Haberler

Ödemiş'li Üretici Kırmızı Erik'te Yeni Arayışlar Peşinde

Ödemiş ve çevresinde bir dönem önemli gelir kaynağı olan kırmızı erik efsanesi sona eriyor.

Ödemiş ve çevresinde bir dönem önemli gelir kaynağı olan kırmızı erik efsanesi sona eriyor. Üreticiler, hem ürünün iyi para etmemesi hem de toplulaştırma çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan boşluk nedeniyle 10-15 yıllık yetişmiş ağaçları kesmeye devam ediyorlar.

Bölgede İtalyan Eriği olarak da bilinen kırımızı erik üretiminin önemli merkezi olan Ödemiş'e bağlı Kaymakçı beldesinde üreticiler ürünlerine alıcı bulamayınca yeni arayışlara girmeye başladılar.

Önceki yıllarda Şubat ve Mart ayında alım satımı biten İtalyan Eriği'nde geçtiğimiz günlerde hasadın iç açıcı sona ermediğini belirten üreticiler, birkaç yıldır süren fiyat belirsizliğinin kendilerini düşündürdüğünü, bu yıl gerçekleştirilen alım-satımlarda kilo başına fiyat alamadıklarını söylediler. Üreticiler tüccarın kilo fiyatı vermekten kaçındığını ve ağaç başındaki ürüne götürü usulü ile fiyat verildiği belirttiler.

Kimi alıcıların piyasanın bozuk olmasından dolayı veresiye usulü erik aldığını belirten üreticiler, ürünün karşılığını almakta zorlandıklarını kaydetti. Ödemiş Erik Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Uyar, Kaymakçı'da bir dönem önemli bir gelir kaynağı olan kırmızı erikte, artık para kazanma devrinin sona erdiğini belirterek, birçok üreticinin gelişmiş erik ağaçlarını kesmek zorunda kaldığını söyledi. Kırmızı Erik'te raf ömrünün de kısa olduğunu belirten Uyar, arayış içine giren üreticinin raf ömrü uzun olan Jopon Eriği gibi yeni cinslere yöneldiğini belirtti.

Bölgede uygulanan toplulaştırma çalışmaları nedeniyle, çok sayıda ağacın el değiştirdiğini de ifade eden Şerif Uyar, "El değiştirmelerde alıcı ile satıcı arasında bir fiyat belirleniyor. Fakat her iki taraf memnun olmayınca, ağaçların sahibi yetişmiş ağaçlarını keserek odun yapma yolunu tercih ediyor. Bu da 10-15 yıllık bir emeğin yok olmasına neden oluyor" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kaymakçı Ödemiş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title