Haberler

Orman Bölge Müdürlüğü'nden Yardop Eğitimi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Silvikültür Şubesi, yangına hassas işletme müdürlüklerinin katıldığı 2 gün süren Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) eğitimi düzenledi.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Silvikültür Şubesi, yangına hassas işletme müdürlüklerinin katıldığı 2 gün süren Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) eğitimi düzenledi.

Eğitimin ilk gününde 2010 yılında başlayan ve devam eden YARDOP projeleri masaya yatırılarak, projeyi gerçekleştiren işletme müdürü ve şeflerin uygulamada karşılaştıkları sorunlar dile getirildi. Ayrıca İşletmeler itibariyle Bölge Müdürlüğünün 2020 yılına kadar olan YARDOP çalışması yapılacak sahaları tespit edildi.

Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, YARDOP projelerinin ormanlarda yangına karşı yapılan bir altyapı çalışması olduğunu, proje uygulanan ormanlarda büyük yangınların olmayacağını bu nedenle bu çalışmaların çok faydalı olduğuna inandığını ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Eğitimin 2. gününe arazide, Karaisalı İşletme Müdürlüğü'nün Çatalan ve Kızıldağ YARDOP sahalarında devam edildi. Burada, önümüzdeki yıllarda YARDOP uygulaması yapacak işletme müdürü ve şeflere Yangın Durdurma Zonları'nın nerelerde hangi genişlikte yapılacağı, yangın emniyet yol ve şeritlerinin tesisi, dere vejetasyonu ile ilgili örnek sahalar gezdirilerek YARDOP çalışmalarının faydaları arazide gösterildi.

YARDOP çalışmalarında amacın, çıkabilecek yangınları küçük alanlarda tutmak ve yangınlara daha etkin ve çabuk müdahale etmek, bu yapılırken aynı zamanda sahalara yangına dirençli, gelir getirici, incir, akasya, harnup, fıstıkçamı, dut gibi fidan türleri dikilerek köylüleri desteklemek olduğu bildirildi.

Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2010 yılından bugüne kadar 25 bin hektar alanda YARDOP çalışması yapıldığı ve bunun için 5 milyon TL harcandığı kaydedildi. YARDOP projeleri, yangınları önlerken, yangınlarda yerleşim alanlarını kontrol altında tutması, dikilen gelir getirici türlerle köylüleri desteklemesi ile birçok amacı birden gerçekleştiriyor.

Bölge Müdürü Abdurrahman Acer'in başkanlığında yapılan iki günlük eğitime, Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Türk, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Kazım Tatlı, Silvikültür Şube Müdürü Mehmet Akyıldız, Pos, Karaisalı, Kadirli, Osmaniye, Kozan işletme müdürleri ve şefleri katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdurrahman Acer Karaisalı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title