Haberler

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

KONYA / AKSARAY / Siyasi partilerin il başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

KONYA / AKSARAY / Siyasi partilerin il başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının  temsilcileri, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, idam kararının son derece üzücü olduğunu söyledi.

Bu kararın amacına ulaşamayacağı kanısında olduğunu belirten Arat, Sisi'nin gerek Mısır, gerekse dünya kamuoyunun baskılarına dayanamayacağını ifade etti.

"Bu durum, baştan bu yana oluşturulmaya çalışılan algının Mısır iç siyasetinde geldiği son nokta" diyen Arat, şunları kaydetti:

"Demokratik dünyanın, insan hak ve hukukunun her zaman öne çıkartılmaya çalışıldığı dünyanın Mısır'daki bu gelişmeye nasıl tavır alacağını merakla izliyorum. Her ne olursa olsun yüzyıllardır mazlumların kanının üzerine kurgulanmış bu dünya düzeninin son bulmasını diliyorum. Verilen bu kararı kabul edilemez buluyorum. Kararın tersine dönmesi, Mısır'da hak ve hukukun tekrar hüküm sürmesi adına Türkiye'deki parti temsilcilerinin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum."

"Kararı tasvip etmiyoruz"

MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek ise Muhammed Mursi'nin demokrasi çerçevesinde seçilmiş bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

Kararı tasvip etmediklerini aktaran Çiçek, "İdam kararına sıcak bakmamız mümkün değil. Kararın kesinleşme süreci zaman alacaktır. O zamana kadar kararda değişiklik olmasını diliyoruz" diye konuştu.

CHP Konya İl Başkanı Bekir Yetiştirici, dünyada Müslümanlara yapılan zulümleri dile getirerek, parti olarak idamın her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, "Müslümanlara yapılan zulüm ve haksızlıklar içimizi acıtıyor. Son yıllarda artan zulüm ve haksızlıkların her türlüsüne karşı çıktık. Bütün siyasilerden bu tür haksızlıkların karşısında durmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"İslam ülkeleri yönetici bazında zayıf kaldı"

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Derviş Argun, Sisi'nin düzmece mahkemeleriyle bugün Mursi ve dava arkadaşlarına dünyanın kabul etmediği bir takım cezalar verildiğini söyledi.

Bu kararın hukuki açıdan kabul edilemez olduğunu dile getiren Argun, şöyle devam etti:

"Hukuki bir süreç değil ama insani açıdan değerlendirmeye çalıştığımızda dünya halklarının tamamının süreç içerisinde bu karara itiraz edeceğine ve buna karşı bir direniş geliştireceğine inanıyoruz. Mısır'da yoğun bir mağduriyet ve kitlesel bir imha süreci yaşanıyor. Ayrıca bu kararın verilmesinde de İslam ülkeleri, yönetici bazında zayıf kaldı. Bu sonuçların ortaya çıkmasında İslam ülkelerinin ilgisizliği en önemli sebeplerden birisidir."

Her Yerde Adalet Platformu Genel Başkanı Özkan Öztürk ise yargılamalar ve kararların, uluslararası sözleşmelere ve temel insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.

Darbecilerin oluşturduğu darbe mahkemelerince verilen kararların adil yargılanma noktasında ciddi sıkıntılarla dolu olduğuna işaret eden Öztürk, "Verilen idam cezasının hukuki olmaktan ziyade siyasi bir karar olduğu açıkça ortadadır. Ayrıca Batılı ülkeler, verilen kararlara seslerini yükseltmedi ve tepki vermedi" şeklinde görüş bildirdi.

Aksaray ve Karaman

AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay da Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine ilişkin "Özellikle yaklaşan ramazanda, Müslümanların en hassas olduğu ayda böyle bir kararın verilmesi bizleri çok üzmüştür. Bu tamamen darbeyle başa gelmiş birilerinin verdiği siyasi bir karardır" dedi.

Karaman MHP İl Başkanı Oktay Yılmaz, halkın oylarıyla göreve getirilen Mursi'nin keyfi, adaletten uzak ve hukuki sayılamayacak bir süreç sonucunda böyle bir hükümle karşı karşıya bırakılmasının, Mısır'ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına hiçbir katkı sağlamayacağını vurguladı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Halkın iradesi sonucu cumhurbaşkanı olan birinin adaletsizce görevinden alınması ve sonrasında idama mahkum edilmesini tarih affetmeyecek. Bu zalimce kararı şiddetle kınıyorum. Mursi ve İhvan üyelerinin iradelerinin yeniden tanınması ve haklarının geri verilmesi gerekmektedir."

Saadet Partisi Karaman İl Başkanı Şaban Şahin ise mazlumlar bir araya gelmedikçe zalimlerin zulmünü arttırarak sürdürdüğünü dile getirdi.

Bu idamın hukuki olmadığını aktaran Şahin, "Tamamen siyasi bir karardır ve Müslümanların kalbine sokulmuş bir hançerdir. Müslümanların ramazan ayını mateme çeviren bir karardır. Bu kararı kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Muhammed Mursi Aksaray Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Astrolojide Dolunayın Anlamı ve Etkileri: Hangi Burçları Daha Çok Etkiler? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Külkedisi Sendromu Nedir ve Nasıl Kurtulunur? YSK kesin seçim sonuçlarına nereden bakılır? İşte YSK kesin sonuçlar CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 6 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Sivas'ta seçimler tekrarlanacak mı? 31 Mart yerel seçimlerine zaman tekrarlanacak, neden? Her gün ceviz yersen ne olur? Cevizin faydaları nelerdir? 31 MART YEREL SEÇİMLERİ TEKRARLANACAK MI? Hangi illerde ve ilçelerde seçim tekrarlanacak? Kurban Bayramına kaç gün kaldı? 2024 Kurban Bayramı tatili ne zaman, kaç gün?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title