Haberler

"Mostar'dan Malabadi Köprüsü'ne Dostluk Köprüsü" Ziyareti

Eş başkanlıklarını Arnavut kökenli Ender Öztürk ile Kürt kökenli Niyazi Gültekin'in yaptığı Balkan Anadolu Derneği, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ve beraberindeki heyetle çözüm sürecine destek vermek amacıyla İzmir'den Diyarbakır'a geldi.

Eş başkanlıklarını Arnavut kökenli Ender Öztürk ile Kürt kökenli Niyazi Gültekin'in yaptığı Balkan Anadolu Derneği, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ve beraberindeki heyetle çözüm sürecine destek vermek amacıyla İzmir'den Diyarbakır'a geldi.

Sabah erken saatlerde uçakla İzmir'den Diyarbakır'a ulaşan heyette iş adamları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin ve derneklerinin temsilcileriyle gazeteciler yer alıyor. Heyette yer alanların çoğu ilk kez Diyarbakır'da bulunuyor.

Temaslarına Valiliği ziyaret ederek başlayan heyete, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat ve Galip Ensarioğlu da eşlik ediyor. Heyet, Vali Yardımcısı Zafer Engin ile görüştü.

Ensarioğlu, heyetin, her zamankinden daha fazla barışa ihtiyaç olunan bir dönemde Diyarbakır'da olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Yıllarca birbirimizi anlamadan yaşadık. Bu yüzden daha çok görüşerek birbirimizi anlamalıyız" dedi.

Eronat, nasıl etle tırnak ayrılmazsa Türk ve Kürt'ün de ayrılamayacağını kaydederek, "Gönül kırıklıkları olabilir. Aynı evde yaşayanlar arasında da zaman zaman kavgalar olabilir. Ama bunlar zamanla giderilecektir. Artık askere giden gençlerimiz ölmesin, gençlerimiz dağa gitmesin" diye konuştu.

Sait de ilk kez Diyarbakır'a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin bir Balkan ülkesi olduğunu, dolayısıyla Diyarbakır'ın da bir balkan şehri olduğunu ifade etti.

Zafer Engin ise insanların Diyarbakır ile ilgili bir algı sorununun olduğunu ifade ederek, bu sorunun zamanla giderildiğini ve daha da giderileceğini söyledi.

-Osman Baydemir, gül vererek karşıladı-

Heyet, valilikten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, başta Rıfat Sait ve Galip Ensarioğlu olmak üzere heyet üyelerini, makam kapısının girişinde gül vererek karşıladı.

AK Parti'li Ensarioğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, "Aynı ülkede yaşıyoruz ve birbirimizle diyalog halinde değiliz. İşte bu geziler, bu birlikteliği sağlayacak" dedi.

Türkiye'de yıllardır büyük sıkıntılar, şiddet ve acı olaylar yaşandığını kaydeden Ensarioğlu, bu acı olayların son bulabileceği bir döneme girildiğini söyledi.

Ensarioğlu, barış ve kardeşliğin sembolü olan Nevruz öncesinde gerçekleşen bu ziyaretin önemine işaret etti.

-"Umutlu olmak dışında bir çaremiz yok"-

Osman Baydemir de "8 bin yıllık bir tarihe sahip, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, çok dilli çok inançlı, çok kültürlü Amed şehrine, Diyarbekir şehrinize hoşgeldiniz" dedi.

Bu ziyarete çok değer verdiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

"Artık gitmediğimiz tek bir köy ve yerleşim birimi kalmamalı, dokunmadığımız tek bir insanımız, kardeşimiz kalmamalı. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar sıkıntılar oldu, sorunlar yaşandı ve bu sorunlar, sıkıntılar çözülmediği için ya da yanlış kodlandığı için şiddete dönüldü. Bu ülkenin evlatları, kardeşleri birbirini vurmaya başladı ve gencecik fidanlar toprağa uçtu.

Hakkarili bir annenin evlat acısıyla İzmirli bir annenin evlat acısı, gözyaşları arasında ayırım yapma devri kapanmıştır. Annelerimizin tümünün acısını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir. Bu coğrafya yeteri kadar acı yaşadı, artık yaşadığımız bu acılardan, yeni bir yaşamı kurgulamanın vakti gelmiştir. Umutlu olmak dışında bir çaremiz yok."

"Artık benim adıma kimse kimseyi öldürmesin" denilmesi gerektiğine işaret eden Baydemir, "80 yıldır siyasetler çözmedi ama şimdi yurttaşların katılımıyla siyaset mekanizması onurla bir barışa bu toplumu götürmek mecburiyetindedir. Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras onurlu bir barıştır" dedi.

Baydemir ile heyet üyeleri arasında karşılıklı espriler de yapıldı.

Osman Baydemir, "Size sormadan kaçak çay ısmarladım" deyince, Ensarioğlu,

"Kaçak çay denilince yanlış anlaşılıyor, ithal çay diyelim" diye espri yaptı.

Balkan Anadolu Derneği Eş Başkanı Öztürk de makamların ve mevkilerin paylaşılabileceğini göstermek için derneğin eş başkanlarından birinin Kürt diğerinin Arnavut olduğunu kaydetti.

"Biz suni olarak bir araya getirilmiş değiliz" diyen Öztürk, İzmir'de 32 yıldır aynı apartmanda Malatyalı ve Siverekli komşularıyla kardeşçe yaşadıklarını belirtti. Öztürk, bu ziyarete "Mostar'dan Malabadi Köprüsü'ne gönül bağı köprüsü" adını verdiklerini ifade etti.

Heyet üyeleri daha sonra, iç kaleyi gezdi, Hazreti Süleyman Camisi'ni ziyaret etti. Heyete, Diyarbakır Ticaret Odası'nda, Diyarbakır'ın yöresel çiğ köftesiyle kadayıfı ikram edildi.

Muhabir: Coşkun Ergül

YAyıncı: Eda Ay - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Güncel

Galip Ensarioğlu Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title