftan, sanayi üretimdeki daralmanın önemli boyutlara ulaşmasına rağmen Şubat ayında yürürlüğe giren Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Mevzuatı sayesinde İşsizlik Fonu kaynaklarının kullanıma açılmasına bağlı olarak sanayide büyük emek ve maliyetle yetiştirilen insan gücü kaybı asgari düzeyde oldu. Özellikle ağır ticari araçlar pazarında yaşanan keskin düşüşlere bağlı olarak, bir önceki yıla göre, 2009 yılı toplam otomotiv pazarında yüzde 30 ihracat ve üretimde ise yüzde 35 düzeyinde daralma yaşanacağı tahmin edilmektedir" dedi.

-OTOMOTİV SEKTÖRÜ İKİNCİ YARIDAN İTİBAREN YAVAŞ YAVAŞ TOPARLANACAK-

2010 yılında üretim ve ihracat adetlerinin 2009 yılı düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Tezer, şöyle dedi:

"Türkiye'de de olduğu gibi AB ağır ticari araç pazarındaki daralmanın, bu araç sınıfının yatırım aracı olarak değerlendirilmesi nedeniyle ekonomide olumlu koşulların beklendiği 2010 yılında, özellikle yılın ikinci yarısında yavaş bir ivmeyle de olsa azalmaya başlayacağı tahmin edilmektedir. Diğer taraftan bu kriz ortamında, küresel pazarlarda da olduğu gibi, Türkiye'de de otomotiv sanayinin 2007 yılındaki üretim ve pazar adetlerine tekrar ulaşabilmesinin, 3-4 yıl gibi uzun bir süre alacağı da bilinmektedir. Bu zor koşullar altında, otomotiv sanayi mevcut strateji ve hedeflerinde bir değişiklik yapmamış ve 2015 yılında, 2 milyon adet üretime, 1.5 milyon adet ihracata, 50 milyar dolar ihracat gelirine ve 600 bin istihdam hedefine ulaşma çalışmalarını planlamaktadır. Bir başka ifade ile sanayimiz, "Küresel Mükemmeliyet Merkezi' olma hedefi yolunda, bundan sonra da ihracat projelerine bağlı olarak büyümek üzere yoğun çalışmalarını sürdürmektedir." (ANKA)

(EBR/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Bakmadan Geçme

Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta sultan sarması nasıl yapılır? Sultan Sarması tarifi, nasıl yapılır? 21 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Mayıs burç yorumları nedir? Emekli Temmuz maaş zam oranı yüzde kaç olacak? Emekli maaşına zam yapılacak mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 20 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Hareket Proje halka arz sonuçları açıklandı mı? #128226 Hareket Proje halka arz kaç lot verdi? BUGÜNKÜ ALTIN FİYATLARI #129689 Çeyrek altın, gram altın ne kadar? 20 Mayıs altın fiyatları ne kadar oldu? Microsoft Office ücretsiz kullanma nasıl yapılır?
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title