Haberler

Nasreddin Hoca'nın "Tersine Saatini", Avrupa'ya Satıyor

Rıfat Yerlikaya / İbrahim Yozoğlu - Konya'nın Akşehir ilçesinde emekli bir öğretmenin, Nasreddin Hoca'dan esinlenerek yaptığı tersine işleyen saatler, görenleri önce şaşırtıyor sonra güldürüyor.

Rıfat Yerlikaya / İbrahim Yozoğlu - Konya'nın Akşehir ilçesinde emekli bir öğretmenin, Nasreddin Hoca'dan esinlenerek yaptığı tersine işleyen saatler, görenleri önce şaşırtıyor sonra güldürüyor.

Akşehir'de 50 yıldır Nasreddin Hoca ile ilgili hediyelik eşyalar yapan Erdoğan Özbakır (63), ilçe merkezindeki küçük atölyesinde yaptığı hediyelik eşyalar ile kendisine ek gelir sağlıyor.

Akşehir'de düzenlenen Nasreddin Hoca'yı anma törenlerinde 16 defa temsili Nasreddin Hoca görevini üstlenen Özbakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının Nasreddin Hoca üzerine kurulu olduğunu, 13 yaşından bu yana Nasreddin Hoca figürlü hediyelik eşya üretimiyle meşgul olduğunu söyledi.

Bugüne kadar Nasreddin Hoca ile ilgili binlerce farklı hediyelik eşya ürettiğini ifade eden Özbakır, "Yaklaşık 6 yıl önce yine Nasreddin Hoca'nın eşeğe ters binmesinden esinlenerek, tersine işleyen duvar saati yaptım. Bu saat Hoca'nın eşeğine ters binme esprisiyle birleşen ve aynı Hoca gibi insanları şaşırtan ve güldüren bir ürün oldu" dedi.

-"Ters giden işleri düzeltir"-

Akrep ve yelkovanı tersine dönmesine rağmen, rakamları da ters yönde sıralanması nedeniyle doğru zamanı gösteren duvar saatlerini görenlerin önce şaşırdığını, sonra gülümsediğini dile getiren Özbakır, üzerine; "Geçen zamanı geri getirir", "tersine giden işlerinizi düzeltir" ve "düşünerek doğruyu bulmayı öğretir" sözlerini yerleştirdiği saatlerine yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Özbakır, Nasreddin Hoca'nın yaşadığı dönemde insanların fıkralarıyla ve hazır cevaplarıyla şaşırttığını vurgulayarak, "Ben de Hoca'nın torunlarından biri olarak onun bir esprisiyle dünyayı ve insanları şaşırtmak üzere yola çıktım. Bu düşünceden yola çıkarak yaptığım tersine işleyen saatler, yurt içi ve yurt dışında büyük kabul gördü" diye konuştu.

-Yurt dışına da gönderiyor-

Saatlerine Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep geldiğini anlatan Özbakır, sipariş üzerine Hollanda, Fransa, İspanya ve İşveç gibi Avrupa'nın birçok ülkesine de gönderdiği saatlerin büyük beğeni topladığını aktardı.

Özbakır, yaptığı saatlerle ilgili farklı tepkiler aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bazı kimseler aldığı saatleri bir sevdiğine hediye ediyor. Dolayısıyla hediyeyi alan kişi ilk etapta saatin esprisini anlayamayabiliyor. Kendilerine hediye edilen saatin üretim hatası olduğunu düşünüp, tamir ettirmeye dahi çalışanlar var. Fakat beni arayıp gerçeği anladıklarında kahkahalara boğuluyorlar. Bir müşteri de yazıları okuduktan sonra 'ters giden işleri düzeltiyor' cümlesine takıldı. Son derece saf, tertemiz bir kalple bana, 'bu saatler gerçekten ters giden işleri düzeltiyor mu-' diye sordu. Ben de 'benimkini düzeltti ama seninkini bilemem' dedim. Müşterilerle aramızda bazen böyle ilginç diyaloglar da yaşanıyor."

Özbakır, kullandığı malzeme ve işçiliğe göre, 12 ile 30 lira arasında satışa sunduğu saatlerin, Nasreddin Hoca'nın tüm dünyaya, onun gülümseyen yüzüyle anlatılmasında önemli bir rolü olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Nasreddin Hoca Akşehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title