Haberler

"Olağan Bir Görüşmedir"

Güncelleme:

Çiçek: Bu Görüşmelere Özel Anlam Yüklemek Doğru Değil.

Hükümet ile BDP, geçen hafta yapılması düşünülen ancak Hakkari'de minibüse yapılan mayınlı saldırıda 9 sivilin ölmesi sonrası ertelenen görüşme için biraraya geldi. Kritik zirve 1 saat 40 dakika sürdü. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, buluşmada yeni anayasanın gündeme geldiğini söyledi.

Görüşmeye, Hükümet kanadından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadulah Ergin, BDP tarafından ise Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı.

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşme, TBMM'deki Başbakanlık makamında gerçekleşti.

Ergin, BDP heyetini kapıda karşılayarak tokalaştı.

GÖRÜŞMENİN GEÇEN HAFTA YAPILMASI PLANLANMIŞTI

Toplantının ardından ilk açıklamayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı.

Demirtaş görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

Aslında geçen hafta yapılması planlanan bir görüşme. Hakkari'deki katliam nedeniyle ertelenmişti. Bugün bunu gerçekleştirdik. Şüphesiz ki biz Meclis'te partisi olan bir parti olarak hükümetle konuşabilmek görüş alışverişinde bulunabilmek süreçlerini önemsiyoruz. BDP olarak bunu işletmeye çalıştık.

Bu görüşme bütün sorunlarımızın tartışılarak müzakere edilerek yapıldı. Sadece hükümetle BDP arasında değil, diğer bütün partiler arasında bir diyalog sürecinin başlamasına da temenni olur diye düşünüyorum.

Tek bir görüşmede bütün sorunların çözümü uzlaşı sağlanılması mümkün değil. BDP ve hükümet arasında konuşmanında sorunların çözümüne yetmeyeceği bilinmesi gerekir.

YENİ ANAYASA İSTİYORUZ

Yeni Anayasa'nın referandumdan sonra yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle biz yaptığımız görüşmede yeni bir anayasa sürecini desteklediğimizi ve bunun başlamasının katkı olabileceğini, referandum sonrası ortaya çıkan bu sorunun ötelenmemesi gerektiğini söyledik. Bu Anayasa'nın nasıl hazırlanacağı konusunda da biz BDP olarak hükümete aktardık.

Biz BDP olarak tartışmaların görüşmelerin sürmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Umut ediyorum ki Türkiye'de aklı selim hakim olur. BDP barışa da demokrasiye de destek vermeye hazırdır. Hükümetinde bundan sonra siyasi cesaret gösteren bir tutumda olmasını temenni ediyorum.

PKK'NIN ATEŞKESİ UZATMASI SÖZKONUSU

PKK'nın ateşkesi uzatması konusu, bu konunun doğrudan muhatabı BDP değildir. biz ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesini sağlayacak siyasi aktörleriz. Elbette ki siyasi partiler bunun olmaması için ellerinden geleni yapmalıdır.

Biz yeni anayasa tartışmaları sürecinde biz bu politikaları sunacağımızı biliyoruz. Demokratik özerklik ve anadilde eğitim de BDP'nin talepleridir.

TBMM'DE GİZLİ GÖRÜŞME OLMAZ

BDP'ye evvelden beri tasfiye etmek isteyenler oldu. MHP böyle bir şey hissetmiş mi bilemeyiz. Ama hiçbir zaman biz tasfiye planına teslim olmadık. Gizli bir görüşme, TBMM'de ve Başbakan'ın çalışma ofisinde olmaz.

GİZLİ GÖRÜŞME DEĞİL

Demirtaş'ın ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek kameraların karşısına geçti ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek şunları söyledi:

Bu görüşmeden hemen herşeyin çözüleceği ya da çözülmeyeceği neticesini çıkarmayı doğru bulmuyoruz. Neticede olağan bir görüşmedir. Aslında bu görüşmelerin sadece bizimle değil, tüm partilerle, bizim tüm partilerle, tüm partilerin bizimle yapması arzumuzdur. İnanıyorum ki bugün iktidarda başka bir parti olsa onlar da bununla karşı karşıya kalacaktır.

Bu görüşmeler gizli görüşme olarak takdim edilmeye çalışıldı. Bir gizli görüşme olsa bu Meclis çatısı altında niçin yapılsın?

YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

Halk oylamasıyla beraber Türkiye'de yeni bir sayfa açılması gerekiyor. Vatandaşımız demokrasiden yana tavır koymuştur. Biz yüzde 58 evet'in bu olduğu kanaatini taşıyoruz.

Bunun yolu çağdaş anlayışa uygun yeni bir Anayasa'dan geçiyor. Biz bunu aslında 2007'de söyledik. Ama bunu gerçekleştirmek mümkün olmadı.

Şimdi böyle bir ortamın var olduğunu düşünüyoruz.

Yeni bir anayasa müzakeresine, seviyeli bir tartışmaya, konuy

Kaynak: AA / Politika

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title