Haberler

NATO Dışişleri Bakanlar Toplantısı

Afganistan Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani, NATO'nun Afganistan'daki varlığının bir sonraki aşamasının, "genişletilmiş, sürekli ortaklık" çerçevesinde olacağını bildirdi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani, NATO'nun Afganistan'daki varlığının bir sonraki aşamasının, "genişletilmiş, sürekli ortaklık" çerçevesinde olacağını bildirdi.

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bir otelde gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani, basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya çağrıldığı için NATO Genel Sekreterine teşekkür eden Rabbani, tartışma ve değerlendirmeler yaptıklarını, 2016 sonuna kadar devam edecek Kararlı Destek Misyonu'nu ele aldıklarını söyledi.

Rabbani, 2016 yılı sonrası için de ortaklığı görüştüklerini belirterek, "Afganistan'a mali destek nasıl devam edecek? Bu konu da önümüzdeki yıl yapılacak Varşova Zirvesi'nde tartışılacak" dedi.

Son 14 yılda NATO ortaklarının Afganistan için gösterdikleri özverilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Rabbani, şöyle devam etti:

"Liderlik ve harekatların gerçekleştirilmesi bağlamında kuvvetlerimiz artık kendi hakkını bağımsız olarak savunabilecek durumda. Ortaya çıkan yeni güvenlik tehditleri ışığında uluslararası camianın Afgan ulusal güvenlik güçlerine daha gerçekçi bir şekilde nasıl yardımcı olabileceğini de artık konuşmamız gerekiyor. Bu vesileyle şunu da bir kez daha söylemek istiyorum; Afganistan ve NATO arasındaki sürekli ortaklığı konuştuk. NATO'nun Afganistan'a nasıl yardımcı olabileceğini pozitif bir iklimde görüştük. Afgan hükümeti ve halkı adına bir kez daha müteşekkir olduğumu ifade ediyorum. Askeri ve sivil destekler için, bugüne kadar verilmiş olan destekler için..."

NATO'nun Afganistan'daki varlığı

Rabbani, gazetecilerin sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"NATO'nun Afganistan'daki varlığının bir sonraki aşaması genişletilmiş, sürekli ortaklık çerçevesinde olacak. Bu da şu andaki operasyonun tamamlanmasından sonra gündeme gelecek ama yeni başlayan ortaklık daha uzun vadeli, daha stratejik olacak, ayrıca daha spesifik güvenlik konularına ve Afganistan'ın ortaya çıkan ihtiyaçlarına daha çok odaklanacak uzun vadeli olarak."

Bakan Rabbani, 2016'dan sonraki dönemde Afganistan'daki NATO askerlerinin sayısının artmasını isteyip istemediklerinin sorulması üzerine, ihtiyacın ancak sürekli ortaklık çerçevesinde yapılacak analizden sonra ortaya çıkacağı kaydetti.

NATO üyesi ülkelerden Afgan güvenlik güçlerinin kapasitelerinin artırılmasına dair yardımların devam edeceği taahhüdünü aldıklarını bildiren Rabbani, "NATO ülkelerinin önümüzdeki yıllarda Afganistan halkının yanında olacağını biliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Afganistan Antalya Varşova Belek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title