Haberler

Minik Mucitler Geliyor

Sivas'ta iki ilköğretim öğrencisi, elektrik çarpmasıyla ilgili bir haberden etkilenerek, "Bu Benim Eserim Projesi" kapsamında akımı kesen "Manpir" adlı manyetik priz yaptı.

Sivas'ta iki ilköğretim öğrencisi, elektrik çarpmasıyla ilgili bir haberden etkilenerek, "Bu Benim Eserim Projesi" kapsamında akımı kesen "Manpir" adlı manyetik priz yaptı.

İlköğretim öğrencilerine yönelik matematik ve fen bilimleri dalında düzenlenen Bu Benim Eserim Projesi'nde yer alan 17 çalışma, Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda sergilenmeye başladı.

Çalışmalar arasında, Kayseri'de düzenlenen ve 7 ilden 106 projenin arasından Ankara'daki final sergisine gitmeye hak kazanan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu öğrencileri Mustafa Enes Gülmez ve Ahmet Selim Çınar'ın Manpir adlı projesi dikkati çekti.

Televizyonda izledikleri bir gencin elektrik akımına kapılmasıyla ilgili haberden etkilendiklerini belirten Gülmez, küçük çocukların ellerindeki sivri bir cismi prize soktuklarında onları elektrik çarpmasından korumaya yönelik manyetik prizi yaptıklarını söyledi.

Priz üzerine, buradaki elektrik akımını kesen bir anahtar yerleştirdiklerini ifade eden Gülmez, normal şartlarda açık olan anahtarın ancak prize manyetik bir madde geldiğinde kapanarak devrenin tamamlanmasını ve prize elektrik akımı verilmesini sağladığını söyledi.

Gülmez, böylece çocukların elindeki sivri bir cismi prize soksa da prizde elektrik olmadığından akıma kapılmayacaklarını belirterek, yaptıkları bu çalışmanın patentini almayı düşündüklerini kaydetti. Ahmet Selim Çınar ise projelerinin kendilerine 1 liraya mal olduğunu ifade ederek, çalışmanın küçük çocukları elektrik çarpmasından koruyacağını söyledi.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Çetin Özdemir, Bu Benim Eserim Projesi'nin amacının ülkenin ihtiyaç duyduğu, geleceğin bilimsel insanlarını yetiştirmek, yetenekli çocuklara sahip çıkmak olduğunu belirtti.

Özdemir, bilimsel amaçlı etkinliklere ilgiyi artırarak, yaygınlaştırmak ve teşvik etmenin de amaçlandığını belirterek, bu projenin 6 yıldır uygulandığına dikkati çekti. Bu kapsamda 323 proje hazırlandığını, 143'ünün Kayseri Çalışma Bölge Kurulu'na gönderildiğini, burada yapılan değerlendirmeler sonucu 17 projenin Kayseri'de düzenlenen bölge sergisine katılmaya hak kazandığını anlatan Özdemir, burada Manpir adlı projenin de Mayıs ayında Ankara'da düzenlenecek final sergisine katılacağını kaydetti.

Sergide Yavuz Selim İlköğretim Okulu öğrencileri Muhsin Kesürük ve Sena Tereyin'in hazırladığı akıllı çöp konteyneri de dikkati çekti. Kapağı dokunulmadan açılan ve enerjisini güneşten karşılayan çöp konteyneri, ses uyarı sistemiyle de çöp atan kişileri takdir ediyor.

- SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title