Haberler

Orgeneral Ceylanoğlu: "TSK'nın Görevi Türk Ulusunun Güvenliğini ve Barışını Temin Etmektir"

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Görevini Teslim Alan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ana Görevi, Her Hal ve Şartta, Türk Ulusunun Güvenliğini ve Barışını Temin Etmek, Kalkınmasına Katkıda Bulunmaktır' Dedi.

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini teslim alan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ana görevi, her hal ve şartta, Türk ulusunun güvenliğini ve barışını temin etmek, kalkınmasına katkıda bulunmaktır" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda düzenlenen törende konuşan Orgeneral Ceylanoğlu, yaşanılan yüzyılda devletler arası geniş çaplı savaş olasılığının azaldığını söyledi. Karşılaşılan çoğu savaşın, devletler arasında değil, küçük gruplar ve bazen de bu gruplarla devletler arasında gerçekleştiğini dile getiren Ceylanoğlu, "düşük yoğunluklu çatışma", "düzensiz muharebe", "karanlık savaş" gibi isimlerle adlandırılan bu çatışmaların askeri teorisyenlerce "dördüncü nesil savaş" olarak tarif edildiğini ve bunun son derece büyük birer tehdit haline geldiğini vurguladı.

İnsanların ve ülkelerin tarih boyunca değişmeyen temel sorununun güvenlik olduğunu anlatan Ceylanoğlu, teknoloji, bilgi ve finansın hudut tanımayan gücü ile etkilerinin, kontrol edilemeyen güçlerde toplanmaya başlanmasıyla ülkelerin temel değerlerinin değiştirilme gayretlerinin hızlandığını ifade etti.

Teknoloji konusundaki düzenlemelerin dikkatli yapılması gerektiğini de vurgulayan Ceylanoğlu, "Türkiye, mutlaka yüksek teknolojiyi kendisi üretebilecek, pazarlayacak ve sürekli geliştirecek seviyeye ulaşmalıdır. Bu konulardaki yetersizlikler, daima kontrolü dışımızda tutacaktır" diye konuştu.

Orgeneral Ceylanoğlu, şöyle devam etti:

"İletişim araçlarını, kendi amaçlarını gerçekleştirme doğrultusunda aralıksız, düşük seviyede, şuursuzca kullanan, odaklaşmış belli merkezler, temel değerlere, temel kurumlara çoğu asılsız yönlendirmeler ve bilmesi gereken prensibini yıkan, kaynağı sürekli belirsiz gibi gösterilen donanımlanmış bilgiler ile adeta bir siber taarruz uygulamaktadır. Unutulmamalıdır ki Cumhuriyetin çimentosu, ebediyete yürüyecek sağlamlıktadır. Çabalar, barış ve huzur için üzücüdür ancak beyhudedir. Bilinen bölücü, ayırıcı, çeşitli farklılıkları, etnik kimlik, tarikat, cemaatçilik, kültürel, gündeme getirerek Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı olmayı amaçlayan kesimlerin, bu şekilde maksatlı gayretleri, Cumhuriyet Anayasası ile yasalara aykırıdır. Zaten, yüce Türk ulusu da bunları dikkate almamaktadır."

-"KİMİN HAKLARI KISITLANMIŞTIR"-

"Cumhuriyetimizde, kimin hak ve özgürlükleri yoktur ve yasalar dışında, hukuk dışında kısıtlanmıştır?" diye soran Ceylanoğlu, bunları gündeme getirenlerin de cumhuriyetin yüksek değerlerinden azami şekilde yararlandıklarının göz ardı edilemeyecek bir gerçek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, dünyanın sorun odaklı olarak bilinen üç kriz bölgesinin Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'nun tam merkezinde yer aldığını vurgulayan Orgeneral Ceylanoğlu, "Bugün coğrafyamızda sergilenmek istenen konular, tarihin zengin derinliklerinde yaşanmış ve unutulmaması gereken denemelerin bir tekrarıdır" dedi.

Irak'ta yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Orgeneral Ceylanoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bölücü teröre karşı yürüttüğü mücadelesinde, özellikle Irak kuzeyinin önemli etkileri vardır. ABD yönetiminin, muharip kuvvetlerini azaltma kararının ardından bölgede oluşabilecek güvenlik sorunlarına karşı duyarlı olunmalıdır. Bu bölgeden güç alanlar, Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe saymaktadırlar. Kafkasya'daki mevcut sorunlar, başta Avrasya olmak üzere tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı açısından ve enerji hatlarının, petrol ve gaz transferleri yönünden stratejik değerdedir. Sorunların kısa vadede çözümüde beklenmemektedir. Balkanlar'da ise, geçmişte olduğu gibi bugün de durum, kırılganlığını korumaktadır."

