Haberler

Ordu'da Mevsimlik Fındık İşçilerine Özel Konaklama Yeri

Güncelleme:

ORDU'ya Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçileri için, Uzunisa Köyü'nde kullanılmayan eski okul bahçesi hazırlandı.

ORDU'ya Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçileri için, Uzunisa Köyü'nde kullanılmayan eski okul bahçesi hazırlandı. İşçiler için hazırlanan alanda, aydınlatma, banyo, tuvalet, içme suyu, yemek ve ekmek pişirme ocakları, çocuk oyun alanı ve futbol maçı yapabilmeleri için çim saha yapıldı. Ordu Valisi Orhan Düzgün önümüzdeki hafta başına kadar alandaki tüm çalışmaların tamamlanmış olacağını söyledi. Bölgede Ağustos ayının ilk haftasından itibaren fındık toplanmaya başlayacak.

Her yıl Ordu'ya fındık toplamak için gelerek Melet ve Civil Irmağı havzalarında çadır kuran fındık işçilerinin durumlarının düzeltilmesi amacıyla Ordu Valiliği'nin yaptığı çalışma son aşamaya geldi. Kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Uzunisa Köyü'nde kullanılmayan eski bir okul ve yanındaki futbol sahası, gerekli tüm sosyal üniteleriyle birlikte kullanıma hazır hale getirildi. Çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Ordu Valisi Orhan Düzgün, beraberinde Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Celal Çürek, Belediye Başkanı Seyit Torun ve daire müdürleriyle birlikte Uzunisa Köyü'ne gitti. İşçilerin geçici olarak konaklayacakları alanı gezen Vali Düzgün ve beraberindekiler, aydınlatma, banyo, tuvalet, içme suyu, yemek ve ekmek pişirme ocakları, çocuk oyun alanı ve futbol maçı yapılabilmesi amacıyla düzenlenen çim sahada incelemelerde bulundu.

FINDIĞIN BAŞKENTİ ORDU

Gezinin sonunda bir açıklama yapan Vali Orhan Düzgün, "Bu yıl ilimizdeki fındık rekoltesinin oldukça yüksek olacağını bekliyoruz. 200 bin tonu Ordu'da olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 600 bin ton fındık üretiliyor. Dolayısıyla Ordu, fındığın başkentidir. Yıllardır değişik vilayetlerimizden Ordu'ya fındık toplamak için gelen işçilerimiz var. Bunların da başlıcaları Güneydoğu vilayetlerimizden gelen işçiler. Yılda ortalama 5-6 bin civarında fındık işçisi Ordu'ya geliyor ve bunların yüzde 80-90'ı doğrudan bahçeye gidiyor" dedi. Belli bir merkezde geçici olarak, iş aramak amacıyla bir amele pazarı gibi adlandırabilecek şekilde iş arayan fındık işçilerinin de kente geldiğini hatırlatan Vali Düzgün, "Bunlar geçtiğimiz yıllarda kendi imkanlarıyla elektrikten, sudan yoksun bazen dere yataklarında konaklama yapıyorlardı" dedi.

24 Mart 2010'da yayımlanan Başbakanlık Genelgesi gereği fındık işçilerinin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir takım özel tedbirler aldıklarını söyleyen Vali Düzgün, "Bizde Ordu Vilayeti olarak Uzunisa Köyümüzdeki kapalı olan köy okulunun bahçesini yaptığımız değerlendirmeler sonucunda uygun gördük. Burada bir takım tedbirler almak suretiyle gelen işçilerimizin ailelerinin çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması için bazı üniteler yapılıyor. Bunların başında yeme içme üniteleri, yemek ve ekmek pişirme ocakları yapıldı, lavabolar, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri yapıldı. Onların dışında banyo, tuvalet erkekler ve bayanlar için 10'ar kabinli toplam 20 kabinden oluşan üniteler yapıldı. Bu çalışmalar 5 gün içerisinde tamamlanacak" diye konuştu.

İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte fındık bahçesi sahipleriyle işçi ihtiyacı konusunda bir çalışma daha yapıldığını söyleyen Vali Orhan Düzgün, "Bunların büyük bir bölümüde belirlendi ve gelen işçileri doğrudan bahçeye göndereceğiz" dedi. Fındık toplamak için gelen ailelerin sağlık taraması gibi hizmetler verileceğini de söyleyen Vali Düzgün, "Ramazan ayı dolayısıyla hemen yan tarafta cami var, oradan da isteyen istifade edebilecek. Zaman zaman gönüllü öğretmenlerimizle burada kalan çocuklarımıza okul sezonu olmamasına rağmen eğitim imkanı da sağlayacağız" diye konuştu.

Ordu Belediye Başkanı DSP'li Seyit Torun da, "Özellikle akşamları ve Ramazan ayı süresinde çeşitli eğlenceler, konserler ve animasyon gösterileri sunacağız" dedi. Ordu ve çevresinde Ağustos ayının ilk haftasından itibaren fındık toplanmaya başlayacak.

Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi?
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title