Haberler

Niğde'nin Kültür ve Turizmine 42 Proje Hazırlandı

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, Kültür ve Turizm Stratejik Planı kapsamında 2015 yılı ve sonrasında gerçekleştirilmesi planlanan projeler konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, Kültür ve Turizm Stratejik Planı kapsamında 2015 yılı ve sonrasında gerçekleştirilmesi planlanan projeler konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.

Kültür ve Turizm Stratejin Planında toplam 42 Proje bulunduğunun altını çizen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak; "Bunlardan 5 tanesi 0 maliyetlidir. Kalan 3 proje için maliyet hesaplanmamıştır" dedi.

Tokmak, misyonlarının İlimizin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkartmayı, korumayı, tanıtmayı, pazarlamayı, sürdürülebilirliğini sağlamayı, kültür ve turizm değerlerini çeşitlendirmeyi ve imkanlarını geliştirmeyi esas alarak İl ve Ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlam olduğunu söyledi.

Vizyonlarına değinen Tokmak; "Vizyon için kısaca geleceğe ait bir resim diyebiliriz. Kafamızda tasarladığımız ve kurguladığımız gelecek resmimiz. Bir işletmenin gelecekte, bulunduğu sektörün gelişmelerine bağlı olarak nerede olmayı arzu ettiğini, hatta hayal ettiğini gösterir. Bu 5-10 sene sonrası için turistik bir yaklaşımdır. Vizyon, varmak istediğimiz noktayı gösterir" dedi.

KÜLTÜR VE TURİZM VİZYONU

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak; "Bizim vizyonumuz Niğde'nin Kültür ve Turizm değerlerinin yaşatılması ve tanıtılmasını sağlayarak, sürdürülebilir Turizm Destinasyonu oluşturulmasında önce bir Kurum olmaktır" şeklinde konuştu. Tokmak, vizyonlarının zayıf yönlerine dikkati çekerek; "Bunlar Kurumun fiziki koşullarının yetersizliği, sosyal imkanların yetersizliği, Bölgesel Turizm Master Planının hazırlanmamış olması, Uzman personel dışındaki İdari personelin sayısal yetersizliği, Kamuoyundaki bilinirlik düzeyi, Kültür ve Turizm alanlarında proje ve yatırım eksikliği, AR-GE çalışmalarının yetersizliğidir" dedi.

NİĞDE'DE KONSER ETKİNLİKLERİ

Yıl içerisinde en az 2 adet Kültür Turizm Bakanlığı Sanatçılarından konser düzenlemek için tahmini 5 Bin TL bütçe ayrılmasının planlandığına işaret eden Tokmak, yıl içerisinde en az 4 adet Kültür ve Turizm ile ilgili Seminer, Konferans ve Tiyatro düzenleme projesi için tahmini 10 Bin TL, Dağ Film Festivali (Uluslar arası) Projesine tahmini 250 Bin TL-400 Bin TL bütçe ayrılmasının planlandığını, Mayıs 2016 yılında düzenlenecek Dağ Film Festivaline katılabilmek için altyapı hazırlıkları ve film çekiminin tamamlanmasına çaba göstereceklerini kaydetti.

NİĞDE'DE DAĞ FİLMLERİ FESTİVALİ

İstanbul-Ankara ve İzmir'e ek olarak Niğde'nin de Film Festivaline katılımının kabul edildiğinin altını çizen Tokmak, amaçlarının Niğde özelinde Aladağlar ve Bolkarların tanıtımına katkıda bulunmak, turizm anlamında tanınırlığını artırarak yerli ve yabancı turist sayısını artırmak olduğunu bildirdi.

DAĞ FİLM FESTİVALİ ANA SPONSORU

Dağ Film Festivali ana sponsoru konusunda bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak; "Festival ana sponsoru Kay Kay-Dağ Bisikleti-Kamp-Kaya Tırmanışı-Model Uzak-Bunge e Jumping-Rafting-Yamaç Paraşütü-Snowboard-Treekking-Su Kayağı) Kıyafetleri üreticisi, ayrıca Kayak, Dağcılık ve Diğer Kış Sporları dallarında yıllardır bir numaralı üreticisidir. Amerikan firmasıdır" dedi.

DAĞ FİLM FESTİVALİNDEKİ ETKİNLİKLER

Türkiye'nin ilk ve tek dağ, doğa, çevre ve insan temalı festivali olan Dağ Filmleri Festivalının 2006 yılından bu yana aralıksız olarak izleyicisiyle buluştuğunu ifade eden Tansel Tokmak; "Her yıl izleyicilerine dünyanın en iyi dağ ve doğa temalı filmleri ile belgesellerini sunan Dağ Film Festivali, ayrıca Festival süresince Fotoğraf Sergilerine, Kitap Fuarlarına, Seminerlere ve alanında dünyaca tanınan konuşmacıların katıldığı söyleşilere ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.

