Haberler

Muharrem Ayı

Kırklareli'nde Muharrem Ayında Kadınların Yaptığı Aşureleri, Çocuklar Kapı Kapı Dolaşarak Dağıtıyor

Kırklareli'nde Muharrem ayında kadınların yaptığı aşureleri, çocuklar kapı kapı dolaşarak dağıtıyor.

Hicri Takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayında yapılan aşure, her yöre kendine özgü gelenekleriyle bütünleştirdiği bereketin sembolü aşureyi eş, dost ve akrabalarının yanı sıra yoksulundan zenginine toplumun tüm kesimlerine dağıtılıyor.

Kırklareli'nde yıllardır aşure yaparak geleneği sürdüren 65 yaşındaki Şahinde Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Muharrem ayında yaklaşık 50 kişilik aşure yaparak, bunu çocukların yardımıyla eşe, dosta dağıttıklarını söyledi.

Dağıtılan aşurelerin bereketiyle kendilerine geri döndüğünü ifade eden Esen, aşure yaparken de başında Kur'an-ı Kerim okumanın önemli olduğunu belirtti.

Annesinden gördüğü şekilde aşure yaptığını anlatan Esen, şöyle devam etti:

'Yaptığımız aşureyi öncelikle çocuklarımızla eşe, dosta, komşularımıza göndeririz. Çünkü biz annemizden, büyüklerimizden böyle gördük. Bu geleneği de yaşatıyoruz. Çocuklarımız aşure dağıtırken hem hoşlarına gidiyor, hem de geleneği yaşıyorlar. Bir şeyi anlatmaktan çok uygulamalı olarak bir kişiye yaptırırsanız akılda daha iyi kalır. Geleneksel hale getirdiğimiz aşure etkinliğimizi bu yılın Muharrem ayında da gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz.'

- ÖNEMLİ BİR GELENEK-

Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Turizm Seyahat Bölümü Öğretim görevlisi Ali Çakır da, aşure ayının önemli bir gelenek olduğunu ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.

Çakır, Kırklareli'nde yöre halkı tarafından aşure yapmak ve konu komşuya dağıtmanın önemli bir gelenek olduğunu belirtti.

Kırklareli'nde eskiden bazı köylerde aşure gece pişirilir ve konu komşuya dağıtımı sabaha karşı yapıldığını işaret eden Çakır, şunları kaydetti:

'Yapılan dağıtımın yanında sabah erken saatlerde elinde tası ve kaşığı ile gelen çocuklara aşure ikram edilirdi. Kurulan aşure sofralarında aşure yenilirdi. Eve gelen çocuklar kesinlikle geri çevrilmezdi. Kırklareli'nde aşure yapıldıktan sonra dağıtılmadan önce Yasin okunmaktadır. Yine Kırklareli'nde Türkmenlerin Amuca Kabilesinde ise aşure yapıldıktan sonra içerisinden alınan sembolik bir tas aşurenin üzerine 3 farklı renkte örtü konularak, dağıtımı yapılmadan önce mersiye okunmaktadır.'

(ÖZG-NA-ÜNS) - KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title