Haberler

Organik Tarım Çalıştayı

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (tügem) Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, 'Artan Nüfusu Beslemek İçin Birim Alanda Üretim Artışı Çok Önemliydi

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, 'Artan nüfusu beslemek için birim alanda üretim artışı çok önemliydi. Bunun için de korkunç bir şekilde gübreleme kullandık ilaçlama yaptık' dedi.

Erzurum Dedeman Ski Lodge Otel'de düzenlenen Organik Tarım Çalıştayı'na katılan Bozkurt, tarımsal üretimde kullanılan geleneksel yöntemlere değindi.

Tarımda bir dönem, insanların yeme, barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için üretimde artışlara sebep olacak girdilerin nasıl desteklediğini öğrenmek adına çalışmaların yapıldığını ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:

'Bakanlık olarak bir taraftan üretimi artırıcı tedbirler alırken diğer taraftan da tüketicilerin ne tükettiğini, onların gıda güvencesini sağlayacak tedbirleri de almak zorundayız. 1970'li yıllarda artan nüfusu beslemek için dünyada korkunç bir şekilde tarımda üretim artışını sağlayacak girdiler kullanma devri vardı. Artan nüfusu beslemek için birim alanda üretim artışı çok önemliydi. Bunun için de korkunç bir şekilde gübreleme kullandık. Korkunç bir şekilde ilaçlama yaptık. Bu kutsal toprakları bilinçsizce bir kullanma yönüne gittik. Böylece gelecek nesillerimize ne bırakacağımızı düşünmeye başladık. Artık refah seviyesi yükseldikçe insanlar da kaliteli gıdayı kullanmaya yöneldi. Bunun sonucu olarak ta artık verim artışından ziyade kaliteli gıda, güvenilir gıda ve organik tarım uygulamaları gündeme geldi.'

Bozkurt'un ardından, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Ayşegül Akın ve Tarım İl Müdür Vekili Uysal Fayet Orbay da konuşma yaptı.

- 'TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ ORGANİK ÜRÜNLERE GÜVENMİYOR'-

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı da, Organik Tarım Çalıştayı'nda, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de tüketicinin organik ürünlere güvenmediğini söyledi.

Bazı organik ürünlerin tüketicinin güvenini sarstığını ifade eden Ilıcalı, şöyle konuştu:

'Bugün Türkiye'de organik ürünlerin büyük bir kısmı Kazakistan'da üretilip, Türkiye'de satılıyor. Dolayısıyla bunların ekolojik değeri yoktur. Almanya'da, Avrupa Birliği ülkelerindeki büyük marketlerde kullanım süresi dolan organik gıdalar, bazı girişimcilerle toplanıp, Türkiye'ye getirilip burada satılmaktadır. İşte bunlar organik tarıma büyük bir darbe vurmaktadır.'

Türkiye'de yüzlerce korsan organik ürünün bulunduğunu iddia eden Ilıcalı, bir gazetecinin, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın Nevşehir Üniversitesi'nin akademik yılı açılış töreninde tohumculuk üzerine yaptığı açıklamaya ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

'Sistem olarak YÖK Başkanı'nın dediği gerçektir. Bugün tohumların genleriyle oynanıyor. Bugün İsrail istesin, o domatesin tohumuna kısırlık geni koyar ve yiyen herkes kısır olur. İsrail istesin, bu tohumlara körlük geni koysun, herkes kör olur. Çünkü biz tohumda İsrail'e bağlıyız. Ben YÖK Başkanı'na katılıyorum. Çünkü biz, Anadolu'muzun çok güzel tohumları varken bu sistemlere ve İsrail'e bağlı kalırsak böyle sonuçlar olabilir.' (CD-MİS-KUM) - ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title