Haberler

Sırrı Süreyya Önder: Özerklik Fiilen Gerçekleşir

Güncelleme:

HDP'li Önder, seçim sonuçlarının "özerklik istenildiği"ni gösterdiğini savundu, özerkliğin ilana gerek kalmadan fiilen gerçekleşeceğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Seçim sonuçlarının tüm ülkenin özerklik istediği" anlamına geldiğini savunarak, özerkliğin "ilan edilmesine" gerek olmadığını; fiilen gerçekleşeceğini ifade etti. Önder özerkliğin barışın teminatı olduğunu kaydetti.

ÖNDER'DEN AL JAZEERA'YA BARIŞ SÜRECİ YAZISI

HDP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Al Jazeera" için kaleme aldığı bir yazıda, "çözüm süreci" ve yerel seçimleri yorumladı. Önder, Kürt hareketinin vizyon olarak benimsediği demokratik özerkliğin Ortadoğu siyasetinin birçok ögesi ile birlikte sıkça duyulur olmaya başladığını belirterek, ortak çatışmasızlık ve barış gündemine değindi. Çatışmasızlık ve barış gündeminin temel ayağı olarak demokratik özerklik ile barış sürecine işaret eden Önder, şu ifadelere yer verdi: "

"BDP-HDP BÜTÜNLÜĞÜ TEK HAT OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Başbakan'ın Bölge'deki mitinglerinde sürecin geleceğine yönelik bir şey söylemiyor olması da dahil olmak üzere birçok unsur, bölge halkının umut olarak BDP-HDP bütünlüğünü tek hat olarak görmesine neden oldu. Bu bütünlük elbette Kürt hareketinin devlet diliyle "legal' kanadına özgü değil. KCK'nın ve Öcalan'ın da BDP-HDP çizgisiyle ortaklaşa bir dil oturtabilmeleri ve bunca olumsuzluğa rağmen bir arada hareket edebilmeleri büyük bir avantaj."

"TÜRKİYE FİİLEN DEMOKRATİK ÖZERKLİĞE İHTİYAÇ DUYUYOR"

Yerel seçim sonuçlarını "bütün ülke özerklik istedi" şeklinde ele alan Önder, yerel seçim sonuçlarına ilçeler ve iller olarak ayrı ayrı bakıldığında, Türkiye'nin fiilen demokratik özerkliğe ihtiyacı olduğu gerçeğinin görüldüğünü savundu.

"ÖZERKLİK SANDIKÇA ÇİZİLDİ"

Önder şunları kaydetti:

"Bakın bölgenin demiyorum, Türkiye'nin diyorum. CHP ve MHP tarihsel olarak güçlü oldukları alanlara hapsoldular ve ülkenin geriye kalan bölümlerinde hiçbir varlık gösteremediler. Bölgede BDP'nin, İzmir ve çevresinde CHP'nin, daha milliyetçi coğrafyalarda MHP'nin bu kadar güçlenmesi tek başına Türkiye'nin yeni siyasi fotoğrafının berraklaştığının kanıtıdır.

"BÖLGENİN DEĞİL, ÜLKENİN İHTİYACI VAR DİYORUM"

İç Anadolu ve Anadolu yerliliği ise kendini muhafazakar sağ bir platformda ifade etmeyi seçmiş ve çoğunlukla AKP ve muadili partiler üzerinde uzlaşmıştır. Türkiye demokratik özerkliği kendi elleriyle sandıkta çizmiştir. Bu bölgelere bu gözle bakıldığında, yaşam pratiklerinin ve sosyolojik ayrışmanın farkına kolayca varılabilmektedir. Türkiye'nin kendi kendine ortaya koyduğu bu portre ile kavga etmek, "ötekileri' kendine benzetmeye çalışmak, hiç kimseye güç getirmez."

Artık meselenin BDP'li belediyelerin bir araya gelip "fiili özerklik" ilan etmesi olmadığını, özerkliğin de "ilan edilecek" bir durum olmadığını belirten Önder, bunun fiilen gerçekleşeceğini kaydetti.

"ÖZERKLİK: BARIŞIN TEMİNATI"

Özerklik için "Türkiye'nin barış içerisinde yaşaması için sadece gerçek olan değil, artık kaçınılamaz da olan tek projesidir" tarifinde bulunan Önder, şöyle devam etti:

"Demokratik özerklik, barışın sadece kendisi değil sürdürülebilir olmasının da en önemli teminatı haline gelmiştir. Bunun en büyük kanıtı da özerkliği eylemleştirenin o ya da bu belediye başkanı ya da parti başkanı değil, bambaşka şehirlerde, bambaşka hayatları eşzamanlı olarak yaşayan halklarıdır. Bu gerçeklikle en büyük kavgaya sol görünümlü insan ve yapıların tutuştuğunu görmek üzücü. Bir "kurtulma' söyleminin arkasına hizalanarak BDP-HDP siyasetçilerine dönük nefret söylemleri de mide bulandırıcı. Kürtler'e karşı hep üsttenci ve buyurgan bir tonla konuşan ve özgürlükçü - solcu olduğunu vehmeden birçok insanın sonunda CHP limanına demir atmış olmasını anlamak güç değil."

Kaynak: ANKA / Güncel

Sırrı Süreyya Önder Türkiye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (17)

burcu çetinsessiz_gemi_1506@hotmail.com:

ancak havasını alırlar bu ümitler hep boş boş yazık

19
16
yanıtYanıtla
pkkserheng_yuk@hotmail.com:

yorum yazan kişiler tek konuşmakla olmuyor gelin yüksekova sizin polisiniz haps olmuş durumdadır zaten hakkari şırnak 2 sene önceden ilan etmiştik

9
12
yanıtYanıtla
GURBETCischschmit0032@live.be:

VERECEZ SiZE ÖZERKLiK AMA TOPRAGIN ALTINI SiZE VERECEZ ÜSTÜ BiZiM OLACAK GENE

15
6
yanıtYanıtla
hasan yaylacım-murat-2@hotmail.com:

arkadaşlar kusura bakmayın ama istesekte istemesekte ülkemiz bölünmeye doğru adım adım gidiyor,bunun suçlusu sizlersiniz,akp iktidarda,rte başbakan ve şu haliyle bile yüzde 45 oy alabiliyorsa daha fazla konuşmanın bir anlamı yok

15
5
yanıtYanıtla
Ruslan1923turkgroup@mail.ru:

Vatanın bir karış yeri dahi bölünmez özerklik hayal ürünü buna izin kimse vermez o yüzden unutun

15
4
yanıtYanıtla
bayram bozokbayrambozok8434@gmail.com:

yazıklar olsun sıze

15
4
yanıtYanıtla
GURBETCischmit0032@live.be:

DENEYiN BAKALIM GERCEKLESiR AMA TOPRAGIN ÜSTÜ BiZiM ALTI SiZiN OLUR YiYORSA DENEYiN iTiN DUASI KABUL OLSAYDI GÖKTEN KEMiK YAGARDI

12
4
yanıtYanıtla
beklemeyinfikret_601121@hotmail.com:

iyi olur

8
8
yanıtYanıtla
hasan yaylacım-murat-2@hotmail.com:

arkadaşlar kusura bakmayın ama istesekte istemesekte ülkemiz bölünmeye doğru adım adım gidiyor,bunun suçlusu sizlersiniz,akp iktidarda,rte başbakan ve şu haliyle bile E oy alabiliyorsa daha fazla konuşmanın bir anlamı yok,

10
3
yanıtYanıtla
YURDDAŞsahin.senturk@krediver.com:

:))))))))))) sadece gülüyorum..

11
2
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title