Haberler

Nevruz 2 Bin Yıl Öncesinin Çin Yıllıklarında"

Prof. Dr. Ekici: "Nevruzla ilgili en eski kayıtlar 2 bin yıl öncesine ait Çin yıllıklarında" "Bu belge bize Hunlar döneminde Türklerin bugünü bayram olarak kutlamaya başladıklarını gösteriyor"

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, nevruzla ilgili en eski kayıtların 2 bin yıl öncesine ait Çin yıllıklarında geçtiğini belirterek, "Bu belge bize Hunlar döneminde Türklerin bugünü bayram olarak kutlamaya başladıklarını gösteriyor" dedi.

AA muhabirinin soruları yanıtlayan Ekici, "nevruz" kelimesinin Farsça'dan ödünç alınmış bir kelime olduğunu anımsattı. Nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta kuzey yarım kürede güneşin koç burcuna geçtiğini anlatan Ekici, bu tarihin Türklerin en eski takvimi 12 Hayvanlı Türk Takvimi'nde de yeni yılın başlangıcı olduğuna işaret etti.

Ekici, nevruzla ilgili en eski kayıtların 2 bin yıl öncesine ait Çin yıllıklarında geçtiğini kaydederek şunları söyledi:

"Bu belge bize Hunlar döneminde Türklerin bugünü bayram olarak kutlamaya başladıklarını gösteriyor. Yani bundan 2 bin yıl öncesinde Hun hakanının, hatununu yani eşini yanına alarak, bütün devlet erkanı ile kırlara gittiği ve 21 Mart günü toy ve eğlence düzenlediği ifade ediliyor. Göktürkler'de bu bayram daha çok demir bayramı olarak kutlanıyordu. Herkesin bildiği üzere Göktürkler'in destanı Ergenekon Destanı'nın adı aslında Ergenekün'dür. Bu şunu ifade eder, 'ermek' fiilinden yetişmek olgunlaşmak anlamı ile 'kün' yani gün kelimesinin birleşmesi sonucu 'olgunlaşılan gün' anlamında kullanılır. Destana göre, Türklerin çoğaldığı, erginleştiği, sığındıkları vadiye sığmadıkları ve demir dağı eriterek o dağdan çıktıkları gün, 21 Mart günüdür. Bu yüzden Göktürkler'de bugün demir dövülerek kutlanmıştır. "

Nevruzun Osmanlı İmparatorluğu'nda kutlandığını belirten Ekici, "Selçuklu İmparatorluğu döneminde vezir Nizamülmülk'ün bütün devlet erkanını 21 Mart günü topladığı ve bu günü kutladığı, Osmanlı'da yine divan şairlerinin "Nevruziye" adı altında şiirler yazdıkları tarih kayıtlarında vardır" dedi.

Nevruz hangi kültüre ait tartışması

Ekici, "Nevruz" kelimesinin Farsça bir kelime olması nedeniyle hangi kültüre ait bir bayram olduğunun yıllarca tartışıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Türkler en eski dönemlerden beri avcı, toplayıcı ve göçebe bir toplum olarak tanınmışlardır. Göçebe bir toplumun geçimi hayvancılıktır. Dolayısıyla hayvanların çoğaldığı ay olan şubat ve mart aylarını bilmek ve tabiattaki değişiklikleri takip etmek zorundaydılar. Bu izlemeyi doğru yapamazsanız hayvanlarınızın telef olmasına neden olursunuz ve ekonomik kayba uğrarsınız. Bu nedenle Türkler, tabiattaki bu değişiklikleri gözlemlemişler, hemen bir takvim oluşturma fikri ortaya atmışlar ve 12 Hayvanlı Türk Takvimini oluşturmuşlardır.

Diğer tarafta yerleşik bir toplum olan ve tarımsal faaliyetlerle uğraşan Farslar, mart ayında toprağın ekip biçilmesi konusunda ne kadar fikir sahibi olma durumundadır. Bu nedenle Farsların 21 Mart'ı yılbaşı ve tarımsal faaliyetlere başlama zamanı olarak kabul etmeleri pek olası görünmüyor. Türkler, Müslümanlığı ilk kabul ettiklerinde doğrudan Araplar ile değil Farslar ile etkileşim halindeydi. Devletin resmi dilinin Farsça olduğu Selçuklular'da Orta Asya geleneğinden gelen eski bir bayramın adının Farsça 'nevruz' kelimesi ile değiştirilmiş olabileceğini düşünüyorum. "

Tarih boyunca kültürlerin sürekli doğudan batıya yayıldığını kaydeden Ekici, dünya üzerinde kültürel yayılmanın en etken toplumlarından biri göçebe olmaları nedeniyle Türkler olduğunu belirtti.

Göçlerde de kültürel birikimlerini taşıyan Türklerin sahip oldukları kültürel unsurları, Orta Doğu'ya taşımasının, diğer milletlerle paylaşmasının doğal olduğunu dile getiren Ekici, son yıllarda Türkiye'de nevruzun sadece bir topluma özgü bir bayrammış gibi yansıtıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Nevruz, sadece belli bir grubun kalkışma ve tepki günü bir algı oluşturuldu. Bu son derece yanlıştır. Nevruz özü itibariyle Türklerin en eski zamanlarından beri kutlaya geldiği bir bayramdır. Nevruz, Türklerin insanlığa hediye ettiği mevsimsel değişimle ilgili bir bayramdır. Türklerin bu bayramı diğer toplumlarla paylaşmalarını son derece güzel bir sonuç olduğunu düşünüyorum."

Nevruz ateşi

Metin Ekici, Nevruz Bayramında ateş yakıp üzerinden atlama geleneğinin Orta Asya'daki Gök Tanrı inancından ileri geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ateş, güneşin temsilcisidir. Ateş ile su birbirine zıt iki madde olsa aynı zamanda birbirine paralel yanları da vardı. İkisi de temizleyicidir. Su insanı rahatlatarak, besleyerek temizler, ateş ise kötülükleri yok ederek temizler. Öldükten sonra günahlardan arınma yeri olarak cehennem de böyledir. Nevruz'da ateşin üzerinden üç kez atlanır. Üç atlama sonunda atlayan kişinin üzerindeki kötülüklerin, olumsuz enerjinin ateşle temizleneceğine ve arınılacağına inanılır. Bir diğer gelenek ise demir dövmektir. Demir, gücün sağlamlığın, dayanıklı olmanın sembolüdür. Demir dövme etkinliği de Göktürkler'i anmak ve yeni kuşaklara bunu aktarmaktır. Aynı zamanda demir döven kişinin vücudunun bir yıl boyunca sağlıklı güçlü olacağı inancı vardır."

Ekici, nevruz kutlamalarında bunların dışında yumurta boyama ve tokuşturma, at yarışları, güreşler, pilav yapıp dağıtma gibi daha birçok geleneğin bulunduğunu sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Ege Üniversitesi 21 Mart Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title