Haberler

Oğul Bereketi

Eskişehir’de, 3 ayrı oğul vererek aynı ağaç dalına konan arıların uzunluğu yaklaşık 2 metreye ulaşırken, yaşanan bu bereketli durum, sahibine 3 yeni kovan kazandırdı.

Eskişehir'de, 3 ayrı oğul vererek aynı ağaç dalına konan arıların uzunluğu yaklaşık 2 metreye ulaşırken, yaşanan bu bereketli durum, sahibine 3 yeni kovan kazandırdı.

Seyitgazi'nin Gökçenoluk Köyü Muhtarı da olan Nazif Şükrü Özyavuz, yaklaşık 6 yıldır yaptığı arıcılıkta, eşine ender rastlanan bir durumla karşı karşıya kaldı. Bir anlamda kovanların yeni kraliçe ve yavrularla çoğalması anlamına gelen oğul vermeyi şimdiye kadar çok gördüğünü anlatan Özyavuz, son yaşadıklarına ise şimdiye kadar hiç görmediğini anlattı. Normalde, ilkbahar yaz döneminde yeni kraliçe ile oğul veren arıların bir yere konduğunu ve bunu fark edenlerin bu arıları yeni bir kovana koyduğunu anlatan Özyavuz, "Bu defa 3 ayrı oğul veren arılar üst üste aynı ağaç dalına kondular. Yaklaşık 2 metre uzunluğu ulaşan yüz binlerce arıyı ilk defa bir arada gördüm. Bu arıları 2 ayrı kovana almayı başardım. Bu şekilde 3 yeni arılı kovanım olmuş oldu" dedi.

"OĞUL VERMEK ÜRETİMİ GECİKTİRİR"

Muhtar Özyavuz, 2010 yılında arıcılığa başladığını, 70-80 civarında kovanı olduğunu anlattı. Kovanların ilkbahar veya yaz aylarının başında oğul verdiğini, bunun yeni kovanlar oluşması anlamına geldiğini söyleyen Özyavuz, "Ancak bir kova oğul verirse gücü zayıflar ve bal üretimi geç başlar. Yani verim gecikir" ifadelerini kullandı.

"BU SENEKİ ÜRETİMDEN ÇOK UMUTLUYUM"

Bu yılki verimden hayli umutlu olduğunu, mevcut durumun bunu gösterdiğini anlatan Gökçenoluk Köyü Muhtar Nazif Şükrü Özyavuz, şöyle devam etti:

"Her yılın belli zamanlarında Seyitgazi ve İzmir arasında kovanlar gidip geliyor. Kışın İzmir'deki kışlakta kalan arıları, daha sonra mevsimin durumuna göre buralara getiriyoruz. Çam ve çiçek balı üretimi yapıyorum ben. Yılda toplam ortalama 4 sağım yapıyoruz. Geçen yıl 1 ton bal üretmiştim. Bu yılki durum daha iyi görünüyor. İnşallah bir kaza bela olmaza ben ve çevremdeki arıcılar geçen yıldan daha fazla bal üreteceğimizi tahmin ediyorum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Seyitgazi Eskişehir İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title