Haberler

Olaylar Fas’a Yarayacak

Güncelleme:

Tunus ve Mısır'da Son Günlerde Yaşanan Olayların Fas Ekonomisinin Canlanmasına Neden Olacağına Savunuluyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye – Fas Ticaret Köprüsü ile Faslı ve Türk işadamlarını buluşturdu. Toplam 80 Faslı işadamı ile 200'ün üzerinde Türk işadamının buluştuğu organizasyonda, Tunus ve Mısır'da yaşanan olaylar gündemi oluşturdu. Bu ülkelerde yaşanan olayların, gelir dağılımındaki uçurumdan kaynaklandığını ifade eden Faslı işadamları, "Fas'ta asgari ücret 250 euro. Tunus ve Mısır'da ise bizimkinin üçte biri oranında.

Fas, yönetim ve ekonomi açısından istikrarlı bir ülke. Tunus ve Mısır'ı bu noktalara getiren sebepler, Fas'ta yok. Bazılarının zararlarına olan olaylar, başkalarının yararına sonuçlanabiliyor. Fas ekonomisi bu gelişmelerle birlikte daha canlı bir hale gelecektir. Bu ülkelerde yaşanan gelişmeler, aynı ülkeler ile iş yapan yabancı yatırımcıları yeni arayışlara yöneltecektir. Faslı iş adamları olarak, bu yatırımcıları ülkemize bekliyoruz. Bu hareketliliğin getireceği yeni dönemde Türk iş adamları ile ortak işler yapmak istiyoruz" diye konuştular.

Ticaret 3 milyar dolara çıkmalı

Türkiye – Fas Ticaret Köprüsü organizasyonunda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Fas ve Türkiye'nin potansiyeline inandıklarını belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacmi sadece 1.1 milyar dolarda kaldı. Bu rakam iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Rakamın kısa sürede 3 milyar dolarlar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Serbest Ticaret Anlaşması ve vizesiz giriş kolaylığı ile Fas'ın Türk işadamlarına büyük ticaret imkânları sunduğunu dile getiren Rızanur Meral, "Fas'ta özellikle tekstil, hazır giyim, hızlı tüketim malları, mağazacılık, inşaat malzemeleri, müteahhitlik, turizm, dayanıklı tüketim malları gibi birçok alanda çok büyük potansiyelin Türk işadamlarını beklediğini düşünmekteyiz" dedi.

Serbest Ticaret Anlaşması Komisyonu toplanıyor

Türkiye – Fas Ticaret Köprüsü toplantısında konuşan Fas Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın Lotfi Aoud ise, Türkiye ile Fas'ı birleştiren en önemli unsurun kültürel bağ olduğunu kaydetti. Her iki ülkenin dünyanın modern yüzü olduğuna dikkat çeken Lotfi Aoud, "İki ülkenin ticaret hacminin geliştirilmesi gerekiyor.

Türkiye tesadüfen dünyanın 15'inci ülkesi olmamıştır. Ultra model altyapıları, ekonomi ve ticaret yapısı ve bölgesinde güçlü bir konumda olması gelişiminde etkili olmuştur" dedi. Fas'ın son 10 yıl içerisinde adeta bir şantiyeye döndüğünü belirten Lotfi Aoud, "Türkiye ve Fas ticari ilişkilerinde önemli bir adım olan Serbest Ticaret Anlaşması Komisyonu, önümüzdeki haftalarda toplanacak. İki ülkenin ticaretinin gelişimi için 5 yıllık bir çalışma planı hazırlanacak" dedi.

Fas yeni bir döneme giriyor

Fas'ta tekstil işi ile uğraşan KCL Kenza Clothing Yönetim Kurulu Başkanı Drissi Amine, Armani, Cavalli ve Dolce Gabanna gibi uluslar arası markalara üretim yapıyor ve Türkiye'den kumaş almak istiyor. İtalya ve İspanya'dan yıllık 400 milyon ton kumaş aldıklarını belirten Drissi Amine, "Bugüne kadar Türkiye'den çok düşük miktarlarda alım yapmıştık.

Daha fazla mal almak istiyoruz" dedi. Tunus ve Mısır'da yaşanan olayların, bu ülkelerdeki gelir dağılımı adaletsizliğinden kaynaklandığını vurgulayan Amine, "Fas'da istikrarlı bir yönetim var. Ekonomimiz de aynı şekilde. Bu iki ülkede üreten yaptıran yabancı yatırımcılar, markalar var. Bu ülkelerde yaşanan gelişmeler, bu yatırımcıları tedirgin etmektedir. Yeni dönemde, bu firmaların Fas'a yönelmelerini bekliyoruz. Buna hazırlanıyoruz" dedi.

Tunus'ta asgari ücret Fas'ın üçte biri

Fas'da kahve ve çay üretimi gerçekleştiren ASTA Group Genel Müdürü Muhammed Astaib ise hem kendi markalarına hem de farklı markalara üretim yapıyor. Fas'da her köşe başında kahvehane olduğunu ve bu kahvehanelerin dekorasyonu ile ilgilendiklerini belirten Muhammed Astaib, Türkiye'ye kafe dekorasyonları için mobilya almak üzere geldiklerini açıkladı. Fas'da asgari ücretin 250 euro olduğunu belirten Astaib, "Tunus ve Mısır'daki olaylar, gelir dağılımındaki adaletsizlikten çıkmıştır. Bu ülkelerdeki asgari ücret Fas'dakinin üçte biri kadardır.

Bu da ülkenin istikrarını bozmuştur" dedi. Fas'da konfeksiyon işi ile uğraşan Groupe Driri Yönetim Kurulu Başkanı Driss Driri ise, Türkiye'ye daha önce de geldiğini belirterek, "Türkiye'yi her alanda örnek alıyoruz. Türkiye'den kumaş almak için buradayız. Çevremizdeki ülkelerde yaşanan gelişmelerin ekonomimize yeni bir canlılık getireceğine inanıyoruz. Bu süreçte Türk yatırımcılara ihtiyacımız olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title