Türkiye'nin güvenliğinin, Kıbrıs Türk'ünün güvenliğinden ayrı düşünülmeyeceğini belirten Ceylanoğlu, Kıbrıs için bugüne kadar kabul edilmiş uluslararası antlaşmaların geçerliliklerinin azaldığı, ortadan kalktığı ya da günümüz şartlarına uydurulma ihtiyacı olduğu düşüncelerine karşı hassas olunması gerektiğini söyledi.

-TSK'NIN ANA GÖREVİ-

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünün temelinin Türk ulusunun yüksek niteliklerinden geldiğini vurgulayan Orgeneral Ceylanoğlu, şöyle devam etti:

"Tarihi kökleri zengin, yüce Türk ulusunun bağrından çıkan ve onun adına hareket eden Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana görevi, her hal ve şartta, Türk ulusunun güvenliğini ve barışını temin etmek, kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun ayrılmaz parçası Türk Kara Kuvvetleri, bu yüksek vazifesini 1919'dan bugüne kadar başarmış, gelecekte de başaracaktır. Asil Türk ulusu, tarih boyunca esaret yaşamamış ve egemenliğini her şeyin üstünde tutmuş, başka hiçbir devletin, zümrenin, grubun boyunduruğu altına girmemiş, dünyanın ender uluslarındandır. Bu, geçmişte olduğu gibi geleceğe de intikal ettirilecektir."

Ceylanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerinin, Atatürkçü düşünce sistemi kapsamında sağlam temeller üzerinde kurulmuş devlet yapısı, ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayanan anayasal düzeni ve her türlü etnik ve manevi inanç ayrımcılığını reddeden, hoşgörü, dayanışma, birlik ve beraberliği ile her ferdine aynı mesafede hizmetleri, olanakları öngören toplumsal yapısı olduğunu da kaydetti.

Ceylanoğlu, kendisinde emeği olan eşi ve ailesinin yanı sıra ilkokul öğretmenlerini de ismen teşekkür etti. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Kara Kuvvetleri Karargahı'nda ayrılırken, davetlilere bir kokteyl verildi. Kokteylde basın mensuplarıyla kısa bir konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yeni ikametine ilişkin yapılan habere sitem etti. Bu haberin güvenlik gerekçesiyle doğru olmadığını ifade eden Başbuğ, gündeme ilişkin soruları ise yanıtsız bıraktı.(ANKA)

(ÜNS/BRŞ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kemal Kılıçdaroğlu: 'İlla Cumhurbaşkanı adayı ol' diyen arkadaşlar dönüp tam tersini yaptı

Kemal Kılıçdaroğlu: 'İlla Cumhurbaşkanı adayı ol' diyen arkadaşlar dönüp tam tersini yaptı

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'te deprem riski var

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'te deprem riski var

Bakmadan Geçme

Kılıçdaroğlu nerede konuşuyor? Kemal Kılıçdaroğlu nerede canlı yayında, ne söyledi? İsrail Mısır savaş mı çıktı? İsrail Mısır son durum ne? Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi play-off muhtemel rakipleri! Galatasaray play-off'ta seri başı mı? Kerem Demirbay şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Kerem Demirbay podyum müziği ne? #127942 #127926 Nelsson şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Nelsson podyum müziği ne? #127942 #127926 Tete şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Tete podyum müziği ne? #127926 #127942 Ndombele şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Ndombele podyum müziği ne? #127942 #127926 Davinson Sanchez şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Davinson Sanchez podyum müziği ne? #127942 #127926 Abdülkerim Bardakcı şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Abdülkerim Bardakcı podyum müziği ne? #127942 #127926 Köhn şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Köhn podyum müziği ne? #127942 #127926 Muslera şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Muslera podyum müziği ne? #127942 #127926 Berkan Kutlu şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Berkan Kutlu podyum müziği ne? #127942 #127926 Torreira şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Torreira podyum müziği hangisi? #127942 #127926 Barış Alper Yılmaz şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Barış Alper Yılmaz podyum müziği hangisi? #127942 #127926 Galatasaray şampiyonluk kutlamasında hangi şarkıcılar konser verecek? Simge var mı? #127926 #127942
Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title