Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu İzmir'de

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "8 Haziran'da havalar istikrardan yana. 13 yıllık ortalamayı gösteriyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "8 Haziran'da havalar istikrardan yana. 13 yıllık ortalamayı gösteriyor. Hatta birazcık daha yükselme temayülü var" dedi.

Veysel Eroğlu, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde gazetecilere meteorolojik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Meteorolojinin son yıllarda çağ atladığını belirten Eroğlu, "Meteoroloji aziz Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine çıkma hedefine ilk defa AK Parti hükümeti zamanında ulaştı" diye konuştu.

2002 yılında 12 olan otomatik meteoroloji gözlem istasyonu sayının 2014'te 1080'e, havaalanı otomatik gözlem sisteminin 12'den 66'ya çıktığını aktaran Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Daha önce deniz gözlem istasyonları yoktu, hükümetimizden önce tüm gemiler başka ülkelerden meteorolojik bilgiler alıyordu. Şimdi artık denizlerde de biz varız. 75 otomatik gözlem istasyonu kurduk. 2002'de 1 olan radar sayısı 2014'te 14 oldu. 8 yüksek atmosfer gözlem sistemi var, Adana, Ankara, Diyarbakır, Isparta, İstanbul, Samsun ve Erzurum'da. Bir de mobil yüksek atmosfer gözlem sistemimiz var."

Barajlardaki doluluk oranı

Bakan Eroğlu yağış miktarları ve barajlardaki doluluk oranına da değinerek, 1 Ekim'de başlayan 2014-2015 su yılının 7 aylık kısmında geçen yıla göre ülke genelinde yağışlarda artış gözlendiğini, kuraklık bulunmadığını ifade etti.

Türkiye genelinde 1 Ekim 2014 - 20 Mayıs 2015 tarihleri arasındaki kümülatif yağışların uzun yılların ortalamasına göre yüzde 7,8, 2014 yılına göre ise yüzde 50,7 arttığını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Sulama maksatlı barajlarda doluluk oranı yüzde 73,9. Üç büyükşehirde sulama maksatlı barajlarda doluluk oranı İstanbul'da yüzde 93,7, Ankara'da 36,9, İzmir'de 89,8. Ankara'da sayı düşük görünebilir, oradaki barajların kapasitesi çok yüksek olduğu için sayı düşük olabilir ama sıkıntı yok. Bu yaz ne sulama, ne enerji üretim, ne içme suyunda sıkıntımız var. Enerji maksatlı barajlarda sıkıntı yok, doluluk oranı 74,8. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız istediği kadar elektrik üretsin. Enerji Bakanımız da burada bugün, Sayın Bakanım barajlarımız dolu istediğin kadar elektrik enerjisi üret."

Yaz döneminde İç Anadolu Bölgesinde haziran ve temmuz aylarında normallerin üzerinde sıcaklık beklendiği bilgisini paylaşan Eroğlu, "Ağustos ayında Trakya hariç Türkiye'nin her tarafında sıcak hava bekliyoruz, mevsim ortalamalarının 0,5-1  derece üzerinde. Yağışlar ise mevsim normallerinde olacak" dedi.

İzmir'deki sağanak ve dolu

Gazetecilerin İzmir'de dün yaşanan sağanak ve dolu yağışını hatırlatması üzerine de Eroğlu "Yaklaşık 62 kilogram yağış düşmüş metrekareye. Aslında çok fazla değil. Daha önce bir günde 145 kilogram yağışın düştüğü olmuş. Bu problem yağıştan ziyade altyapı problemi. Şu an bir şey söylemiyorum, seçimden sonra gerekli hususları ele alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, İzmir Körfezinin temizliğine ilişkin soru üzerine de şu açıklamayı yaptı:

"Teknik bir konu. Bir yerleri temizlerken öbür tarafı kirletiyorsanız ne tür tedbirler alıyorsunuz? Körfezle ilgili kendi bilgi ve tecrübelerimi ortaya koyarak gerekeni yapacağız. Yardım edeceğiz belediyeye. Bir gün seçimlerde bir muhtar 'gölet sözü verin oylarımız sizin' dedi. Ben de 'bizi eski siyasetçilerle karıştırmayın' dedim. 'İnceleriz, gölet yapılması gerekiyorsa zaten yapacağız, ama gerekmiyorsa sözünü veremem' dedim. Gümbür gümbür oy verdiler. Şu anda 'körfezi temizleyeceğim' diyerek bunun seçim yatırımı gibi algılanmasını istemiyorum. Ama biz Haliç'i temizledik. Gelsinler, yardım istesinler, elbette yardım ederiz. Belediyelerin hepsine fark gözetmeksizin yardım ediyoruz."

8 Haziran'daki hava durumu

Bakan Eroğlu, "8 Haziran'da hava nasıl olur?" şeklindeki soru üzerine de "8 Haziranda havalar istikrardan yana. 13 yıllık ortalamayı gösteriyor. Hatta birazcık daha yükselme temayülü var" yanıtını verdi.

Daha sonra hava tahmini oluşturulmasında kullanılan meteoroloji balonunu gökyüzüne bırakan Eroğlu, balonun işleyişi hakkında da bilgi verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Veysel Eroğlu İstanbul İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title