Haberler

O Tüfeğin Her Şeyi Bizim

Güncelleme:

Milli Savunma Bakanlığı, Yerli Piyade Tüfeğinin "Yerli Olmadığı" Yönündeki İddialara Cevap Verdi

Milli Savunma Bakanlığı, Mehmetçik-1 adlı yerli piyade tüfeğinin "yerli olmadığı" yönündeki haberleri yalanladı. Yapılan açıklamada "MKE Kurumunca geliştirilen milli modern piyade tüfeğinin bugüne kadar ilgililer dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşa tanıtılmamasına ve herhangi bir bilgi verilmemesine rağmen, görsel ve yazılı basında yer alan tamamen gerçek dışı ve hayal mahsulü haber, yorum, yayınlar ile kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumunda üretimi süren milli modern piyade tüfeğinin "yerli olmadığı" yönünde 17, 18 ve 19 Temmuz'da bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Habere konu olan milli modern piyade tüfeği üretimi öncesinde, MKE tarafından yürütülen geliştirme çalışmaları sonrasında iki piyade tüfeği ve bir makinalı tabancanın yivli setli av tüfek modellerinin üretilerek bir kısım NATO ülkeleri ve ABD'ye ihracatının başlandığı kaydedilen açıklamada bu çalışmalara paralel olarak tasarımı dahil tamamen yerli, özgün milli sniper (keskin nişancı) tüfeği Bora-12'nin de üretilerek kullanıma alındığı belirtildi.

MKE'nin, kazandığı alt yapı ve kurumsal potansiyelini kullanarak milli modern piyade tüfeği çalışmalarını sürdürdüğü, sonuçta 5.56 milimetre çapında basında Mehmetçik-1 diye anılan erken prototip ilk milli tüfeklerin üç ayrı model olarak 2008 yılında üretildiği bilgisine yer verilen açıklamada MKE bünyesinde ulaşılan bilgi birikimi ve teknolojik altyapı değerlendirilerek Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE arasında 22 Ocak 2009'da 7.62 milimetre çapında milli modern piyade tüfeği yapmak üzere sözleşme imzalandığı hatırlatıldı. Açıklamada, bu projede MKE'nin yanı sıra Türkiye sanayicisinin ve üniversitelerin gücünün de bir araya getirilmesinin hedeflendiği vurgulanırken basında adı geçen Sarsılmaz Silah Sanayi firması da dahil olmak üzere bu alanda faaliyet gösteren bütün firma, kurum ve kuruluşların tesis, altyapı, teçhizat, makina, Ar-Ge, bilgi birikimi ve benzer yeteneklerinin değerlendirmeye tabi tutulduğu ve sonuçta Kalekalıp firmasının MKE'nin alt yüklenicisi olarak belirlendiği, ayrıca bazı KOBİ ve üniversitelerin de proje kapsamında biraraya getirilmesinin sağlandığı bildirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Görüldüğü üzere ana ve alt yüklenicilerin seçimi, tamamen objektif kriterlere ve buna dayalı olarak yapılan puanlama esas alınarak gerçekleştirilmiştir. TSK istekleri esas alınarak; dünyada mevcut son nesil piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini tek bir tüfekte toplayan, tasarımdan itibaren tamamen özgün üç ayrı prototip 14 ay içerisinde MKE Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikasında üretilmiş, Mayıs-Haziran 2010 içerisinde ise ilgili kurumlardan uzman personelin de katılımıyla yapılan test ve atışları başarıyla tamamlanarak, seçilen prototip için kalifikasyon safhasına başlanmış ve Eylül 2011'e kadar da seri üretime hazır hale getirilmesi planlanmıştır. MKE Kurumunca geliştirilen milli modern piyade tüfeğinin bugüne kadar ilgililer dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşa tanıtılmamasına ve herhangi bir bilgi verilmemesine rağmen, görsel ve yazılı basında yer alan tamamen gerçek dışı ve hayal mahsulü haber, yorum, yayınlar ile kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir."(ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title