Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Türkiye'nin ilk bal ormanı olan Ağzıkara Bal Ormanı'nı, Şuhut'ta kurduk ve yıllık 40 ton bal üretimi hedefliyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ülkenin ilk bal ormanını Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesine kurduklarını ve yıllık 40 ton bal üretimi hedeflediklerini bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar ve ilçelerinin, yapılan yatırımlarla büyüdüğünü ve güçlendiğini belirtti.

Bundan sonra da sahip olunan tecrübe ile daha büyük başarılara imza atacaklarını aktaran Eroğlu, Şuhut'a son 11 yılda bazı yatırımcı bakanlıklar tarafından 229 milyon liralık yatırım yapıldığını, bu yatırımın 97,5 milyon lirasının ise Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait olduğuna dikkati çekti.

2003 yılından bugüne kadar inşaatı devam eden işler dahil olmak üzere, sadece Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Şuhut'a yapılan toplam yatırım tutarının 80 milyon lira olduğunu açıklayan Eroğlu Şuhut'ta sulanmayan arazi bırakmayacaklarını, çiftçilerin yüzünü güldüreceklerini vurguladı.

Şuhut genelinde sulanan arazi miktarının 2003'te 77 bin 894 dekar iken, bu rakamın devam eden işlerle 144 bin 453 dekara ulaşacağını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Son 11 yılda Şuhut'ta sulanan arazi miktarı, iki misli arttı. İhale edildikten sonra sulaması ile Türkiye'de en hızlı bitirilen baraj olan Şuhut Ağzıkara Barajı ve Sulaması'nı, 364 günde tamamlayarak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakiyle hizmete açtık. Bu tesis, 8 milyon 885 bin lira yatırım bedeline sahip ve 2 bin 450 dekar zirai alanı suluyor. Şuhut'a, memba kalitesinde içme suyu temin ettik. 41,67 litre/saat kapasiteli Şuhut İleri İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni, 40 kilometre uzunluğunda isale hattı ile yılda 410 bin metreküp su temin eden Karaadilli İçme Suyu Tesisleri'ni ve yılda 215 bin metreküp su temin eden Karacaören içme suyu isale hattını tamamladık. Şuhut'ta yaşanabilecek taşkın zararlarının önüne geçmek için 19 taşkın koruma tesisi, tamamlanarak hizmete alındı. 8 tesis ise proje aşamasında. Tamamlanan taşkın koruma tesislerinin toplam yatırım bedeli de 10 milyon 730 bin lira. Atık sular, artık derelere değil, ileri teknoloji ile arıtılarak çiftçilerimiz ve tabiatın hizmetine sunuldu. Aralık 2010'da hizmete alınan Atık Su Arıtma Tesisi, 8 milyon liraya mal oldu. Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapılmasıyla Gali ve Emlin Çayı'nın taşımış olduğu kirlilik yükü, ortadan kaldırıldı. Atık Su Arıtma Tesisi, 30 yıl sonraki atık su arıtımını da sağlayabilecek kapasitede projelendirildi ve yapıldı."

İlk bal ormanından 40 ton üretim hedefi

Afyonkarahisar'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bütün yer altı sulamalarının modern sisteme dönüştürülmesi için 100 milyon lira ödenek ayrıldığının altını çizen Eroğlu, açıklamasında şu ifadelerine yer verdi:

"Bu tesisler için her ilçeye önemli miktarda yer altı sulama sistemleri yapılıyor. Yağmurlama sistemlerinde yüzde 50, damlama sisteminde yüzde 60'ı hibe olarak veriliyor. Bu çerçevede Şuhut'ta da 9 proje için toplam 17 bin 910 dekar alanda müracaatta bulunuldu ve bunların yaklaşık maliyeti, 4 milyon 721 bin liradır. Şuhut'ta ağaçlandırma konusunda da destan yazıldı. Merkez köy ve kasabalarında 23 bin 420 dekarlık saha ağaçlandırılarak, rekor kırıldı. Yapılan bu çalışmalar kapsamında değişik türlerde takriben 3 milyon 152 bin fidan toprakla buluşturuldu. Ayrıca Türkiye'nin ilk bal ormanı olan Ağzıkara Bal Ormanı'nı, Şuhut'ta kurduk ve yıllık 40 ton bal üretimi hedefliyoruz. Yine Şuhut'a 25 Ağustos Şehir Ormanı'nı, 2 piknik ve mesire yerini, 5 köy ormanı ile 10 şehitler ormanını kazandırdık. Şuhut Eğitim Fidanlığı ise 2009 yılında faaliyete alındı. Bu fidanlık, yıllık 150 bin fidan üretme kapasitesine sahip. Şuhut'ta alternatif gelir kaynağı oluşturmak maksadıyla merkez ve köylerinde 438 vatandaşımız alım garantili sözleşmeli fidan üretimi yaptı. 2009-2013 yılları arasında yetiştirilen 5 bin 283 bin çam, sedir fidan karşılığında Şuhutlu üreticilerimize 6 milyon 316 lira ödeme yapıldı. Türkiye'nin üçüncü büyük Keklik Üretim Merkezi, Şuhut'ta kuruldu. Kene ve süne mücadelesi ile av turizmini canlandırmak maksadıyla 2009 yılında kurulan merkezde, yıllık 15 bin keklik üretimi yapılarak, Şuhut, Afyon, çevre iller ve diğer bölgelerde tabiata salınıyor." - Afyon

Kaynak: AA / Yerel

Veysel Eroğlu Türkiye Şuhut Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title