Haberler

Nazım Hikmet'in Heykeli Silivri'de Törenle Açıldı

Silivri Belediyesi tarafından yaptırıldıktan bir hafta sonra tahrip edilen Nazım Hikmet'in heykeli onarımın ardından törenle açıldı.

Silivri Belediyesi tarafından yaptırıldıktan bir hafta sonra tahrip edilen Nazım Hikmet'in heykeli onarımın ardından törenle açıldı. Törene katılan Nazım Hikmet Ran Kültür Sanat Vakfı Başkanı Tiyatro Sanatçısı Rutkay Aziz, Ergenekon ve Balyoz Davası'ndan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıkları kastederek, " Nazım'ın heykeli oraya hürriyet, hürriyet, adalet, adalet diye bağırcaktır. Biz de onları özgür bir ortamda kucaklayacağız" dedi.

Silivri sahilinde düzenlenen törene Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Kaymakamı Salih Keser, sinema sanatçısı Tarık Akan, heykeltraş Kemal Tufan ve vatandaşlar katıldı. Nazım Hikmet Ran Kültür Sanat Vakfı Başkanı Tiyatro Sanatçısı Rutkay Aziz törende yaptığı konuşmasında, "Ne mutlu ki bize böyle bir günde biraraya geldik. 15 Ocak günü yani dünya şairimizin 111. yaş gününde ne güzel ki güneş tepemizde. Şair dediği gibi; 'Er geç bu ülkede güneşli günleri göreceğiz.' Bu anlamlı heykelde emeği geçenleri kutlarız" diye konuştu.

"NAZIM'IN HEYKELİ ORAYA HÜRRİYET VE ADALET DİYE BAĞIRCAKTIR"

"Heykel çok anlamlı bir yere dikiliyor Silivri'ye" diyen Rutkay Aziz, "Şair Nazım dediğimiz zaman, biz bağımsızlığı insanlığı, emeği, barışı, hürriyeti, bütün bu kavgayı anlıyoruz. Bu heykelde bu anlamda bir içerik taşıdığı için dilerim yakında şuralarda yatan, düşünce ve duygularıyla paylaştığımız dostlarımız da bir an için diliyorum ki Nazım'ın heykeli oraya hürriyet, hürriyet, adalet, adalet diye bağırcaktır. Biz de onları özgür bir ortamda kucaklayacağız. Şaire selam olsun. Silivri'ye selam olsun" dedi.

"YIKILDIKÇA TEKRAR YAPACAĞIZ"

Nazım Hikmet'in heykelini yapan heykeltraş Kemal Tufan, Silivri'de doğup büyüdüğünü belirterek, "Büyüdüğüm yetiştiğim topraklara böyle bir eser bırakıyor olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Heykelin başına gelenler çok doğal biz bunları bilerek zaten bu işlere kalkışıyoruz. Dolayısıyla yıkıldıkça tekrar yapacağız. O yüzden bir endişeniz olmasın" diye konuştu.

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANI IŞIKLAR: KIRILDIKÇA DAHA İYİSİNİ ORAYA KOYACAĞIZ

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da şunları söyledi:

"Bir buçuk ay önce heykeli yerine monte ettik. Doğum günü 15 Ocak olduğu için öncesinde yer düzenlemek istedik. Fakat o arada baktık ki bir sabah ihbar geldi parmaklıkların dayandığı o küpeçli kısmı kırılmış. O küpeç aynı zamanda mahkeme salonunu canlandırıyor. Çünkü o gemide yargılanmış ve mahkemeyi Kemal'in çok güzel düşündüğünü gördük. Onların olmadığını gördük. Bir daha yaptırdık bir daha kırdılar. İkinciye yaptırdık. Ben bunu yapanlara söylüyorum. Hiç uğraşmasınlar. Onlar kırdıkça daha güzelini daha iyisini oraya koyacağız. Gerekçesi ne olursa olsun onu kınıyorum"

KAMERALAR KONULDU

Direklere heykeli gören iki kamera yerleştirdiklerini ifade eden Işıklar, "Kamera ne kadar caydırıcı olur bilmiyorum. Artık onları engellemeye çalışacağız. Zabıta gece ara ara dolaşıp kontrol edecek" şeklinde konuştu.

"SANATSIZ BİR KENT DÜŞÜNÜLEMEZ"

Şair Nazım Hikmet'in önemine değinen Işıklar, "Silivrimizin her gün televizyonlarda reklamı var. Bir anlamda düşüncenin suç sayılığı bir dönem yaşıyor Türkiye neredeyse. Böyle bir baskı kültürü oluşmuş. Artık mahkemelerin önünde çıkmadan daha mahkeme bile görmeden mahkum ediliyor insanlar. Niye onu söyledi diye. Mahkemeden kastetmiyorum. Böyle bir baskı kültürü oluşuyor. Düşünceleri kim olursa olsun eyleme geçmedikten sonra kendi düşüncesini savunmak onu anlatmak onu ikna etmeye çalışmak bence demekrasinin olmazsa olmazıdır. Çok renklilik çok sesliliktir. Sanatsız bir toplum, heykelsiz bir kent düşünülmez" dedi.

TÖRENLE AÇILDI

Yapılan konuşmaların ardından Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Nazım Hikmet'in heykelinin açılışını alkışlar eşliğinde yaptı. Vatandaşlar daha sonra heykelin önünde fotoğraf çekildi, söylenen şarkılara eşlik etti.

BİR HAFTA SONRA TAHRİP EDİLMİŞTİ

Silivri Belediyesi tarafından 6 Aralık 2012 tarihinde sahile yerleştirilen Nazım Hikmet'in heykeli bir hafta sonra kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilmişti. Heykeltraş Kemal Tufan tarafından yapılan heykelin gemi güvertesi ve aynı zamanda sanık kürsüsünü temsil eden demirleri çalınmıştı. Nazım Hikmet, 'Donanma Davası" nedeniyle 1938'de Erkin adlı askeri bir gemide yargılanmış, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hikmet'in cezası 13 yıla indirilmişti. - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rutkay Aziz Macit Özcan Kemal Tufan Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title