Haberler

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu 8. Akademik Yılında

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu 8.akademik yılını doldurdu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu 8. akademik yılını doldurdu. Bir devlet projesi olarak 2000 yılında kurulan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 8 yıl önce 350 öğrenci ile başladığı akademik eğitimine bugün 1910 öğrenci ile devam ediyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, "Burası ODTÜ'lü olmak isteyen gençlerimiz için gerçekten ikinci bir fırsat. Bilhassa Türkiye'deki gençlerimizin bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyor ve bekliyoruz" dedi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunun; Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daveti üzerine, her iki ülkenin hükumetleri ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü arasında 2000 yılında imzalanan üçlü protokol ile başlatılan büyük ölçekli bir yükseköğretim projesi olduğu bildirildi. Bu üçlü protokolün, 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve KKTC Cumhuriyet Meclisinde onaylanarak uluslararası anlaşma statüsü aldıktan sonra 2003 yılında KKTC Cumhuriyet Meclisi'nce çıkarılan kuruluş yasası ile de ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu özel tüzel kişiliği kazandığı kaydedildi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, akademik ve idari bakımdan bütünüyle ODTÜ Senatosu, ODTÜ Yönetim Kurulu ve ODTÜ Rektörlüğü'ne bağlı bir yapı içinde faaliyet gösteriyor. ODTÜ KKTC'nin yatırım harcamalarının tümü, cari giderlerinin ise bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanıyor.

ODTÜ'LÜ OLMA FIRSATI

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 2003-2004 akademik yılında bir, 2004-2005 akademik yılında ise altı lisans programına öğrenci kabul etmiş. Bu öğrencilerin eğitimlerine Ankara'daki ana kampusta başladıkları, 2005-2006 akademik yılından itibaren altı lisans programına alınan yeni öğrencilerle beraber KKTC'nin Güzelyurt bölgesinde kurulan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda sürdürdükleri belirtildi. 2012-2013 akademik yılına 14 lisans ve 3 Yüksek Lisans programında 1850 öğrenci ile başlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda, 5 yıl içerisinde 20 lisans ve lisansüstü programda 3 bin 500 öğrencinin öğrenim görmesi hedefleniyor. Rektör Turgut Tümer, şöyle konuştu;

"Bizim burada ayrı bir üniversite statümüz yok. Diplomamız denkliğe tabi değil. İdame durumunda değiliz, öğrencilerin burs harçlarının yarısı devlet, yarısı bizden. Yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 100 burslu öğrenci alıyoruz. Mevcut öğrenci kontenjanımızın üçte biri tam burslu. Okulumuzda 12 öğrenciye 1 öğretim görevlisi düşüyor. Burada yönetmelik ve statü olarak YÖK'e tabiyiz. Ankara ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs'taki fakültesi konumundayız. İdare olarak da rektörlükten ziyade fakülte yönetimi şeklinde bir oluşum var. Kampus bütünüyle Ankara ODTÜ'ye bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Mali bağımsızlık ise; Türkiye'nin sağladığı fondan katkı sağlanıyor. ODTÜ KKTC de bu fondan yararlanıyor. Fonu büyükelçi yönetiyor, Türkiye Cumhuriyeti'nden de bir temsilci bu fon yönetiminde yer alıyor. Fon yönetimi 6 ila 10 kişi arasında. Kampusun tüm yatırımı bu fondan karşılanıyor. Cari giderleri desteklemek için eğitimin ücretli olup, kendini idame ettirmesi uygun görüldü. Ancak, bütçe onayı dahi Ankara'da. Kıbrıs'ta yaşam pahalı, ODTÜ'lü olmak isteyen gençlerimiz için Kuzey Kıbrıs Kampusumuz gerçekten ikinci fırsat. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda öğrencilere ilk 2 yıl yurt garantisi var. Burada ODTÜ başka türlü bitmez, büyük bir çalışma disiplini gerektiriyor, tabi gerçekten okumak için bunu yapmak lazım."

EĞİTİM DİLİ İNGİLİZCE

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda eğitim dili İngilizce. Rektör Prof. Dr. Turgut Tümer, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 50 yıllık birikimini ve tüm olanaklarını ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun başarısı için seferber etmiştir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda uygulanan eğitim programları ODTÜ Senatosu tarafından onaylanmaktadır. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda Ankara kampusundan görevlendirilen öğretim üyeleri ve ODTÜ standartları ile işe alınan öğretim üyeleri ders vermektedir. Bütün programlarda ODTÜ eğitim anlayışı ve değerlendirme standartları titizlikle korunmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda verilen eğitimin kalitesini garanti etmekte ve mezunlarına uluslararası düzeyde kabul gören ODTÜ diploması vermektedir" dedi.

