Haberler

'Obama ile 3 Konuda Mutabık Kaldık'

Erdoğan, Obama ile 3 Konuda Mutabık Kaldıklarını Açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sayın Obama ile bu konuyu (İsrail ile ilişkiler) görüşeli henüz 48 saat bile olmadı. Bu konuda bir defa gerek özür dilenmesi gerek tazminat konusu gerekse bu ilk iki konu Türkiye-İsrail arasındaki konudur. Üçüncü bir konu da Filistin'de uygulanan ambargonun kaldırılması konusudur ve üçü de mutabık kaldığımız konudur'' dedi.

G-20 zirvesi için gittiği Kanada'nın Toronto kentindeki temaslarının ardından yurda dönen Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'ndaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Şeyh Said'in idam yıldönümü dolayısıyla Diyarbakır'da kitlesel anma törenleri düzenleniyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu ise Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

''Ben tabii yolculuktan şu anda geliyorum ve sizden bunu duymuş bulunuyorum. Ülkemizde yasalar çerçevesi içerisinde hukuka uygun ne varsa... İleri demokrasilerde bunlar yapılabilir. Toplantı, gösteri ve yürüyüşlerine uygun olarak eğer hukukumuz böyle bir toplantıya, böyle bir anmaya müsaade ediyorsa bunu da rahatlıkla her tür STK, siyasi parti bu tür toplantıları yapabilir.''

Başbakan Erdoğan, ''İsrail'le ilişkilerin düzelmesi noktasında siz daha önce Türkiye'nin beklentilerini açıklamıştınız. Sayın Obama ile yaptığınız görüşmeden sonra bu süreçte herhangi bir değişiklik bekliyor musunuz?'' sorusuna karşılık, şunları söyledi:

''Sayın Obama ile bu konuyu görüşeli henüz 48 saat bile olmadı. Bu konuda bir defa gerek özür dilenmesi gerek tazminat konusu gerekse bu ilk iki konu Türkiye-İsrail arasındaki konudur, üçüncü bir konu da Filistin'de uygulanan ambargonun kaldırılması konusudur ve üçü de mutabık kaldığımız konudur.

Nitekim İsrail Başbakanı'nın Amerika'ya yapacağı 7 Temmuzdaki seyahatte de kendileriyle bunu paylaşacaklarını, görüşeceklerini bize ifade ettiler. Daha önceki görüşmelerimiz de de zaten buna yönelik olumlu yaklaşımlarını Sayın Obama'nın kendisinden bizzat gerek telefon görüşmelerimizde gerekse bu görüşmemizde dinledim.''

Başbakan Erdoğan, ''Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde dini cemaatlerin artık irticai tehdit olarak yer almayacağı'' haberlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

''Ben bir şeyi anlamakta zorlanıyorum. Yani medyanın kulakları hakikaten bizden çok daha derin. Biz henüz bu strateji belgesini ne gördük, ne de içeriği hakkında bilgi aldık ama medya sağolsun, bizden önce bunları duyabiliyor. Yani nasıldır bu iş anlamakta zorlanıyoruz. Henüz böyle bir şey bizim önümüze gelmiş değil, böyle bir şeyi de görüşmüş değiliz.''

Başbakan Erdoğan, ''Sayın Kılıçdaroğlu ile bir görüşme konusunda herhangi bir girişimin karşı taraftan gelmesini mi beklersiniz, yoksa sizin böyle bir girişiminiz olacak mı?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Değerlendirmesini yaparız. İlla karşı taraftan gelmesi de şart değil. Bundan önce nasıl Sayın Baykal'dan bu tür taleplerimiz olduysa yine aynı şekilde bu tür talebi yapar, davet ederiz, gerekirse ziyaret de ederiz. Yani bu noktada dediğim gibi bizim hiç bir ön yargımız yok. Olumsuzluğa yönelik bakışımız yok. Ama bugüne kadar taleplerimiz hep olumsuz karşılandı. Temenni ederim ki Sayın Kılıçdaroğlu ile o dönem kapanmış olur.''

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title