Haberler

Nevşehir'de MEB Yasa Tasarısı Protesto Edildi

Güncelleme:

Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Sen Nevşehir şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı yasa tasarısına tepki gösterdi.

Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen Nevşehir şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yasa tasarısına tepki gösterdi.

Nevşehir Valiliği önündeki Atatürk Anıtında toplanan sendika üyeleri adına Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, Eğitim-İş Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Malkoç, Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mahmut Kaymaz basın açıklaması yaptı.

Malkoç,  bugün başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sisteminin çökertildiğini öne sürdü.

AK Parti'nin 12 yıllık iktidarı süresince, orta ve yüksek öğretime geçişte eleyici, ezbere dayalı, elit bir geçiş sisteminin desteklenerek dershanecilik teşvik edildiğini kaydeden Malkoç, "Ekonomik alanda olduğu gibi önce boz sonra özelleştir anlayışı şimdi de en temel insan hakkı olan eğitimde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeci ve yerelleştirmeci yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir" dedi.

Kaymaz da, TBMM gündeminde olan mevcut tasarı ile dershanelerin dönüştürülmesi bahanesiyle öğrenci başına devlet desteği adı altında kamu kaynaklarının özel okullara aktarıldığını, devlete ait arazi ve okul binalarının özel sektöre ve hükümetle bağlantılı vakıf ve derneklere devredilmesi ya da kiralanmasının hesaplarının yapıldığını iddia etti.

AK Parti iktidarının meclisten geçirmek istediği yasa tasarısı ile ataması yapılmayan binlerce öğretmeni bir kez daha güvencesizliğe mahkum etmek istediğini kaydeden Kaymaz, şöyle devam etti:

"Bin bir zorlukla eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlere KPSS yetmezmiş gibi, şimdi de yeni bir sınav getirilmek istenmektedir. İktidar öğretmen alımlarında ve yönetici atamalarında bile kendinden olmayana tahammül edememekte, kendisine koşulsuz itaat edecek insanlarla çalışmak istemektedir. Tasarı ile aday öğretmenlere yeni bir sınav getirilmesi, sadece aday öğretmenleri ilgilendiren bir sorun değildir."

Uğur ise, bunun bir uyarı eylemi olduğunu belirterek MEB Yasa Tasarısının ivedilikle geri çekilmesini istedi.

Yasa tasarısının çok tehlikeli olduğunu anlatmalarına, komisyonda sakıncalarını dile getirmelerine ve değiştirilmesi gereken hususları gündeme taşımalarına rağmen hükümetin geri adım atmadığını ifade eden Uğur konuşmasına şöyle sürdürdü:

"4 yılını dolduran okul yöneticilerinin görevlerinin sona erdirilmesi, okul yöneticilerinin kaderinin Valilerin, İl Milli Eğitim Müdürlerinin iki dudağı arasına bırakılması, okul yöneticilerinin atanmasında siyasi partilerin yöneticilerinin etkili olması, iki yıl önce değiştirilen MEB Merkez Teşkilatının yeniden değiştirilmesi, stajyer öğretmenlere getirilen uygulamalar ile AKP iktidarının kendi yandaşlarını öğretmen olarak atamasının önünün açılması, eğitimde korkunun hakim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış, ezilmiş eğitimci ordusunun yaratılması, bakanlık teftiş kuruluna düşmanca yaklaşımlarda bulunulması, il eğitim denetmenlerinin taleplerinin karşılanmaması, insanların sosyal statülerin ellerinden alınması gibi asla kabul edemeyeceğimiz birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınıyoruz."

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan sendika üyeleri daha sonra dağıldı. - Nevşehir

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title