BAŞVURULAR 20 ARALIK 2015'E KADAR

2014'te Dünya Doğa Filmleri Festivallerinde gösterilen 600'den fazla film arasından seçilen toplam 47 filmin yarıştığını, filmlerin 'Dünyadan', 'Keşif Ruhu', 'Doğa-Çevre-İnsan', 'Su dünyası', 'Bisiklet' ve 'Kayak' olmak üzere 6 tema başlığı altında toplandığını ifade eden Tokmak; "Dağ, doğa, çevre veya doğadaki insan temalı filmlerle 2016 festivale katılmak isteyen film sahibi ve yönetmenler 20 Aralık 2015 tarihine kadar başvurabilirler" dedi.

NİĞDE'NİN ESKİ FOTOĞRAFLARINI DERLEME

Eski Niğde Fotoğraflarını toplama, derleme, kaydetme ve baskıya hazırlama ve kitap haline getirme projesine tahmini 15 Bin TL bütçe planlandığını vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, 80 Yaş ve üzeri vatandaşlarımızla eski Niğde yaşantısı, ibadet şekilleri, etnik yapısı, gelenek ve görenekleri v.b. konularla ilgili 10'ar yıllık süreçlerin anlatımı ve bunların dijital ortamına kayıt altına alınması projesine tahmini 15 Bin TL hedeflendiğini kaydetti.

FOLKLOR VE DANS EKİPLERİ KURMA PROJESİ

Folklor ve Dans Ekipleri kurma projesi için tahmini bütçe olarak 40 Bin TL düşünüldüğüne değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, değişik etkinliklerde, toplantılarda kullanılmak ve vatandaşların izlemesi için profesyonele yakın kalitede ekipler oluşturulmasının sağlanacağını, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı personeli ile Üniversite gençliğinden yararlanılmasının planlandığına vurgu yaptı.

MERKEZDEKİ TARİHİ ESERLERİN RESTORASYONU

ÇEVRE DÜZENİ VE IŞIKLANDIRILMASI PROJESİ

Merkezdeki Tarihi eserlerin restorasyonu çevre düzeni ve ışıklandırılması projesi için 1 Milyon 500 Bin TL tutarında tahmini bütçe amaçlandığına işaret eden Tokmak, söz konusu çalışmaların ikmalinin yapılabilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yazışma yapıldığını, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün projesini hazırlamak suretiyle yapımını gerçekleştireceklerini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, restorasyonu istenen tarihi eserlere işaret ederek bunların Niğde Merkezde Burhan (Torunoğlu), Katırcıoğlu Mescidi, Esenbey ve Kemali Ümmiye Türbesi, Bor İlçe Merkezinde ise Karabiber Mescidi, Karakaya ve Kütüklü Cami ile Yeni Hamam olduğunu belirterek ışıklandırma ve çevre düzeninin ise Niğde Merkezinde Murat Ali Paşa, Dört Ayak, Dışarı Cami ile Hüdavend Hatun, Gündoğdu ve Şerifali Türbelerinde uygulanacağını bildirdi.

YÖRESEL KIYAFETLERİN, YEMEKLERİN, TÜRKÜLERİN,

FOLKLORUN YENİDEN DERLENMESİ, KAYIT ALTINA ALINMASI

VE KİTAP HALİNE GETİRİLMESİ PROJESİ

Yöresel kıyafetlerin, yemeklerin, türkülerin, folklorun yeniden derlenmesi, kayıt altına alınması ve kitap haleni getirilmesi projesini hayata geçirmeyi planladıklarına dikkati çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, proje için tahmini bütçesinin 15 Bin TL olarak hesaplandığını ifade etti.

MEHTERAN TAKIM KURMA PROJESİ

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Mehteran Takım Kurma Projesi üzerinde çalışıldığına değinen Tokmak, söz konusu proje için 30 Bin TL proje düşünüldüğünü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Müftülük personeli, esnaf ve Üniversite gençliğinden mehteran takım kurulmasının amaçlandığına dikkati çekti.

NİĞDE'Yİ TANITICI HEDİYELER PROJESİ

Niğde'yi tanıtıcı hediyeler projesinin İlimizde bugüne kadar yaşanan en büyük eksikliklerden birisi olduğuna işaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, tahmini 30 Bin TL tutarında bütçe ile İlimize gelen misafirlere verilmek üzere kitaplar, CD, tarihi eserlerin maketi vb. tanıtıcı hediyeler verilmesini planladıklarının altını çizdi.

ESKİGÜMÜŞ MANASTIRINA YABANCI TURİZM GETİRME PROJESİ

Niğde'nin Merkezine bağlı Gümüşler beldesinde dünyaca ünlü Manastıra Avrupa'dan ve Amerika'dan yabancı turist çekebilmek için çabasında olacak bir projeyi geliştirerek uygulamaya koyacaklarını vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, bu konuda çalışmaların sürdürüldüğüne işaret etti.

