Haberler

NATO'da Fransız Oyunu

Libya Operasyonu Resmen NATO Komutasında Ancak Fransa Kirli Bir Oyun Peşinde.

ABD, Britanya ve Fransa'nın başını çektiği Şafak Yürüyüşü Operasyonu'nun komutası dün itibariyle resmen NATO'ya devredildi. İttifakın karar organı Kuzey Atlantik Konseyi hava borbardımanı dahil 'çatışma kuralları'nı belirleyen planları onaylamak üzere toplanırken Fransa siyasi liderlik için ısrarını sürdürüyor. ABD, Britanya ve İtalya uçuşa yasak bölgenin uygulanması ve hava saldırıları dahil bütün askeri operasyonların NATO'ya devrinden yana tavır alırken Fransa karar alma yetkisinin ittifaka verilmesine karşı çıktı. Paris siyasi liderlik için dışişleri bakanlarından oluşan 'siyasi temas grubu' önerirken AFP'ye konuşan bir Fransız diplomat, tüm yetkilerin devri halinde NATO operasyonundan çekileceklerini belirterek "Biz NATO operasyonunda olmayacağız, bunda en ufak bir tereddüt yok" dedi.

İki aşamalı mekanizma

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta AB zirvesinde "Operasyonel ve teknik koordinasyon NATO'da olacak ama siyasi koordinasyon koalisyonda olacak" demişti. Fransa iki aşamalı mekanizma öneriyor: İlk grupta farklı ülke, taraf ve bölgesel örgütlerden 60 temsilci yer alıyor. İkinci grupta sadece şu anki operasyona katılan ülkeleri kapsıyor. Paris, Türkiye dahil 35 ülkenin katılacağı yarınki Londra toplantısını siyasi mekanizmanın ilk toplantısı olarak sunuyor.

Komuta resmen NATO'da

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dünkü toplantının ardından, koalisyonun Libya'daki operasyonlarının komutasının NATO'ya geçtiğini söyledi. Rasmussen, "NATO'nun en iyi komutanı" olarak nitelediği Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard'ı 'derhal etki' için görevlendirdiğini belirterek, "NATO, BM kararını tüm yönleriyle uygulayacak, ne bir eksik ne bir fazla" dedi. Hava operasyonlarının başına geçen Bouchard, yazılı açıklamasında "Uçuşa yasak bölge operasyonlarını yönetmeye başladıklarını" belirtti. NATO müdahalesi çerçevesinde Libya'nın hava sahası, insani yardım amaçlı uçuşlar dışında tüm uçuşlara kapalı tutulacak. Bouchard, "Üye olmayan ortaklarla, NATO'nun hava kuvvetlerinin kullanılmasını engellemek üzere her şeyi yapacağı, Libya halkının da zarar görmemesi için özen gösterileceği" mesajını verdi.

Nato, BM Kararının Bütün Unsurlarını Uygulayacak

NATO üyeleri, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya hakkında aldığı kararların bütün unsurlarıyla NATO tarafından üstlenilmesi konusunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun büyükelçiler seviyesindeki karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'nin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "NATO müttefikleri BM Güvenlik Konseyi'nin (1973 sayılı) kararı çerçevesinde Libya'da bütün askeri operasyonu üstlenme kararı aldı. Amacımız sivilleri ve sivillerin yaşadığı bölgeleri Kaddafi rejiminin saldırı tehdidinden korumak. NATO, BM kararının bütün unsurlarını uygulayacak, ne bir noksan, ne bir fazla" ifadesini kullandı.

Kararın NATO'nun kararlı eylem kapasitesini ispatlayan önemli bir adım olduğunu vurgulayan Rasmussen, NATO'nun Libya'ya silah ambargosunu ve uçuşa yasak bölge uygulamasını geçen hafta üstlendiğini ve bugünkü kararla Libya konusundaki tüm sorumlulukları devraldığını kaydetti.

NATO'nun Libya halkını korumak için uluslararası ve bölgesel ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını anlatan Rasmussen, Libya'da sivilleri koruma operasyonunun icrası için NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis'e direktif verdiklerini ifade etti.

Bu arada NATO kaynakları, uluslararası koalisyonun Libya operasyonunun bütün unsurlarıyla NATO'ya fiilen devrinin birkaç gün alabileceğini bildirdi.

-HAVAN TOPU SALDIRISINDA 8 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'nın Misrata kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin düzenlediği havan topu saldırısında 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Misrata'ya batıdan ilerlemeye çalışan Kaddafi birliklerinin düzenlediği havan topu saldırısında 8 kişinin öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını söylediler.

Libya devlet televizyonu da koalisyon güçlerinin, Kaddafi'nin memleketi ve kalesi olan Sirte'ye ilk kez hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Yabancı gazeteciler de kentte uçak ve patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.

-REUTERS'IN 2 MUHABİRİ KAYBOLDU

Reuters ajansı, Suriye'de 2 muhabirinin kaybolduğunu bildirdi.

Reuters'dan yapılan açıklamada, her ikisi de Lübnan vatandaşı olan televizyon yapımcısı Eyat Basma ve kameraman İzzet Baltacı'nın, planlandığı gibi dün akşam Suriye'den Lübnan sınırına gelmedikleri ve kendilerine telefonla ulaşılamadığı belirtildi.

Açıklamada, kıdemli bir editörün, Suriyeli yetkililerle konuyu görüşmek üzere başkent Şam'a gitmeyi planladığı kaydedildi. - BRÜKSEL

Kaddafi'ye sürgün formülü

Libya'ya karşı Şafak Yürüyüşü Operasyonu'nda komutayı NATO'yu devreden koalisyon, siyasi çözümlerle ilgili önerilerin masaya yatırılacağı yarınki Londra konferansına hazırlanırken İtalya'dan Albay Muammer Kaddafi'ye sürgünü de içeren bir plan geldi. Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Repubblica gazetesine "Bütün Avrupa ve BM, Albay'ın artık kabul edilebilir bir muhatap olmadığını söylediklerine göre, onun iktidarda kalacağı bir çözümü öngöremeyiz. Kaddafi'nin sürgüne gönderilmesi halinde, durum başka olacak. Kendi rejimi içinde bile bu seçenek üzerinde çalışan insanlar var" dedi. Frattini, Londra'da sunacakları planın ayrıca BM tarafından güvence altına alınacak ateşkes, anayasa çalışmalarına katılımı sağlamak amacıyla Libya'daki birçok aşiretle görüşmeler ve halihazırda Türkiye ile üzerinde çalıştıkları daimi bir insani koridoru öngördüğünü söyledi. İtalyan Bakan, "Aşiretlerin de katılımıyla herkes anayasanın hazırlanması için çalışacak" dedi.

Osmanlı'dan beri ilk

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise rejim değişikliğine "Geçmiş tecrübeler bunun çok karmaşık olduğunu gösterdi" diyerek karşı çıktı. Gates ayrıca Arap âlemindeki ayaklanmaları 'Osmanlı'nın çöküşünden beri en büyük değişim dalgaları' olarak niteledi.

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Bakmadan Geçme

DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title