Haberler

Miraç Kandili

Çorum'da Kandil dolayısıyla Hazreti Muhammed'e arkadaşlık ettiği ve Bedir Savaşı'na katıldığı rivayet edilen Süheyb-i Rumi Hazretleri'nin ve diğer sahabelerin türbeleri ziyaretçilerini ağırlıyor

Çorum'da Miraç Kandili dolayısıyla, Hazreti Muhammed'e arkadaşlık ettiği ve Bedir Savaşı'na katıldığı rivayet edilen Süheyb-i Rumi Hazretleri'nin ve diğer sahabelerin türbeleri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Hazreti Muhammed'in varlığın özüne yolculuğu anlamına gelen "Miracı" dolayısıyla çok sayıda insan bu mübarek geceyi verimli geçirmek için farklı yollara başvuruyor.

Çorum'da bazı vatandaşlar beş vakit namazın farz kılındığı gün olan Miraç Kandili'ni de fırsat bilerek kentin camilerini namaz kılmak için doldururken, bazıları da Hıdırlık mevkisindeki Süheyb-i Rumi, Kereb-i Gazi ve Ubeydi Gazi sahabelerinin türbelerini ziyaret ediyor.

Aileleriyle birlikte türbeleri ziyaret eden vatandaşlar, uyarıları dikkate alarak türbe içlerinde sadece dua ediyor ve Kuran-ı Kerim okuyor.

Çorum'un en çok ziyaret edilen mekanı olan Hıdırlık mevkisine gelen vatandaşlar, Hıdırlık Camii'nde namaz kılarak, dua etmek için el açıyor. Yakınlarını ve sevdiklerini kaybeden bazı vatandaşlar da bugün dolayısıyla ziyaret ettikleri kabirlerde dua edip, Yasin-i Şerif okuyor.

-Çorum'UN 3 SAHABE TÜRBESİ-

Hıdırlık mevkinde Süheyb-i Rumi, Kereb-i Gazi ve Ubeydi Gazi olarak bilinen sahabelerin yer aldığı 3 türbe bulunuyor.

Yemenli olduğu olduğu bildirilen Süheyb-i Gazi Efendi'nin Hazreti Peygamber'e peygamberlik görevi verildiğinde, sahabelerden Ammar Bin Yasir ile birlikte Müslüman olduğu rivayet ediliyor.

Bedir Savaşı'na da katıldığı belirtilen Süheyb-i Rumi'nin, Hazreti Ömer'in yakın ve samimi dostları arasında yer aldığı bildiriliyor.

Hakkında fazla bilgi bulunmayan Kereb-i Gazi'nin ise Hicret'in 40. Yılında İstanbul'un fethi için giden ordunun içinde yer aldığı ve Çorum yakınlarında bir çarpışmada hayatını kaybettiği rivayet ediliyor.

Hıdırlık Cami'nin aşağısında yer alan türbede bulunan Kerebi Gazi Hazretleri'nin ise şair ve hatip olarak tanındığı belirtiliyor.

Hazreti Peygamber'in huzurunda ve Hazreti Ali'nin de bulunduğu bir ortamda Müslüman olduğu belirtilen Kerebi Gazi'nin, Kadisiye Savaşı'nda İranlılara karşı büyük mücadele gösterdiği ve İstanbul'un fethinden dönüşte Çorum civarında şehit düştüğü biliniyor.

- ÇORUM

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

title