NİĞDE TURİZM PLATFORMU OLUŞTURULMASINA YARDIMCI OLMA

Niğde Turizm Platformu oluşturacaklarına değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, tahmini bütçe belirlemediklerini ifade ederek bu konuda Seyahat Acentaları, Oteller, Lokantalar, Tur Operatörleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Derneklerden yararlanması planladıklarının altını çizdi.

YEŞİLBURÇ'UN TURİZM ALANI İLAN

EDİLMESİ VE TESCİLİ

Niğde'nin Merkezine bağlı Yeşilburç köyünün turizm alanı ilan edilmesi ve tescilinin sağlanarak köy turizmini geliştirmek istediklerine işaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, tahmini 25 Bin TL bütçe ile proje kapsamında Beyaz çarşaf projesi, Geleneksel Köy Yemekleri, Köy Düğünü, Doğa Gezisi uygulamayı hedeflediklerini söyledi.

ONARIM-YENİLEME:

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, tahmini 50 Bin TL tutarında bütçe ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının tadilatı, çevre düzeni, protokol girişinin arka tarafa alınmasını sağlamayı planladıklarını bildirdi.

KÜLTÜR ENAVANTERİNİN YENİLENMESİ

Niğde'de 450 adet tescillenmiş, 150 adedi tescile gönderilmiş kültür varlıkları bulunduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, tahmini 30 TL bütçe ile İlimizin Kültür Envanterinin yenilenmesinin sağlanacağına dikkati çekti.

NİĞDE KÜLTÜR VE TURİZM DERGİSİ

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, tahmini 8 Bin TL tutarında bütçe ile Niğde Kültür ve Turizm Dergisi çıkartılmasını amaçladıklarını belirtti.

MEVCUT SALONUN DÜZENLENMESİ YENİLENMESİ

İl Kültür Merkezinde mevcut salonun düzenlenmesini yenileyeceklerine vurgu yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, bu amaçla sahne, ışık, ses v.b. yenileme çalışmaları için tahmini 200 Bin TL bütçeye gereksinim duyulduğuna belirtti.

TESCİLLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARINDAN KULLANILMAYAN SİVİL

YAPILARIN BUTİK OTELE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, tescilli taşınmaz kültür varlıklarından kullanılmayan sivil yapıların Butik Otele dönüştürülerek sokak sağlıklaştırılmasını sağlayacaklarını, 20 Milyon TL tutarında bütçe ile Kadıoğlu Sokak Başlangıç Bölgesi olarak uygulamanın başlatılmasını planladıklarını ifade etti.

TARİHİ ESERLERİN ONARIMI VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Tarihi eserlerin onarımı ve çevre düzenleme çalışmaları için 3 Milyon TL tutarında tahmini bütçe belirlendiğini söyleyen Tokmak, onarım ve çevre düzenlemesi için 10 yer planlandığını, bunların ise, Küçükköy, Yeşilburç, Hamamlı, Hasaköy, Ballı Köyü v.b. Kiliseler, Hasaköy Ruh Okulu ve Yeşilburç Hamamı olduğunu bildirdi.

GÜMÜŞLER MANASTIRI VE ROMA HAVUZU İYİLEŞTİRME PROJESİ

Gümüşler Manastırı ve Roma Havuzu İyileştirme Projesi uygulayacaklarına değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Tokmak, bu amaçla tahmini 4 Milyon TL bütçe düşünüldüğünü, proje kapsamında özellikle yabancı turistlerin ve Bölge halkının ihtiyaçlarına göre yeniden dizayn edileceğini, yüzde 50'sinin Bakanlıktan, yüzde 50'sinin Özel İdareden karşılanmasının planlandığını, Kemerhisar ve Bahçeli Bölgesinin (Tyana antik kenti) Kültür ve Turizm koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesi kapsamına alınmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Tokmak, "Gümüşler Manastırı 36 Bin 140 yerli, 9 Bin 443 yabancı olmak üzere toplam 45 Bin 583 turisti ağırlamaktadır" dedi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Gümüşler Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (4)

zeynep:

Yeşilburçun eski yerleşim yerine güzel bir turizm mastır imar planı uygulanması gerekir.

2
0
yanıtYanıtla
KOYUNCU:

KÖY İÇİNDEKİ TARİHİ BOŞ EVLERİN SAHİPLERİYLE GÖRÜŞÜLÜP BUTİK OTEL, KONAKLAMA, DİNLENME , KAFE V. B. OLARAK KULANILABİLİNİR.

1
0
yanıtYanıtla
MAHMUT:

YEŞİLBURÇ DOĞA GEZİ , YAMAÇ, DERE KENARI YÜRÜYÜŞ YOLARI YAPILIP ESKİ MEKANLARDA KONAKLAMA YAPILMALI.

1
0
yanıtYanıtla
SADIK:

Niğde’nin Merkezine bağlı Yeşilburç köyünün turizm alanı ilan edilmesi ve tescilinin sağlanarak köy turizmini geliştirmek, açmak. Eski mekanları turizmde konaklama ve dere kenarını ıslah edip yürüyüş yolları dinlenme mekanları olabilir.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title