Haberler

Modoko Başkanı Özçelik: "Mobilya Sektörü, 5 Ay İçinde Tekrar Yükselişe Geçecek"

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Mart 2010 İtibariyle Mobilya Sektörünün Tekrar Yükselişe Geçmesini Beklediklerini Açıkladı.

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya sektörünün Mart 2010 itibariyle yükselişe geçmesini beklediklerini kaydederek, "Eylül ayına kadar süren KDV indirimi 2009 yılında mobilya sektörüne nefes aldırsa da tasarım, haksız rekabet, navlun, vergi çarpıklığı gibi yapısal sorunlar halen sektörü tehdit etmekte" dedi. Özçelik, 1.5 milyar dolar civarında ihracatıyla mobilya sektörünün, pilot bir sektör olarak ele alınıp desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik mobilya sektörünü değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. Özçelik'in yaptığı açıklamaya göre, dünya piyasalarında oluşmaya başlayan olumlu havayla beraber, mobilya sektörünün de 2010 yılında yükselişe geçeceği belirtildi. Özçelik, tahmin edilen büyüme sürecine girilmesi durumunda, satışların, cironun ve bunlara bağlı olarak da istihdamın artacağını ifade etti. Sektörün sürekli kendini yenileyerek trendleri takip eden bir dinamizme sahip olduğunu ifade eden Özçelik, dışarıda otomobil neyse ev içerisinde de mobilyanın insanın yaşam kalitesi ve standardının simgesi olduğunu vurguladı.

-MOBİLYA SEKTÖRÜ 2009 VERİLERİNİN ALTINDA KALDI-

Özçelik, mobilya sektörünün 2009 yılında üretim, istihdam, kapasite kullanımı ve ihracatta geçen yılın gerisinde kaldığını belirtti. Eylül sonundaki kapasite kullanım rakamları ile mobilya sektörünün diğer sektörler içinde yüzde 60.5 ile en geride kalmış ikinci sektör olduğunu vurgulayan Özçelik, ihracatın ise geçen yılın ilk üç çeyreğine kıyasla yüzde 25 düştüğünü söyledi. İthalatın da yüzde 35'ten fazla düştüğünün altını çizen Özçelik şu noktalara değindi:

"İstihdam kaybına baktığımızda geçen yılın ilk üç çeyreğine oranla yüzde 20'yi aşarken yılın ilk yarısında bu rakam yüzde 30'u geçti. Üretim ise ilk üç ayda neredeyse tamamen durdu. KDV indirimi sektördeki tıkanmışlığı asgari ölçülerde gidererek sektörün az da olsa nefes almasını sağladı. KDV indirimi ile stokların eritilmesinden sonra yaptığı etki Haziran ayının sonunda üretime yansımıştır. KDV indiriminin sektördeki olumlu etkisi tam kendini göstermeye başladığı sırada indirim kaldırılmıştır. Oysa zaman içinde, kademeli olarak KDV indirimi kaldırılmış olsaydı indiriminin olumlu etkisi sektör üzerinde daha çok hissedilecekti. Yararlı olacaktı".

-MOBİLYA SEKTÖRÜ PİLOT SEKTÖR OLARAK DESTEKLENMELİ-

Özçelik, mobilya sektöründe yaklaşık olarak 65 bin firmanın faaliyet gösterdiğini, 250 binin üzerinde firmanın doğrudan istihdam oluşturduğunu belirterek, "1.5 milyar dolar civarında ihracatıyla mobilya sektörünün pilot bir sektör olarak ele alınıp desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Özçelik, dikkat edilmesi gerekenin, sektörün emek yoğun yapısını ve zanaatkar kökeninin ihmal edilmeden, tasarım, teknoloji, know-how gibi alanlarda dünyadaki diğer ülkelerde uygulanan destek ve teşviklerin verilmesi olduğunu söyledi. Özçelik, 2009 yılında Türkiye'de ekonomik küçülmenin sürmesinden dolayı, sektörün sorunlardan ziyade mevcut durumunu korumaya yönelik çabalar harcandığını vurgulayarak, "Mobilya sektörünün yapısal sorunlarına çözümler üretilmeden orta vadede hedeflediğimiz İtalya, İspanya, Almanya, Çin gibi dünyada ilk beşe giren ihracatçı ülkeler arasına 5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız zor olacak" dedi.

-KRİZ OLMASAYDI MOBİLYA ALTIN ÇAĞINI YAŞAYACAKTI-

Ekonomik kriz yaşanmasaydı sektörün bugün altın çağını yaşayacağını söyleyen Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010 yılı için kendimize "Dünyanın Mobilya Başkenti' olma hedefini koyduk. Bunu gerçekleştirmek için bir mobilya alışveriş merkezi olmanın yanı sıra yaşam tarzı sunan, belirli bir konsepte sahip olma stratejisini belirledik. Bu yönde ilk çalışmalarımızı başlattık. Modoko'daki mağazaların yapısal olarak geliştirilmesi ve Modoko içerisine bir alışveriş merkezi yapılması için hazırlanmış olduğumuz projemizin yerel yönetimlerle onay görüşmelerinde sona yaklaştık. 2010 yılı Modoko için değişim yılı olacak."(ANKA)

(ESR/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title