Haberler

Muğla Anadolu Lisesi, ABD'de Bilim Olimpiyadında Dünya Finalisti Oldu

Muğla Anadolu Lisesi öğrencileri, Amerika Birleşik Devletlerinde yapılacak olan dünya bilim olimpiyadında finale yükselerek büyük bir başarıya imza attı.

Muğla Anadolu Lisesi öğrencileri, Amerika Birleşik Devletlerinde yapılacak olan dünya bilim olimpiyadında finale yükselerek büyük bir başarıya imza attı.

Muğla Anadolu Lisesi öğrencilerinden, Berke Altınsoy ve Emir Ataç, dünyanın en önemli bilim olimpiyatlarından biri olan Newyork Üniversitesine bağlı Oswego Üniversitesi tarafından düzenlenen uluslararası proje olimpiyatlarında dünya finalisti olmaya hak kazandı. Muğla Anadolu Lisesi öğrencileri, Amerika Birleşik Devletlerinde yapılacak olan dünya bilim olimpiyadında finalist olmayı başardığı bildirildi.

Muğla Anadolu Lisesi'nin başarılı öğrencileri Berke Altınsoy ve Emir Ataç tarafından hazırlanan ve danışmanlığını biyoloji öğretmeni Mehmet Ali Onaran yürüttüğü "Sea Waters, that Fish Farm Polute, Can be Clean Thanks to Sponges with Biological Filtering Method" adlı proje İngilizce olarak hazırlandı.

BAŞARININ MİMARI ÖĞRENCİLER

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Berke Altınsoy, "Projemize çok güveniyorum. Okulumuzu, Muğla'mızı ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimizden kuşkum yok hatta ciddi bir derece yapacağımızdan da eminim" diyerek iddialı konuştu.

Emir Ataç ise "Projeyi İngilizce olarak hazırladık, projemizin sunumunda her hangi bir sıkıntı çekeceğimizi sanmıyorum çünkü bizim İngilizce kurumuz B2 düzeyinde, oldukça iddialıyız" dedi.

ÇEVRECİ PROJE

Projelerinde, denizlerin ve su kaynaklarımızın kirletilmesine vurgu yaparak biyolojik arıtım yönteminin ve su temizliğinin önemine değinen öğrenciler, ekosistemin tüm canlılar için önemini vurguladılar. Projeyi hazırlayan öğrenciler, "İnsanoğlu binlerce yıldır, nehirleri kirletmiş, gölleri ve denizleri arıtamamış ya da yetersiz arıtmış. Biz kirlenmiş denizlerin biyolojik yöntemlerle temizlenebileceğine inanıyoruz. Sanayinin gelişmesinden kaynaklanan insan yapımı kirleticiler doğaya zarar vermeye başladılar. Türkiye'de sanayinin ürettiği, zehirli madde ve ağır metaller içeren atık suların sadece yüzde 22'si arıtılmakta yüzde 78 ise arıtılmaksızın doğa'ya denizlere karışmaktadır. Organik atıkların arıtımında en etkili ve en ekonomik yöntemin, biyolojik arıtmanın olacağına inandıklarını vurgulayan başarılı öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz" diye konuştu.

PROJEYE DESTEK BEKLİYORLAR

Geçen yıl Muğla Anadolu Lisesi öğrencileri, başka bir projeyle Amerika Birleşik Devletlerinde ülkemizi temsil etmişti ve o projenin sponsorluğunu, Muğla Üniversitesi, Sıtkı Koçman Vakfı üstlenmişti. Eğitim ve Bilime olan desteğini esirgemeyen Sıtkı Koçman Vakfının, geçen yıla göre daha iddialı olan bu projeye de sponsor olması bekleniyor.

Proje danışmanı ve Muğla Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mehmet Ali Onaran, Muğla Üniversitesinin hamisi, eğitim gönüllüsü, yüce insan, merhum Sıtkı Davut Koçman'ın kurduğu, Sıtkı Koçman Vakfı'nın desteğine layık olduğumuzu düşünüyorum. "Sea Waters, that Fish Farm Polute, Can be Clean Thanks to Sponges with Biological Filtering Method" isimli bu projenin geçen yılki projeye oranla çok daha iddialı olduğu kanaatindeyim diyen Onaran, bu projeyi, Amerika Birleşik Devleti, Newyork Üniversitesi Jürilerinin, 60 Ülke ve 960 proje arasından finalist olarak seçilmesinin de bu kanaatini desteklediğini vurguladı. Onaran, öğrencilerini kutlayarak, danışmanlığını yaptığı projelerin ülkemizde ve dünyada yakaladığı başarının kendisine çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Sıtkı Davut Koçman Ali Onaran Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title