İTİBARI YÜKSEK

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, üniversite sınavında tercih yapacak gençleri bursların kodlarıyla ilgili uyardı. Bursların kodlarının çok farklı olduğunu vurgulayan Rektör Tümer, bu konuya özellikle dikkat edilmesini isterken, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda burslu öğrenci kabul etmeyi devam edeceklerini hatırlattı. Kampusta öğrencilere başarı oranlarına göre eğitim ücreti, yurt ücreti verdiklerini açıkladı. Notları 3.75 - 4 arası olan öğrencilere aylık olarak 650 TL, 3.5 - 3.74 arası puanı olanlara 450 TL eğitim ücreti ödendiği, notlarda düşme olması halinde para yardımının da kesildiği, yükselmesi halinde aynı şekilde devam ettiği bildirildi. Yine başarılı öğrencilere; ilk 4 bine giren öğrencilere, TM'de (eşit ağırlık) ilk 35 bine ve Matematik Fen'de ilk 25 bine giren öğrencilere yurt imkanlarının ücretsiz olduğu bildirildi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusundaki eğitim ücretinin 2012 yılı için tam fiyatın 13 bin 800 TL olduğu, 2014 yılı için 14 bin 500 TL ücret önerildiği, yüzde 50 bursta bu rakamın 7 bin 250 TL olacağı (35 kişi), yüzde 25 bursta ise 10 bin TL üzerinde olurken tam burslu olarak 10 öğrenciden hiç ücret alınmayacağı açıklandı. Rektör Turgut Tümer, ODTÜ'nün tüm sıralamalarda birinci olduğunu hatırlattı. İtibar sıralamasında ise dünyanın 17 bin akademisyeninin verdiği raporda dünya itibar sıralamasında Harvard Üniversitesinin birinci, MIT üniversitesinin ikinci olduğu bantlar içerisinde 51-60 bandında dünyanın en itibarlı 60. üniversitesinin ODTÜ olduğu vurgulandı. Rektör Turgut Tümer, bu sıralamada Avrupa'dan 8 üniversitenin yer aldığını, Türkiye'den ise sadece ODTÜ'nün bulunduğunun altını çizdi. ABD'ye doktora için gidilen başarı sıralamasında da ODTÜ'nün (mühendislikte) dünyada 6. sırada geldiğini belirterek, ODTÜ'lü ayrıcalığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Turgut Tümer, "Ankara'da istediği bölümü kaçıran öğrenciler için ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu önemli bir fırsat sunuyor" diyerek öğrencilere seslendi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'nın 50 km batısında, 12 bin nüfuslu Güzelyurt kentinin 6 km kuzeyinde yer alan Kalkanlı bölgesinde KKTC Hükumeti tarafından tahsis edilen 3 bin 385 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu. Kampus; öğrencilere, yüksek teknolojiye dayalı altyapısı, modern eğitim binaları ve laboratuvarları, zengin yaşamı, spor ve kültürel tesisleri, yeşil alanları ve özgün mimarisi ile nitelikli bir eğitim-öğrenim ortamı için her türlü olanağı sağlıyor. Daha kuruluş aşamasında mimari ödüller kazanan kampusun tasarımında engelli öğrencilerin ihtiyaçları da gözardı edilmemiş. ODTÜ kalitesi tartışılmayan eğitim olanaklarıyla iyi bir üniversite hedefleyen gençleri bünyesine katılmaya bekliyor.

RÜZGAR VE GÜNEŞİ ENERJİYE, ENERJİYİ PARAYA ÇEVİRECEK PROJE

Güzelyurt Kalkanlı bölgesindeki ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda önemli bir projenin hayata geçirilmek üzere olduğu öğrenildi. Yüksek rakımı ve etrafının açık olması nedeniyle denizin de büyük katkı sağladığı bölgede hiç eksik olmayan rüzgar ve Akdeniz'in ortasındaki adadan eksik olmayan güneş ODTÜ yönetimini enerji üretecek projeye yöneltti. Uzun zamandan beri üzerinde çalışılan ve sır gibi saklanan projenin son aşamasına gelindiği öğrenildi. Buna göre, rüzgar ölçümlerinin yapıldığı, güneş ışınlarının da ayrıca hesaplandığı ve bu iki doğal kaynaktan yüksek miktarda enerji elde edilmesi için geri sayımın başladığı bilgisi alındı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte adanın güney kesiminde de yani tümüyle Kıbrıs Adasında elektrik büyük bir sorun ve çok pahalı. İçme suyu da en az elektrik kadar değerli ve zaruri ihtiyaç. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu tamamlanmak üzere olan projelerini hayata geçirmesinin ardından kendi elektriğini üreteceği gibi bunu satıp gelir de elde edebilecek. Öte yandan, ana vatan Türkiye'den yavru vatan KKTC'ye deniz altından tatlı su verilmesi projesi de KKTC'de heyecan ve merakla bekleniyor. KKTC'de bununla ilgili baraj çalışmalarının sona geldiği bilgisi alındı.

BALIKESİR'E ÖZEL İLGİ

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörlüğü, kampusun tanıtımı, faaliyetlerinin bilinmesi, ODTÜ'lü olma fırsatını yakalamak isteyen gençlerin farkındalığı için KKTC'deki ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda bir tanıtım faaliyeti düzenledi. Türkiye'deki değişik bölgelerden çok sayıda akademisyen ve öğrenci gruplarının değişik dönemlerde davet edildiği Kuzey Kıbrıs Kampusu bu defa kapılarını Balıkesir'deki gazetecilere açıldı. Balıkesir basınından yerel ve yaygın medya kuruluşlarının birer temsilcisinin davet edildiği ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusundaki programda basın mensupları da olumlu izlenimlerle ayrıldı.

(YU)

19.03.2013 19: 09: 37

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Balıkesir Güzelyurt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title