Haberler

NYT'den Türk Ekonomisi Yorumu

Güncelleme:

New York Times, "aşırı derece ısınan" Türk ekonomisinde yeni bir krizin yaşanması kaygılarını yazdı.

New York Times, "aşırı derece ısınan" Türk ekonomisinde yeni bir krizin yaşanması kaygılarını yansıttığı geniş haberinde "Bazıları, tarihin yeniden tekerrür etmesinden kaygılanıyor" ifadesini kullandı Türkiye'nin ekonomisinin aşırı derece ısındığı yorumları sürerken dünyanın önde gelen gazetelerinden The New York Times, Türk ekonomisinde yeni bir kriz olabileceği endişelerine işaret ederek, "Bazıları, tarihin yeniden tekerrür etmesinden kaygılanıyor" ifadesini kullandı. ABD'li gazete, "Ekonominin aşırı biçimde ısınmış olabileceğinin en çarpıcı işareti, olağan bir şüpheliden geliyor: ülkenin agresif bankaları. Cep mesajları veya otomatik makinelerinin aracılığıyla krediler için hızlı onayı sağlayarak tüketici savurganlığını finanse etmenin yaratıcı bir yolunu buldular" diye yazdı.

New York Times gazetesi, Landon Thomas Jr. imzasıyla yayımladığı İstanbul kaynaklı geniş haberinde "Türkiye, Yine Serbestçe Harcıyor ve Bazı Analistler Kaygılanıyor" başlığını kullandı. "Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi, bir düşüş için olgun mu? Kuşkusuz öyle görünüyor" sözleriyle başladığı haberinde şunları yazdı: "Borsacılar, seri başı Audi ve BMW arabalarına, imalatçıların vergi sonrası fiyatlarının iki katı olan 150 bin dolar ödemek için dört aylık bir bekleme listesine tahammül ediyor. Bir müteahhit, kısa bir süre önce İstanbul'un merkezindeki 24-akrlık (bir akr=4, 047 metrekare) bir arazi için bir rekor oluşturan akr başında 33. 3 milyon doları harcadı. Ancak, burada ekonominin aşırı biçimde ısınmış olabileceğinin en çarpıcı işareti, olağan bir şüpheliden geliyor: ülkenin agresif bankaları. Cep mesajları veya otomatik makinelerinin aracılığıyla krediler için hızlı onayı sağlayarak tüketici savurganlığını finanse etmenin yaratıcı bir yolunu buldular. "

-"KREDİLER AÇIKTAKİ KAYGI VERİCİ BÜYÜMEYİ KÖRÜKLEDİ"-

Haberde analistler ve bankacıların tüketici kredilerindeki patlamanın, bu yıl GSYH'nın yüzde 8 olarak tahmin edilen cari açıkta kaygı verici bir genişlemeyi körüklediğini söyledikleri belirtilirken, "Türkiye'nin bu büyüklükteki açıkların finansmanındaki zorlukları, son iki iflasının kökündedir ve bazıları tarihin yeniden tekerrür etmesinden kaygılanıyor" yorumu da yapıldı.

-"YİNE KAPASİTEMİZİN ÖTESİNDE ÜRETİP TÜKETİYORUZ"-

Gazete'nin "Yine kapasitemizin ötesinde üretip tüketiyoruz" sözleri de yansıttığı İstanbul Analytics'den iktisatçı Atilla Yeşilada, Türkiye'de büyümenin tamamıyla giderek pahalanan dış kredi ile finanse edildiğine dikkat çekerek bir "kaza"nın yaşanabileceği uyarısını da yaptı.

Türkiye'de geçmişte aşırı büyümenin ardından krizlerin patlak verdiğine dikkat çeken gazete, buna karşın, hükümetin bu defa farklı olacağına "söz verdiği"ni belirterek güçlü ekonominin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "görülmemiş" bir üçüncü defa iktidara taşımasının yaygın biçimde beklendiğini de yazdı.

-"YUMuşAK İNİŞ SAĞLAYACAK DURUMDA"-

NYT, Türkiye'de hükümet ve birçok şirket yöneticisinin Türkiye'deki politika yapıcılarının artık "yumuşak bir iniş" sağlayacak durumda olduklarını söylediklerine dikkat çektikten sonra Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın'ın "Bu yılda yüzde 4. 5 büyümeyi bekliyoruz ve bunun ekonomi için idare edilebilir olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini aktardı. Türk ekonomisinin geçen yıl 730 milyar dolarlık bir gelir yaratarak dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunun altının çizildiği haberde "Hayat standardı, Yunanistan ve İtalya gibi durgunluk ve borç içindeki Akdeniz komşularınkinin üçte birinin daha altında olsa da ekonomi, Çin gibi yılda yüzde 9 civarında büyüyor. Türkiye'nin ayrıca idare edilebilir yüzde 8 düzeyindeki bir enflasyonu var ve bu yılda GSYH'nın yüzde 2'sini az bir miktar aşması beklenen bir bütçe açığı var" denildi.

-KREDİ PAHALANMIŞ OLSA DA ERİŞİM "HER ZAMANDİKDEN KOLAY"-

NYT, kredideki büyüme ile ilgili olarak Merkez Bankası'nın zorunluluk karşılıklarında yaptığı artışlara ve Başbakan Ali Babacan'ın "polisiye önlemleri" uyarısına da dikkat çektiği haberinde Türk tüketicilerinin ise, borç almayı ve harcamayı sürdürdüğünü vurgularken borçlanmanın pahalanmış olsa da bireysel kredilere erişimin her zamankiden kolay olduğunu savundu. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil'in genç kuşağın daha çok harcadığını belirterek, "Dışarıda yemek yiyor, moda ile ilgileniyor, BlackBerry'leri alıyorlar" sözlerine de yer veren ABD'li gazete, Türkiye'deki "her türlü tüketim ve yatırım tutkusu"nun bulunduğunu da öne sürdü.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title