Haberler

Öğrencilere Ustalık, Kalfalık ve Usta Öğretici Belgesi

Güncelleme:

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, Ahilik Haftası kutlamalarında 93 öğrenciye ustalık, kalfalık ve usta öğretici belgesi verildi.

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, çeşitli meslek grupları, sanayi esnafı ve çalışanlar tarafından büyük ilgi gören Ahilik Haftası kutlamalarında 93 öğrenciye ustalık, kalfalık ve usta öğretici belgesi verildi.

Gediz Mesleki Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programına İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkan Mehmed Ali Saraoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Fikri Çetinkaya, Gediz Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Fethullah Karamete, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Kıyak, işadamları, esnaf ve sanatkar meslek kuruluşları yöneticileri ile mesleki eğitimini tamamlayan öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Kıyak, Ahiliğin birlik, beraberlik ve dayanışma gibi tüm güzel değerleri kaynaştıran ve hayata geçirmesini sağlayan Türklere özgü bir gelenek olduğunu ve aynı zamanda tüm evrensel değerleri bir arada topladığını söyledi.

Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sırrın Ahilik anlayışı içerisinde bu güzel değerlere saygı göstermeleri olduğuna işaret eden Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Kıyak, çalışmanın, üretmenin ve alın teri ile kazanmanın ahilikte bir ahlak kuralı olduğunu, bunun için herkesin bir mesleği ve işi olması gerektiğini belirtti.

Müdür Kıyak sözlerini şöyle sürdürdü; "Ahilikte emeğin karşılığı çalışanın alın teri kurumadan verilir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturur. Ahilik sivil toplum kuruluşlarının bir eski modelidir. Ahiler daima toplum yararına hizmet yapmışlardır. Ahilik ahlakıyla yetişmiş Osmanlı esnaf ve sanatkarında doğruluk esastır. Hileli satışa kesinlikle müsade edilmez. Bununla ilgili küçük bir hikaye şöyledir. Yabancı bir kumaş tacirinin Osmalı ülkesine gelerek bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenip hepsini almak istedikten sonra mal sahibinin kumaş toplarını denklerken, bir top kumaş ayırdığını görüp bu hareketinin sebebini sorması üzerine Osmanlı esnafı onu sana veremem kusurludur cevabını verince yabancı tacirin ziyanı yok önemli değil demesine rağmen Osmanlı esnafının o kumaş topunu vermemekte direterek benim malımı kusurlu olduğunu söyledim biliyorsunuz. Fakat siz kendi memleketinizde satarken alıcılarınızın burada benim bunları söylemiş olduğumu bilmeyeceklerdir. Böylece müşterinize kusurlu mal satmış olacağım. Neticede Osmanlı'nın gururu, şeref ve haysiyeti rencide olacak, bize de hilekar sanacaklardır. Onun için bu sakat topu asla size veremem diyerek kumaşı vermemiştir" dedi.

Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da konuşmasında, "Biz niye hep Avrupa'yı örnek alıyoruz. Avrupa'nın bize örnek gösterilen bütün birimleri çökmeye başladı. Biz çocuklarımızı hep Avrupa'yı örnek gösterirken, belki de bu Ahilik teşkilatını çok fazla da örnek göstermedik. İşte zamanında Kırşehir'de bu törenler yapılıyordu. Türkiye'de de dahi kutlanmıyordu. 10-15 yıldır bu törenler yapılmaya, ahilik anlatılmaya başlandı. Bırakın Avrupa'yı, Avrupa Avrupa'da dursun. Biz Osmanlılardaki, Selçuklulardaki ata yadigarı kurumlarımızı bile çocuklarımızı anlatamamışız" dedi.

Konuşmaların ardından ahilikle ilgili sunum, halk oyunları, saz ve eğlence gösterileri yapıldıktan sonra, Gediz Mesleki Eğitim Merkezi tarafından 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı içinde; 8'i bayan 53 kişiye kalfalık, 2'si bayan 23 kişiye ustalık, 4'ü bayan 15 kişiye usta öğreticilik ve 2 kişiye de iş yeri açma belgesi verildi.

Ayrıca, Ağır ve Tehlikeli İşler adı altında açılan kurslarda kömür madeni, plastik ve metal saç sektörlerinde olmak üzere 13 kursta toplam 447 kişinin kurslara katılarak belge almaya hak kazandığını belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Kıyak, okulun kuruluşundan bu yana toplam 2 bin 547 kişiye ustalık, kalfalık ve usta öretici belgesi verildiğini ifade etti.

Program sonunda tüm katılımcılara esnaf ve sanatkarlar odalarının katkısı ile hazırlanan etli pilav ve ayran ikram edildi. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahilik Haftası Kütahya Gediz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title