Haberler

Ölen Madencinin Yakınları, 6 Kişinin Serbest Kalmasına İtiraz Etti

Zonguldak'taki grizu faciasında hayatını kaybeden 30 madencinin yakınları, faciayla ilgili tutuklanan 6 kişinin, aynı gün avukatlarının itirazı sonucu üst mahkemece serbest bırakılmalarına tepki gösterdi.

Zonguldak'taki grizu faciasında hayatını kaybeden 30 madencinin yakınları, faciayla ilgili tutuklanan 6 kişinin, aynı gün avukatlarının itirazı sonucu üst mahkemece serbest bırakılmalarına tepki gösterdi. Avukatları aracılığıyla 6 kişi ile birlikte taşeron firma Yapıtek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Köse'nin de tutuklanması için Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe ile başvuran aileler, adliye önünde gözyaşlarına boğuldu.

17 Mayıs'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda meydana gelen 30 madencinin öldüğü grizu patlamasıyla ilgili 3.5 ay sonra hazırlanan bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda geçen cuma günü 13 kişi gözaltına alındı. 2 kişiyi serbest bırakan savcının, Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk ettiği 11 kişiden, aralarında Yapıtek ortaklarından Halim Köse ile TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner'in de bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Ancak sanık avukatları karara itiraz etti. Mesai bitiminde adliyeye gelerek itirazı değerlendiren 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, şüphelilerin sabit ikametgah sahibi olup kaçma ihtimallerinin bulunmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmalarına karar verdi. Cezaevine girmeden tutuklanma kararları kaldırılan 6 kişi, sevinçlerini adliye önünde yakınlarıyla paylaştı.

SAVCILIĞA DİLEKÇE VERDİLER

Faciada yaşamını yitiren 30 madenciden 27'isinin yakını, bugün adliye binasına gelerek 6 kişinin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Aileler, avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na sundukları dilekçelerinde, serbest bırakılan 6 kişi ile birlikte, kazayla ilgili yürütülen soruşturmanın dışında tutulan Yapıtek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Köse'nin tutuklanmasını talep etti. Aileler, avukatları aracılığıyla hazırladıkları dilekçede, Bursa'da 19 işçinin öldüğü maden kazasında şirketin yönetim kurulu başkanı ve ilgili kişilerin tutuklanmasına, 10 ay sonra devam eden davada hala 3 kişinin tutuklu olmasına, Dursunbey'de 17 işçinin öldüğü maden kazasında da maden sahibinin tutuklanmasına rağmen, burada tutuklanan 6 kişinin jet bir kararla serbest bırakılmasına anlam veremediklerini söyledi.

ADALETE OLAN GÜVENİMİZ SARSILDI

Aileler adına bir açıklama yapan avukat Ünal Demirtaş, facianın şüphelilerin zincirleme kusurları sonucu oluştuğunun bilirkişi raporuyla tespit edildiğini, buna rağmen bir kişinin bile tutuklu olmadığını söyledi. Bu durumun, ölen işçilerin yakınlarının adalete olan güvenini sarstığını, üzüntülerini bir kat daha arttırdığını vurgulayan Demirtaş, "Mağdur aileler, tutuklama kararından sonra şüphelilerin neden cezaevine götürülmediğini ve mesai dolduktan sonra Asliye Ceza hakiminin adliyeye gelerek, dosyayı yeterince incelemeden jet bir kararla 6 kişiyi serbest bırakmasını anlayamamaktadır. Hele hele basında yer alan haberlere göre, şüphelilerin serbest kaldıktan sonra, ölen işçilerimize saygı göstermeden yakınlarıyla sevinç gösterisinde bulunmaları, aileleri derinden sarsmıştır" dedi.

Yapıtek Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Köse adının bilirkişi raporunda geçmemesine, hakkında hiç bir işlem yapılmamasına anlam veremediğini kaydeden Demirtaş, "Ölen işçilerin yakınları, firmanın arkasında hangi güçlerin olduğunu sorgulamaktadırlar" diye konuştu.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

Ölen işçilerin yakınları adliye önünde gözyaşlarına boğuldu. İşçilerden İlker Bebek'in annesi 57 yaşındaki Hanife Bebek, "Bizim çocuklarımız geri gelmeyecek ama bunlar da dışarıda durmasınlar. Nasıl vicdanları var da bunları çıkartıyorlar dışarıya?" diyerek gözyaşı döktü. Hüseyin Arslan'ın eşi 52 yaşındaki Fatma Aslan ise, "Acım çok büyük. Niye elini kolunu sallaya sallaya geziyorlar, dolaşıyorlar? Bu kadar insanın ölümü hiçe mi sayılıyor?" dedi. İsmail Fidan'ın TTK'da maden işçisi olarak çalışan ağabeyi 44 yaşındaki Göksel Fidan da, "Maalesef bu davaya siyaset karıştı. Delillerle oynama var. Tutuklama olunca vicdanen sevindik, rahatladık bir parça. Benim kardeşim elbet geri gelmez, ancak yaşanan süreçte serbest kaldıklarını duymak gerçekten çok üzdü bizi" diye konuştu. Cesedi bulunamayan 2 işçiden Dursun Kartal'ın oğlu Turgut Kartal da 6 kişinin serbest kalmasına tepki gösterdi.

Gürkay GÜNDOĞAN- ZONGULDAK- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title