Haberler

Oruçlu Araç Kullanmak Kaza Oranını Artırıyor"

WHO Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Akbulut "Ramazan ayında sadece aç kalmaya sabretmenin yanında, yoldaki diğer sürücü ve yayalara karşı daha sabırlı, saygılı davranmak hem gereksiz gerilimlerin hem de oluşacak kazaların önünü kesecektir"

MUSTAFA GÜNGÖR - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, "Ramazan ayında sadece aç kalmaya sabretmenin yanında, yoldaki diğer sürücü ve yayalara karşı daha sabırlı, saygılı davranmak hem gereksiz gerilimlerin hem de oluşacak kazaların önünü kesecektir" dedi.

Aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların en yoğun olduğu ülkeler arasında yer aldığını bildirdi.

Bu kazaların en yoğun olduğu dönemlerin başında Ramazan Bayramı'nın geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Akbulut, bu dönemde birçok olumsuzluğun bir araya gelmesi dolayısıyla ölümlü ve yaralanmalı kazaların birçok ailenin bayramını yasa çevirdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Akbulut, trafik kazalarının meydana geliş nedenlerini şunları bildirdi:

"Oruç tutan sürücülerimizin sıcak havalarda uzun süreli araç kullanmalarında dikkatlerinin dağılmaları, uzun yol tecrübesi olmayan birçok sürücünün trafiğe çıkmış olması, uygun mekanik bakımlarının yapılmadan yola çıkılması, yolları yarış pistine dönüştürme eğilimi, her koşulda araç kullanabilme kabiliyeti olduğunu düşünen aşırı özgüven sahibi genç sürücülerin yollarda olması, aşırı bir otobüs trafiğinin olması, kapasitesinin üzerine çıkmış yollardaki aşırı yoğun trafikte sürücülerin stresli, gergin bir ortamda yolculuk yapmak zorunda olması, bütün bu olumsuzlukların bir araya gelmesiyle maalesef bayram süresince meydana gelen kazalardan dolayı birçok insanımız hayatını kaybetmekte ve sakat kalmakta."

Türkiye'de trafik kazaları dolayısıyla her yıl yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, 200 bin kişinin de yaralandığı ifade eden Prof. Dr. Akbulut, "Trafik kazlarının birçoğu Ramazan ve Kurban Bayramı döneminde meydana gelmekte. Bu kazalardaki ölüm ve yaralanma oranları Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında neredeyse 4 katına yakın" diye konuştu.

-"Meydana gelen kazaların yüzde 87'si insan kaynaklı"

Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların olmaması için bayramda çok daha dikkat edilmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Akbulut, bu süreçte bütün yol kullanıcılarının, denetleme ekipleri ve acil müdahale ekiplerinin çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Meydana gelen kazaların yüzde 87'sinin insan kaynaklı olduğunu, en büyük kaza nedenlerinin de yüzde 90 oranında hız kaynaklı, uyarı ve işaretlemelerin dikkate alınmaması nedeniyle yaşandığını anlatan Prof. Dr. Akbulut, şöyle devam etti:

"Kaza anında yüzde 50-60 oranında ölüm ve yaralanmaları önlediğini bildiğimiz emniyet kemeri kullanımındaki düşük oran, bu sayıyı en az yüzde 50 oranında artırmakta. Sadece sürücünün kemer taktığı, araçtaki diğer yolcuların özellikle çocukların bir güvenlik tertibatı alınmadan seyahat etmelerine izin verilmesi ölüm ve yaralanmaların temel sebeplerinden. Avrupa ülkelerinde kazalarda meydana gelen çocuk ölümleri yüzde 3'ken bu oran bizde yüzde 40'dan daha fazla olması çocuk koltuklarının ne denli önemli olduğunu göstermekte. Yapılan bir araştırmada, ramazan ayında, trafik kazalarının yüzde 10 artış gösterdiği tespit edilmiş, oruçlu insanların, özellikle iftar saatine yakın zamanlarda daha aceleci, sinirli, dikkatsiz ve karamsar olduklarının ortaya çıktığını, bunun sonucu olarak trafik kazalarında belirli bir artış yaşandığı beyan edilmekte. Sabır ayı olarak bilinen ramazan ayında sadece aç kalmaya sabretmenin yanında, yoldaki diğer sürücü ve yayalara karşı daha sabırlı, saygılı davranmak hem gereksiz gerilimlerin hem de oluşacak kazaların önünü kesecektir."

-Hız kuralına uymakla uymama arasındaki fark 15 dakika

Prof. Dr. Akbulut, sürücülerin, mecbur kalmadıkça sıcak periyotlarda trafikten uzak kalmaları, oruç tutanların ise normal şartlardan daha kısa sürelerde araç kullanmaları ve dinlenme sürelerini uzun tutmalarını tavsiye etti.

Ramazan dolayısıyla sürücülerin reflekslerinde azalma olacağından, hız kurallarına normalden daha fazla dikkat edilmesinin kazaların önüne geçeceğini aktaran Prof. Dr. Akbulut, "Hız kurallarına uyanlarla uymayanların 500 kilometrelik bir yolda zaman kazancı 15 dakikayı geçmiyor. 15 dakikalık kazanç için hem kendinizi hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmanın rasyonel bir davranış olmadığını bilerek hız kurallarına azami ölçüde uyulması doğru bir sürücü davranışı olacaktır" dedi. - Afyon

Kaynak: AA / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Ramazan Bayramı Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title